Marie Olsson Nylander i trädgården till huset på Sicilien i senaste säsongen av Husdrömmar Sicilien. Säsong 2 har premiär torsdagen 7 oktober 2021.

Husdrömmar Sicilien avsnitt 1: "Vi får trolla med det vi har"

Äntligen är Husdrömmar Sicilien tillbaka med säsong 2!
Vi gör återbesök hemma hos Marie Olsson Nylander och Bill Nylander som båda är angelägna om att ta hand om sommarhemmets vildvuxna trädgård.
Men ganska tidigt stöter de på problem...

Annons
TV: Marie Olsson Nylander om nya säsongen av "Husdrömmar Sicilien"
TV: Marie Olsson Nylander om nya säsongen av "Husdrömmar Sicilien"
3:15

I avsnitt ett av den nya säsongen får vi först en liten sammanfattning på vad som hände senast. Det var i första säsongen, år 2017, som Bill och Marie besökte sitt rosa 1700-talspalats för första gången. Efter att ha blivit förälskade i ett hem beroende av stor renovering, låg fokus på att få det 450 kvadratmeter stora Palazzo Cirillo beboeligt.

Julen 2019 var man klar med de bostadsrum som krävdes för att familjen med fyra barn skulle kunna semestra i sitt hus i staden Termini Imerese på Sicilien. »Vi är inga sådana där firare, för vi har alltid någon grej vi måste göra«, sade Marie med ett skratt för att förklara varför de inte skålade den då färdiga renoveringen.

Annons

Nu ska de ta tag i trädgården

Det är januari 2020 och familjen Olsson Nylander är på plats i Palazzo Cirillo. Vad är nästa projekt för deras resa till drömhuset? »Nu har vi haft en sommar utan tillgång till trädgård eller terrass. Vi kände oss väldigt instängda. Trädgården är prio ett«, säger Marie. »Att ha ett hus med en trädgård som du inte kan vara i. Ja, det är ungefär som att köpa högklackade skor som du aldrig går i.«

Målet att ha en härlig medelhavsoas klar till sommaren... och det för en liten budget dessutom. »Det krävs mer planering och kreativitet än pengar på trädgården tror vi«, säger Marie. »Vi får trolla med det vi har.«

Annons
Bill och Marie berättar om sina planer för trädgården.
Bill och Marie berättar om sina planer för trädgården.  
Drönarbild på trädgården från ovan.
Drönarbild på trädgården från ovan.  

Planerna för säsong två

Programledaren Pernilla Månsson Colt anländer till palatset. Hon får en stor och varm kram av Marie i dörren. De rör sig mot husets trädgård för att gå igenom den vision Marie har för projektet. Pernilla möts av en härlig citrusdoft i trädgården och påpekar att familjen har mellan sex och sju olika sorters citrusträd.

Annons

Bill vill ha en solplats på en öppen yta i trädgården och Marie tänker sig en platsbyggd soffa med takskydd i ett av trädgårdens hörn. De har förstått att de absolut inte kommer att få tillstånd för att bygga en pool, men de vill ha någon typ av plats med vatten. En dusch kanske? »Det är enormt unikt att ha en trädgård, särskilt i den här delen av staden, den gamla delen«, berättar Bill. Det är anledningen till att de inte får bygga pool. För att trädgården i byn måste bevaras.

Marie och Pernilla i trädgården.
Marie och Pernilla i trädgården.  
Trädgården är unik för den lokala byn.
Trädgården är unik för den lokala byn.  
Annons

Varken Bill eller Marie har några gröna fingrar eller stort trädgårdsintresse. Därav har de inte heller någon expertis att tillföra i projektet och inser snabbt att de måste ha hjälp av en lokal arkitekt. »Utmaningen med trädgård är att du inte har några naturliga väggar, det får du skapa själv«, säger Marie som är van att inreda efter rum.

Pernilla frågar paret när de tror att de kan vara klara med projektet. Både Bill och Marie vrider lite på sig vid frågan. »Det är helt meningslöst att försöka sätta upp en tidslinje«, säger Bill. De har lärt sig den hårda vägen att de måste vara på plats för renovering, så de behöver planera för semester. »Kanske augusti september att det kan vara klart«, säger Marie.

Förutom trädgården har de även två vindsrum med takterrass som de vill rusta upp i nya säsongen. På husets markplan finns dessutom tre magasin och ett stort garage. Marie vill göra om magasinen till ett kontor och ett gästrum. Garaget vet hon inte riktigt vad hon vill göra med. Kanske en tvättstuga eller ett spa?

Annons

Husets historia

»Men ni vet ju inte jättemycket om det här gamla huset egentligen«, säger Pernilla till Marie under rundvandringen. »Vi har hört jättemånga olika historier nu på sistone. Allt från att det ska finnas tunnlar, hemliga sekter, kloster till någon som dog på en resa. Det är ändå ganska creepy versions... Det är väldigt spännande. Jag undrar vad som är sant. Jag vill gärna veta mer. Han den här greven Cirollo, jag vill gärna googla honom, men han finns inte med på Google. Han är inte med där. Fan också.«

svt husdrömmar sicilien
Köket efter renoveringen i säsong 1 av Husdrömmar Sicilien.  

Hjälp av en arkitekt

I avsnittet möter Bill och Marie upp deras nyfunna vänner vänner Alessio Lo Bello, som är arkitekt, och hans flickvän Martina som är fotograf. De har köpt ett hus i staden, men bor inte där ännu eftersom att de också ska renovera. Under mötet försöker paret ta tempen på Alessio. Kan han vara den arkitekt som hjälper dem med trädgården?

Annons

Ja, det är han. Det blir tydligt under avsnittets gång. »Vi förstår varandra i det estetiska«, säger Marie glatt. Hon har stora förväntningar på Alessios lokalkännedom. Var man köper stora vackra krukor och vilka plantskolor som är bäst. Hon vill inhandla låga palmer, kaktusar och svart bambu till trädgården.

Marie och Alessio i trädgården.
Marie och Alessio i trädgården.  

Maries skiss på trädgården

Paret återvänder till Sverige för att landa lite och utkristallisera sin vision för trädgården. De är nöjda efter första resan till Italien. För att påbörja arbetet vill Alessio ha Maries skiss på trädgården och familjens budget. Den ligger på max 300 000 kronor berättar Marie.

Annons

Två månader senare. Mars 2020. Coronapandemin gör intåg i världen. Hela Italien sätts i karantän. Vad händer nu? Där slutar första avsnittet.

Maries skiss på trädgården.
Maries skiss på trädgården.  
Marie hemma i Sverige, huset i Höganäs, som sedan programmets inspelning har sålts..
Marie hemma i Sverige, huset i Höganäs, som sedan programmets inspelning har sålts..  
TV: Kika in i Marie Olsson Nylanders palats på Sicilien
TV: Kika in i Marie Olsson Nylanders palats på Sicilien
1:06
Annons
Annons