Marie Olsson Nylander Husdrömmar Sicilien säsong två

Husdrömmar Sicilien avsnitt 3 – tunneln i källaren

När vi besöker familjen Olsson Nylander i avsnitt tre har det hunnit bli höst. Men inte bara det, arbetet i trädgården har äntligen tagit fart. Byggjobbarna är i full gång med arbetet, men hamnar i skymundan när paret upptäcker den överraskande tunneln under huset... kan det finnas en skatt där?

Annons
TV: Marie Olsson Nylander om nya säsongen av "Husdrömmar Sicilien"
TV: Marie Olsson Nylander om nya säsongen av "Husdrömmar Sicilien"
3:15

Avsnitt tre börjar i Höganäs. »Det är en sorgens dag«, säger Marie. Hon ska nämligen sälja sin stora skulptur av ett människoansikte för att finansiera arbetet med trädgården i sommarhuset. Hon har sagt till Residence i en tidigare intervju att skulpturen var hennes bästa köp någonsin, det köp hon är mest nöjd över.

Arbetet kommer igång

Det har hunnit bli oktober 2020 och det är dags att äntligen dra igång det praktiska arbetet med trädgården. För att göra det behöver familjen vara på plats i Italien. De har de nämligen lärt sig den hårda vägen under säsong 1 av Husdrömmar Sicilien.

Arbetet drar igång. »Nu kommer Byggare Bob, nu händer det grejer tjoff tjoff«, säger en förväntansfull Marie. Byggjobbarna börjar med att ta bort putsen från de stenväggar som ramar in trädgården. När putsen försvinner avtäcks en fantastiskt vacker murad stenvägg. Det är väggen vid den framtida vattenkällan man jobbar på.

Annons

Alessio berättar om arbetet och målar upp en bild för paret. De kan ha fiskar i den lilla vattenkällan i framtiden. »It’s like the Earth of the garden«, säger Alessio för att beskriva sin vision för den här delen av trädgården.

Det finns ett litet fönster i väggen. Här vill de öppna upp. Marie och Bill som har fått höra massor av skrönor om huset innan är nyfikna på att börja riva upp. De har bland annat hört att det ska finnas en hemlig tunnel som leder till en närliggande kyrka. En tunnel som troligtvis tillhörde någon hemlig orden. Men de hittar ingen tunnel bakom fönstret. De hittar en gammal vattentank. »Vi ville ha en springbrunn, men det här är ju ännu bättre«, förklarar Marie.

Marie och Alessio diskuterar livligt planerna för trädgården.  
Det lilla "fönstret" i stenmuren.  

Växter i trädgården

Alessios plan för den upptäckta vattentanken, förutom att installera en vattenkälla, är att sätta in en växt Adiantum raddianum, eller Venushår som växten kallas för på svenska. Det är en hängande växt som inte behöver inte solljus berättar han.

Annons

Han planerar också att planera en stor Monstera i anslutning till det här utrymmet som kan växa sig vild och stor. Det är vanligt i italienska trädgårdar berättar han och Marie gillar idén skarpt.

Växten Venushår tillhör ormbunkssläktet  

Vågar inte göra något utan bygglov

I planen ingår en ny utgång och ett nytt fönster som vetter ut till familjens medelhavsträdgård. En mindre pool finns också på skissen. Dessa lösningar på projektet kräver bygglov. Familjen vågar därför inte påbörja just dessa byggelement ännu, men de drar igång med lite förarbete.

Matta till vardagsrummet

Marie har köpt en matta online. Mattan ska ligga i vardagsrummet. »Jag är så fylld av förväntningar«, säger hon till tv-teamet.

»Hon är som ett barn på julafton«, säger Bill. Han fortsätter med att uttrycka sin beundran för Maries sätt att se bilder för sitt inre när hon jobbar med inredning. Hon ser elementen i visionen så tydligt och bara bränner på efter det.

