Husdrömmar Sicilien avsnitt 2 – takterrassen blir färdig

När vi återvänder till familjen Olsson Nylander efter första avsnittet är stämningen oviss. Trots det fortsätter Marie och Bill med sina planer för Palazzo Cirillo... och i juli 2020 får de äntligen åka tillbaka!

Annons
TV: Marie Olsson Nylander om nya säsongen av "Husdrömmar Sicilien"
TV: Marie Olsson Nylander om nya säsongen av "Husdrömmar Sicilien"
3:15

Coronapandemin har slagit till. Den har lamslagit hela Italien. Trots detta kämpar Bill och Marie på med sina planer. De är vana att justera sin tidsplan och just nu är det tydligt att trädgården inte kommer att bli klar till sommaren 2020, som de först var inställda på. Men familjen fokuserar på vad de kan göra i stället för vad de inte kan göra.

Hemma i Sverige, Höganäs

Hemma i Sverige har coronapandemin också satt käppar i hjueln. Inte minst för familjen som livnär sig på säsongs- och frilansarbete. Bills säsongsarbete skjuts upp och Marie jobb bokas av. Världen håller andan i pandemins fotspår. Men livet tuffar på ändå hemma i Höganäs, om än i slow motion.

Annons

Det är april 2020. Bill och Marie videochattar med lokala arkitekten Alessio Lo Bello. Han är på plats i Termini Imerese på Sicilien där familjen har sitt sommarhem. Allt är stängt i Italien och gatorna ekar tomma. Men det största testamentet till pandemin är ändå Alessios skägg som fått växa sig vilt. Han kan nämligen inte gå till sin barberare i dessa virustider.

Men de pratar inte bara med Alessio för att checka läget. Paret har varit oroliga att någon skulle använda deras hem som bostad, när de inte har kunnat åka dit, så deras vän Alessio är där och kikar så att allt ser bra ut. Han ska också leverera planen för trädgårdsprojektet. Han visar sin skiss för Marie och Bill i videochatten. Paret är positivt överraskade. »I must say it looks damn good. I want it like that«, säger Bill

Bill och Marie videochattar med arkitekten som hjälper dem med trädgården.  
Annons
Alessio besöker Palzzo Cirillo under lockdown för att se så att huset mår bra.  

Godkänna arkitektens skiss

När vi träffar paret igen har det hunnit bli sommar i Sverige. De har fått en slutgiltig skiss på trädgården som de måste godkänna för att arkitekten ska kunna börja ta in offerter. »Detta är över all min förväntan«, säger Marie. De är framförallt uppspelta över pizzaugnen som Alessio placerat i ett hörn av deras medelhavsoas. Det är klart att det behövs en pizzaugn i en italiensk trädgård!

Däremot känner sig både Marie och Bill, men kanske Marie framförallt, fundersamma över hur projektet ska vara inom ramarna för budgeten. Deras arkitektvän vet vilken budget de har och hemma i Sverige har de lyckats få trädgården fin med små finansiella medel, men trots det finns oron. Visst är det nog coronapandemin som spökar.

Annons
Paret diskuterar sin budget för trädgården.  

Italien har lättat på gränserna

Äntligen. Det är juli 2020 och Italien har lättat på gränserna. »I morgon åker vi till Sicilien. Det var längesen. Det är omtumlande och konstigt«, säger Marie.

När familjen kommer fram till sitt rosa palats på Sicilien har balkongdörren till parets sovrum renoverats. Något som Bill uppmärksammar och gläds åt. Dörren som inte har varit ordentligt tätad tidigare har nämligen historiskt tätats med Bills strumpor.

Första dygnet tar de emot en hel lastbils last med möbler och inredning som körts ner från Höganäs. De packar upp till två på natten och trots det står det högar med oöppnade kartonger överallt. Marie berättar att det kliar i fingrarna. Hon vill gärna få i ordning allt på en gång.

Annons

Trädgårdens skick

När de vaknar upp i Palazzo Cirillo dagen efter ankomst gör Bill och Marie en liten inventering i trädgården, men de var inte riktigt förberedda på att det skulle vara så torrt... »Nämen gud det ser ut som en savann. Jag ser ingen pool eller pizzaugn framför mig«, säger Marie bekymrat när de försöker ta sig fram i trädgårdens torkade växtlighet.

Bill och marie var inte förberedda på att trädgården skulle vara så torr.  

Marie vill behålla så mycket som möjligt i trädgården. Speciellt träden är hon fäst vid. I något av träden hittar de däremot någon form av ohyra och i ett hörn av trädgården hör de ett ljud. Något skadedjur? »Vi har ju vår vision, men just nu känns det ganska deppigt«, konstaterar de.

Annons

Familjen är matt efter alla motgångar. Det kan vem som helst förstå. Så varför inte passa på att ha lite semester när de ändå är i Italien? De återhämtar sig, hänger på stranden och käkar pizza. Underbart!

Familjen återhämtar sig på stranden.  

Så kommer trädgården att se ut

Trädgården mäter hela 270 kvadratmeter, så det är ett stort projekt, men det får också plats med många olika typer av funktioner i en så stor trädgård.

Alessio har skapat olika rum i trädgården, ungefär som när man inreder inomhus. En pizzaugn i vänstra hörnet och ett loungeområde i anslutning till det. På andra sidan, trädgårdens soliga del, en mindre pool som ska likna ett romerskt bad i miniatyr. Trädgårdens centrum och hjärta blir ett utekök på marksten. Här jobbar man med växtlighet i stor utsträckning, som växer i anslutning till en porlande källa med vatten. En sann liten oas mitt i trädgården!

Annons
Trädgården ovanifrån.  
Alessios skiss ovanifrån.  
Annons

Takterrassen blir färdig

Just nu, får de dock fokusera på lågt hängande frukt. De behöver inget tillstånd för att fixa takterrassen och det är dessutom inte ett lika stort projekt. Så de börjar där.

Uppe på taket finns två rum. Ett ute och ett inne. De är dessa två rum som de ska fixa till. Bill och yngsta dottern Solveig målar ytskikten. Takrummet under tak målas i en brungrå nyans som Marie valt ut. »Jag gör en tavla mamma«, säger Solveig när hon svänger runt färgen med penseln på den vita väggen.

Marie hjälper yngsta dottern att måla .  

Maries uppgift blir föga förvånande att inreda de två rummen. Hon har en vision för hur hon ska inreda vackert på ett kostnadseffektivt sätt. Mantrat är fortsatt att jobba med vad de har och att det inte ska kosta för mycket. Hon ser framför sig två rum i marockansk stil, med mycket kuddar och sittplatser på golvet. Det kommer bli bra.

Annons
Takterrassen blir ett rum där familjen kan umgås.  
Takrummet i marockansk stil efter Maries styling.  
Annons
TV: Kika in i Marie Olsson Nylanders palats på Sicilien
TV: Kika in i Marie Olsson Nylanders palats på Sicilien
1:06
Annons