Ikea Fältmal vårnyheter 2021

Fältmal – Ikeas nya kudde som förvandlas till bärbar filt

Tidigare under våren presenterade Ikea sina nyheter för vår och tidig sommar. Däribland mycket ljusa träslag och färgstarka textilier – men också den något unika kudden Fältmal.

Annons
Spana in vårens nyheter på Ikea
Spana in vårens nyheter på Ikea
1:17

Bland Ikeas vårnyheter från april har vi kunnat skåda mycket ljusa material, som trä och bambu. Materialmässigt är det helt klart trä so regerar även detta år, vilket vi kunde se under årets upplaga av Stockholm Design Week.

Några av favoriterna från årets nyheter är det funktionella bordet Borgeby i björkträ men också 70-tals klassikern, pendellampan Trubbnate, som fått sig en snygg uppdatering. Mycket av textilierna bland nyheterna för våra tankar till sommar och sol, som exempelvis påslakansetet Vitklöver med ett mönster som påminner om poolkakel och sängkläderna Bäralm inspirerade av parasoll och badlakan.

Annons
Lampa Trubbnate Ikea vårnyheter 2021
Stolen Voxlöv och taklampan Trubbnate.  
Sidobord Borgeby Ikea vårnyheter 2021
Soffbordet Borgeby med smart förvaringsmöjligheter undertill.  
Annons

Fältmal – kudden som fungerar som filtklänning

Men visst vet vi som levt i nordiskt väder under åratal att vår- och sommarvädret kan te sig lynnigt. Ena veckan kan det vara varmt och gott, med grader upp till 20 medan veckan därpå kan mornarna nästintill vara frostbitna. Och även fast sommarens kvällar kan vara härligt ljumna kan de även bli rätt så kyliga.

För detta lynniga väder har nu Ikea kommit med en innovativ produkt – nämligen Fältmal. Fältmal är en kudde av återvunnen polyester med ett tyg av nylon, men vad är det smarta med kudden då? Jo, den kan nämligen vecklas ut till att bli en kroppsfilt eller filtklänning – kärt barn har många namn.

Filtkudde Fältmal Ikea vårnyheter 2021
När man vecklar ut kudden Fältmal blir det en filt du enkelt kan trä på dig.  

Kudden kan alltså till fördel sittas på under dagen för att skydda bak från fukt och kyla eller så kan du en varm sommardag luta huvudet tillbaka mot den och njuta av solens strålar. Sedan framåt kvällen när det blir kyligare, då är det bara att veckla ut kudden, trä in armarna i filtklänningens ärmar och knäppa bakom nacken så att den inte hasar av kroppen. Ikea har själva kommit på det smarta namnet quillow för denna spännande kudd/filtlösning – alltså precis vad Fältmal är: en blandning av kudde och filt.

Annons
Filtkudden Fältmal Ikea vårnyheter 2021
Så här mysigt kan man ha det i Ikeas quillow Fältmal.  
Fältmal Ikea vårnyheter 2021
Så här ser alltså Ikeas quillow Fältmal ut när den är utvecklad.  
Annons

Så varför inte införskaffa ett gäng till sommarens kommande utehäng och dela ut till vännerna så kan ni med komfort och värme spendera fler kvällar utomhus utan att frysa. Klicka här för att läsa med om quillowen Fältmal.

Minnesvärda dyrgripar av Ikea

En annan spännande och till synes genial kollektion som Ikea skapade på 80-talet var Ikea a.i.r – en uppblåsbar kollektion. Den bestod av bland annat en soffa och en fåtölj som kunde blåsas upp, som sagt till synes smart men föll rätt platt. Soffan och fåtöljen kom i klassikt platta paket från Ikea som sedan förvandlades till möbler, smidigt och enkelt. Tyvärr höll inte möblerna måttet och det är inte längre några produkter vi ser i Ikeas sortiment i dag då luften tyvärr sipprade ut nästan lika fort som vi kunde hitta dem i butik.

Uppblåsbar fåtölj från Ikea
Briljant idé att sälja luft? Nja de uppblåsbara möblerna blev inte särskilt långlivade.  

Det finns också en hel del dyrgripar från Ikeas sortiment som faktiskt bara ökar i värde. Bland annat fåtöljen Impala av Gillis Lundgren (f 1929). Stålrör med skön popkänsla blev konstigt nog en flopp 1972. Förra året, 2020, såldes en Impala på Auktionsverket för 4 600 svenska kronor.

Annons
Impala Gillis Lundgren Ikea
Gul Impala av Gillis Lundgren, en av ikeas många dyrgripar.  

Eller stolarna Amiral, Karin Mobring, Bauhausvibb med skinn och stålrör och Natura (1977) stadig och ”dansk”, gediget furu, ritad av Karin Mobring (1927–2005) som under 40 år på Ikea präglade det svenska hemmet med både popmöbler och 70-talsfuru. Respekt! 2018 klubbades en Natura hem för 8 500 svenska kronor på Bukowskis.

Amiral, Karin Mobring för Ikea
Stol Amiral med Bauhausvibb av Karin Mobring.  
Natura, Karin Mobring för Ikea
Natura av Karin Mobring  
Annons

Ett skåp som också ökat i värde är det i ask och rotting i kollektionen Stockholm, 2017 när kollektionen släpptes så kostade ett skåp 3 495 svenska kronor. Tidigare i år såldes ett sådant skåp för 8 725 svenska kronor på Tradera.

Skåp i ask och rotting ur kollektionen Stockholm från Ikea
Skåpet av ask och rotting från Ikeas kollektion Stockholm har ökat i pris sedan den släpptes 2017.  
Publicerat 20 april 2021
Annons