Husdrömmar Sicilien avsnitt 5 – växterna kommer på plats

Arbetet i Palazzo Cirillos unika trädgård går fort framåt. Marie kommer ner till Italien, när Bill varit där och jobbat under tre veckors tid, och blir positivt överraskad av framgångarna. »Oj herregud, ni har ju börjat gjuta«, utbrister hon när hon stiger ut i trädgården.

TV: Marie Olsson Nylander om jobbet som inredare och att bemöta folks tycke och smak
1:39

Efter reklamen: TV: Marie Olsson Nylander om jobbet som inredare och att bemöta folks tycke och smak

(1:39)

Slå på ljud

Bill ska alldeles strax återvända hem till Sverige. Paret måste turas om att projektleda arbetet på plats. De har hänt grejer i trädgården, men det är fortfarande mycket kvar. De ska mura upp kök, gjuta soffor och sätta upp en pergola. »Det kommer ta tid«, säger Marie.

Hon menar på att de nu är i det skedet av projektet där många tänker "ska aldrig mer köpa hus eller ge mig in i en renovering". Men Marie tycker att det är nu det roliga börjar...

Husdrömmar Sicilien avsnitt fem

Marie och Bill på planeringsmöte.

Artetet i trädgården

Så vad händer i trädgården då? Jo, Bill sätter äldsta pojkarna, Otto och Vidar, i arbete. »Vi har fått hjälpa till mycket under åren«, säger Vidar.

Husdrömmar Sicilien avsnitt fem

Äldsta pojkarna Otto och Vidar hjälper till med arbetet i trädgården.

Marie känner sig orolig över att deras projekt är för stort. »Det är en omständlig trädgård«, säger hon. »Med många olika nivåer.«

Bill vet att Marie ser den färdiga trädgården framför sig, men själv försöker han tänka mer praktiskt. »Vi ska ju inte bara skapa en trädgård som är vacker på bild. Det är ju en trädgård vi ska leva i. Då behöver vi vatten, avlopp, el…«

Marie Olsson Nylander om familjelivet under den tuffa renoveringen i Sicilien

Planerna för det mystiska källarrummet

Äntligen har det blivit dags att undersöka det mystiska källarrummet. Döljer det sig en hemlig tunnel eller en skattkammare bakom allt bråte de hittade förra gången?

Bill börjar gräva i källarrummet. Mycket bråte, skräp, jord och stora stenar trillar ned från taket där han gräver. Det är ett schakt där uppe och när Bill tar bort jordmassan i schaktet så rasar marken i trädgården. Det är alltså en gång som leder från källaren till trädgården.

Paret har stillat sin nyfikenhet, men resultatet kräver lite extra jobb. De behöver ju täcka över hålet i trädgården igen.

Husdrömmar Sicilien avsnitt fem

Maries reaktion när de upptäcker hålet i trädgården.

Husdrömmar Sicilien avsnitt fem

Hålet i trädgården leder ned till schaktet ovanför källarrummet.

De tror att källarrummet varit en vattentank en gång i tiden. När de orkar ta tag i det rummet är planerna att det ska göra en vinkällare där. »Man måste ha en vinkällare i Italien, när man bor i ett palats«, säger Marie.

Husdrömmar Sicilien avsnitt fem

Det mystiska rummet i källaren ska omvandlas till ett vinrum när paret har tid.

Stylisten Marie Olsson Nylander säljer sin 1800-talsvilla – se bilderna här!

Marie vid rodret

Nu lämnar Bill Italien och Marie tar över som arbetsledare. Nu är det hon som måste ta besluten på plats. »Byggarna gillar att snacka med Bill. De är inte vana vid kvinnor i byggbrallor.«

I vanlig ordning springer Marie runt och fyller utrymmena i palatset med härlig inredning som hon tagit med sig från Sverige. En vän till Marie, trädgårdsformgivaren och inredaren Susan Hübel, kommer ner till Italien från Sverige för att hålla henne sällskap och hjälpa till med arbetet.

Husdrömmar Sicilien avsnitt fem

Marie inreder ett utrymme i palatset.

Marie har hittat ett vackert bord till matplatsen i trädgården. Hon är lyrisk över att hon lyckats hitta ett bord som har exakt samma mått som Alessio ritat upp i planen, det vill säga ett 3 meter långt bord. »Ett gammalt franskt arbetarbord. Med finaste patinan i världen«

Hörnsoffan i loungedelen

Den 90 centimeter breda hörnsoffan i trädgårdens loungedel kommer på plats. Man kan nästan se framför sig hur mysigt det kommer bli när det är färdigt, efter att Marie fått sätta sin sista touch på det med kuddar och textilier.

Husdrömmar Sicilien avsnitt fem

Soffan i loungedelen är gjuten.

Träden kommer på plats

En stor milstolpe i trädgården är att få träden på plats. De fyra meter höga träden som kommer att bidra med höjd, skugga och växtlighet. Det är stora träd som måste hissas ned i trädgården och projektet stöter på problem när det visar sig att träden är för tunga för vajern... Men med lite kreativitet och tungan rätt i mun lyckas de ändå med uppdraget. Och så fint det blir!

Husdrömmar Sicilien avsnitt fem

Det stora träden planteras i trädgården.

Residence Stora Formpris 2020: Årets inredare Marie Olsson Nylander

Marie Olsson Nylanders DIY-krukor

I början av säsongen berättade Marie att hon sparat gammalt material från husrenoveringen och att hon planerar att "jobba med vad de har". Nu gör hon slag i den saken genom att tillverka egna krukor av gamla takpannor.

Hon ställer två till fyra takpannor på hög kant och formar cylinderformade krukor. Sedan borrar hon hål i långsidorna för att fästa ihop dem med tjock ståltråd. Det är ett enkelt DIY, men ack så effektfullt och vackert det blir.

Maries tanke är att krukorna ska vara en motpool, med lite skavanker, till allt det där nya som ska komma på plats i trädgården. Ja vi känner ju till Maries kärlek till vacker patina.

Husdrömmar Sicilien avsnitt fem

Maries DIY-kruka av gamla takpannor i tegel.

Husdrömmar Sicilien avsnitt fem

Så snyggt med alla kaktusar i krukorna på takterrassen.

Se också: Marie Olsson Nylander: "Detta drömmer jag om för framtiden"
1:28

Efter reklamen: Se också: Marie Olsson Nylander: "Detta drömmer jag om för framtiden"

(1:28)

Slå på ljud