Annons

Marie berättar att hon har lång erfarenhet av inredning. Hon vet därför att det inte alltid behöver bli succé. »Det kan också bli magplask.«

När det rullar ut den nya mattan i vardagsrummet är Marie först fundersam. Den är mer gul i tonen än hon hade trott, men det gör ingenting. Mattan matchar den bruna soffan alldeles utmärkt och en gul list i taket knyter också an till kulören. Solveig lägger sig snabbt på den fluffiga mattan och börjar göra "snöänglar".

Solveig gör "snöännglar" på nya mattan.  

Träd fälls till Maries stora besvikelse

I trädgården står arbetare som är redo att undersöka träden. Bill vill fälla träd, men Marie vill inte det. »Jag ska charma dem så de inte fäller nått«, säger hon. Marie vill inte fälla något om det är absolut nödvändigt. Dels fungerar träden som insynsskydd för de ovanliggande balkongerna, men de är också vackra och förtjänar att bevaras.

Annons

Arboristen som undersöker träden bekräftar att det är väldigt unikt med så många vackra träd. Han ser dock snabbt att några av träden är så pass skadade att de måste tas ner.

Marie får dock behålla ett stort träd som står mitt i det framtida uteköket. Alessio hade tagit bort just det trädet i sin skiss. De får rita om köket i stället, för trädet ska Marie absolut behålla.

Planering med arkitekten

Vi får hänga med på ett planeringsmöte som Marie och Bill har med sin arkitekt. Alessio visar en bild på en trädgård som han använder som inspiration till deras trädgård. Det är den kända trädgården Carlo Scarpa i Venedig som är ritad av en känd arkitekt. Bill älskar det, men Marie är lite skeptisk. »Bill gillar när det är lätt och sopa eller spola av. Sånt här praktiskt… där är vi väldigt olika.«

Carlo Scarpa i Venedig.  

Under mötet presenterar Marie också några av sina egna ideér för trädgården. Hon tar fram ett vackert kakel som hon känner för. Hon blir nedröstat av Alessio. »Han är sträng«, säger hon. Han är bestämd eftersom han vill ha en enhetlig trädgård i medelhavsstil.

Kaklet som Marie vill ha, men som blir nedröstat av arkitekten.  

Marie är orolig över att budgeten inte kommer att räcka. »Vi har ett mål, men vi vet inte exakt hur vi kommer dit ännu.«

Annons

Den mystiska tunneln

Bill och Marie vill stilla sin nyfikenhet. Då de inte hittade en hemlig tunnel ute i trädgården vill de undersöka om det kan finnas något under huset, i enlighet med skrönorna de hört.

Det finns ett utrymme i källaren som skulle kunna vara början på tunneln. Bill har en teori om att man bara har murat i väggen för att hålla temperaturen ner i byggnaden och för extra förvaring. Men undersöka ska de göra ändå.

Marie hoppas att det döljer sig en skatt här bakom.  

De börjar borra och upptäcker snabbt att det inte finns något som tar emot från andra sidan. »Jag hoppas att det är en tunnel. Eller att det är en skatt. Guldtackor hade ju varit bra«, säger Marie.

Till deras stora förtjusning är det början på en liten tunnel. Den leder till ett mindre rum, ett valv. Wow! »We have more square meters«, utbrister Marie.

Annons

Just nu är valvet fullt av skräp och bråte som måste flyttas på för att de ska kunna undersöka vidare. De beslutar att titta närmre på det nästa gång familjen är på plats. Om det finns något som kan ge dem mer pengar till trädgården i valvet? Det återstår att se.

Maries reaktion när de hittar ett valv under huset.  

Nya tidsplanen

Hur ser tidsplanen ut då? Jo, de tror att de kan vara klara till nästa sommar, det vill säga sommaren 2021. De har tagit ett beslut om att bygga trädgården i två delar. De fokuserar på att göra klart en del nu. Resterande del får förverkligas senare.

TV: Kika in i Marie Olsson Nylanders palats på Sicilien
TV: Kika in i Marie Olsson Nylanders palats på Sicilien
1:06
Annons