Martin Brudnizki

Hemma hos inredningsarkitekten Martin Brudnizki – kika in!

Inredningsarkitekten Martin Brudnizki öppnar dörren till sin färgsprakande våning i anrika Binderton House i West Sussex i södra England. Kika in!

Annons
Trailer – Hemma hos inredningsarkitekten
Trailer – Hemma hos inredningsarkitekten
0:31

I programserien Hemma hos inredningsarkitekten får tittarna under ledning av programledaren och producenten Ann Victorin kika in hos sex av Sveriges främsta inredningsarkitekter. Inredningsarkitekterna är utspridda geografiskt och är olika gamla, har olika stilar och bor i olika sorters bostäder, allt från en fjällstuga till ett townhouse.

Martin Brudnizki
 

I seriens sista avsnitt öppnar inredningsarkitekten Martin Brudnizki dörren till sin färgsprakande våning i anrika Binderton House i West Sussex i södra England. Martin Brudnizki föddes i Stockholm men flyttade 24 år gammal till England för att utbilda sig till inredningsarkitekt och blev kvar. Genombrottet kom 2006 när han skapade inredningen till Londons näst äldsta restaurang Scott’s. I dag inreder han hotell, restauranger och privata hem över hela världen och hans studior i London och New York sysselsätter 70 medarbetare.

Annons

Martin Brudnizkis inredningsstil

I programmet får vi veta att Martin Brudnizki som är relativt okänd i Sverige, räknas som den mest inflytelserika inredningsarkitekten i sin generation och den som satte punkt för den minimalistiska inredningstrenden. Hemmet i West Sussex vibrerar av maximalism och är en inspirerande fantasivärld i grönt, orange, aprikos, gult med djärva mönsterblandningar och en lek med historiska referenser.

Martin Brudnizki
 

Martin och pojkvännen Jonathan Brooks kallar sin våning för ”en engelsk pastoral fantasi med en doft av Italien”. När man ser det helt digitalismönstrade sovrummet och gästrummet som är ett tält (!) gjort av tyg som Martin designat anar man vad de menar.

Annons
Martin Brudnizki
 

Hemmets gula salong, som enligt Martin är ”som gjord för cocktailpartyn och middagar” var det avgörande skälet till att paret köpte våningen. Rummets väggar dignar av konst och mitt på golvet tronar en jättestor rosa ottoman med gröna tofsar.

Martin Brudnizki
 

Inredningen på Grand Hotell

Under programpunkten ”Inredningsarkitektens andra rum” visar arkitektkritikern Mark Isitt två sviter som Martin Brudnizki inrett på Grand Hotell i Stockholm. Isitt konstaterar att Brudnizkis inredning tar ett djärvt kliv bort från det blonda modernistiska vi är så vana vid.

Annons
inredning grand hotel
 

Nästa programpunkt heter ”Inredningsarkitektens inspiration” och där får vi bekanta oss med Martins stora inspirationskälla den brittiske arkitekten Sir John Soane, en stilbildande nyklassicist. Det är Sir John Soanes gula salong som är inspiration till salongen på Binderton house. I slutet av programmet uppmanar Martin Brudnizki oss tittare att inte bara hänga på Pinterest och Instagram för inspiration utan titta i böcker, besöka museer och historiska hem och med alla sinnen uppleva hur saker gjordes förr.

Programmet avslutas med en somrig måltid i trädgården på Binderton house. Under ett tofsförsett rosa parasoll intar Martin och Jonathan en lunch med sina grannar.

*Hemma hos inredningsarkitekten finns att se på SVT1 onsdagar klockan 22.00 under hela april och på SVT Play när man vill.

Annons