Husdrömmar Sicilien Avsnitt 4 – Det oväntade beslutet

Husdrömmar Sicilien avsnitt 4 – Det oväntade beslutet

I avsnitt fyra av Husdrömmar Sicilien är det mesta uppe i luften. De väljer växter för trädgården och planerar framåt, men stöter snart på problem. Det är då de tvingas fatta ett oväntat beslut.

Annons
Kika in i Marie Olsson Nylanders palats på Sicilien
Kika in i Marie Olsson Nylanders palats på Sicilien
1:06

Varken Bill eller Marie har, som ni vet vid det här laget, ingen större kunskap om trädgårdsarbete. De är också beroende av lokal hjälp för de större projekten i trädgården, de som kräver bygglov. De har därför bestämt sig för att trädgårdsprojektet får ske i två etapper. De börjar med den delen de kan påverka redan nu och det som kräver bygglov, poolen och större fönster ut mot trädgården, får vänta.

»I dag är jag superlycklig«, säger Marie. Det är nämligen byggare på plats i Palazzo Cirillo som ska hjälpa Marie att sätta upp en ny lampa i hallen. »Den ser ut som en karamell«, säger hon.

Annons
Maries nya lampa.  

Plantskola i Palermo

Vi får följa med familjen till en plantskola i italienska Palermo. Här väljer Marie fritt vilka växter hon vill ha i trädgården, trots att hon ju inte har någon trädgårdskunskap. »Vi vill ha mycket skugga, mycket träd«, säger Marie.

Hon väljer många stora växter. Föga förvånande för den som beundrat Maries inredningsstil under många år. Hon är mycket för stora blickfång, som blir både intressant och unikt.

»Hon är väldigt glad för kaktusar«, säger Bill till kameran när Marie går runt och pekar på växterna i växthuset. »Det finns kaktusar som absolut inte går att ha ihjäl, men ge dem till Marie så har hon ihjäl dem«, säger han och skrattar.

Annons
Plantskolan i Palermo.  
Marie väljer växter till trädgården.  
Annons

Hemma i Höganäs

Allt går inte som planerat för familjen och trädgårdsdrömmarna. »Allting kräver tillstånd, myndigheter och det har varit corona... Det går superlångsamt«, förklarar Marie som har svårt att sitta still. Pernilla Månsson Colt kommer på besök hemma i Höganäs där de planerat arbetet på distans.

De har aldrig tidigare använt sig av en arkitekt, så det är något helt nytt för familjen. »Det blir lite skulpturalt, det är inte bara en uteplats«, säger Bill om erfarenheten. De litar på sin lokala vän Alessio, men de är rädda för att projektet blir för stort... och för dyrt.

Har det hänt något nytt i Höganäsvillan undrar Pernilla? Ja, det har det. Ett badrum har blivit färdigställt. »Det behöver inte vara så stort«, säger Marie, som prioriterar storlek när det kommer sociala sällskapsytor. Bill säger att det som faktiskt behöver vara stort är… bankkontot.

Det färdigställda badrummet i Höganäs.  

Offerten och det oväntade beslutet

Paret har äntligen fått offerten från en leverantör. Det är en offert de gått och längtat efter för att kunna sätta i gång arbetet med trädgården på riktigt.

Annons

Men offerten är inte vad de hade hoppats på. »Det hade varit billigare att bygga ett nytt hus«, säger Bill. »Han offererar oss 1,2 miljoner för att bygga ungefär halva projektet i trädgården. Det går inte. Den summan är helt galen!«

Maries värsta farhåga har besannats.  

»Kommer du ihåg att jag hela tiden skojade om presenning och plastpool? Vi är ju där nu«, säger Marie. Hennes farhåga för projektet har besannats. Hon vet inte om hon ska skratta eller gråta.

Så vad ska de göra nu? De beslutar sig för att göra allt själva. Trots att de i början av inspelningen sa att det var helt otänkbart.

Annons

Bill kavlar upp

Vi snabbspolar fram till mars 2021. Bill har lite ledighet innan hans säsongsarbete drar i gång och beslutar därför att åka ned till huset och påbörja arbetet.

Han säger att det har varit surt att de förlorat så mycket tid på att invänta offerten, men att det känns skönt att ha det svart på vitt. Nu kan de fokusera på att göra det själva i stället. Han tror att de kan göra det för en tredjedel av summan som leverantören offererade dem.

När Bill säger själva menar han tillsammans med deras arkitekt Alessio. De är också på jakt efter lokalhantverkare som kan hjälpa till. En bekant i Höganäs, som är från Sicilien, har tipsat om en kille som heter Filippo. Han är en riktig klippa!

Bill och Alessio arbetar i trädgården.  
Annons
Bill arbetar hårt.  

Bill börjar gräva, gjuta och bygga på muren. Det är en mur som ska fyllas med växtlighet och löpa runt hela trädgården. Den kommer även att integreras i den planerade loungedelen och den omtalade vattenkällan. Bill börjar gräva och gjuta

Men trädgården ligger tokigt till. Den omges nämligen av husfasaden på ena sidan och en putsad stenvägg på andra sidan. Detta gör det svårt att lasta byggmaterial in till trädgården. Bill, Filippo och de andra lokalhantverkarna bygger en rutschkana för att kunna transportera material.

Annons
Bill, Filippo och de andra lokalhantverkarna bygger en rutschkana för att kunna transportera byggmaterial in i trädgården.  

Marie är hemma i Sverige och jobbar, men hon ringer med jämna mellanrum för att höra hur det går. Bill ställer till med fredagsfest för byggarbetarna. Det är en svensk tradition med fredagsmys som han vill ta till Italien.

Marie är i Sverige på ett jobb.  
Annons
Bill bestämmer sig för att bjuda byggarbetarna på fredagsfest. De grillar svärdfisk som han har köpt på lokala fiskmarknaden.  
Annons