Inred med räfflat glas, inredningsinspiration

Trendspaning: Inred med räfflat glas – fem snygga idéer och tips

Räfflat glas är här för att stanna. Residences Linnéa Ruiz Mutikainen tar ett djupdyk ner i tendensen – och hur du bäst inreder med den.

Annons
Se 5 stora färgtrender 2023
Se 5 stora färgtrender 2023
0:58

Vurmen kring kontrasterande glas bubblade upp för några säsonger sedan. Klassiska, raka linjer fick ge plats för bubblande former och vassa drag. Och den lekfulla tendensen, präglad av kreativa statementdetaljer, ser inte ut att ge vika riktigt än. En av 2023 års hetaste tolkningar stavas räfflat glas i alla dess former.

Räfflade glas, ljuslyktor
Räkna med att se ännu mer räfflade glas framöver.  

Allt om inredningstrenden med räfflat glas

Den strukturerade trenden med räfflat glas har varit på radarn under flera års tid. Det började småskaligt, främst genom mindre glas och karaffer. Nu träder tendensen in i en mer omfattande expansionsfas där vi börjar märka av räfflade ytor i allt större utsträckning. Större möbler och detaljer leder vägen, främst vitrinskåp och väggskåp. Rent kulörmässigt är nedtonade neutraler starkast, gärna helt transparent eller ljusare gått för subtil kontrast.

Annons

Så inreder du med räfflat glas – fem enkla och stilfulla stylingtips:

Stylingtips 1: I form av belysning

Våra ljuskällor, stora som små, är fortsatt i fokus. En lampa i räfflat glas skapar känslan av statement utan att kompromissa med stilfullt uttryck. Det bästa är att varianterna är oändliga, med något för alla. Låt taklampan addera räfflor eller varför inte en mindre bordslampa som enkelt kan flyttas efter behov.

Inred med räfflade detaljer
Låt hemmets levande ljuskällor få en räfflad skrud.  

Stylingtips 2: Grönskande blickfång

Piffa upp den prunkande buketten eller torkade blomarrangemanget med en taktil vas. Om du vill ta ut svängarna, låt den räfflade vasen gå i upplyftande kulör. För ett mer nedtonat komplement till grönskan i sig, investera i ett tidlöst neutralt alternativ eller en murrig dov nyans som håller säsong efter säsong.

Annons
Inred med räfflat glas, inredningsinspiration
Räfflade glas syns överallt just nu och spås endast öka i popularitet framöver.  

Stylingtips 3: Festliga glas

Glas är ett litet men märkbart fokusområde där en injektion av kontrastfärg och ny form verkligen kan piffa upp hela miljön i fråga. Likt vaser har det dykt upp många kreativa substitut till det typiska glaset, bland annat räfflade alternativ. Om estetiken känns rätt för dig, satsa på en hel serie med tillbringare för stilren enhetlighet.

Stylingtips 4: Kontrasterande vitrinskåp

Självklart gifter sig räfflat glas väl med större objekt. En personlig favorit med 70-talsosande retrokänsla stavas vitrinskåp med dörrar i räfflat glas. Dörrarna går ofta i en identisk, eller snarlik, nyans som resten av möbeln. Resultatet är vasst, på gränsen till industriellt, utan att upplevas svårinrett. Finns även skänk och mindre förvaring i liknande tappning.

Annons
Vitrinskåp räfflat glas
Piffa upp vitrinskåpet med räfflat glas – stilfullt och tidlöst.  

Stylingtips 5: Fokus på skålen

Mönstrad dukning har varit på ropet länge, inte minst i takt med att våra vintageguldkorn har plockats fram. Nu noterar vi ett skifte, där en taktil yta gärna får stjäla rampljuset. Basen är detsamma, snarare är vi ute efter en skål eller ett fat där ett räfflat uttryck hjälper till att skapa kontrast. Perfekt bland dukningen eller för att piffa upp vardagsstylingen.

Kika in i Sekelskifteslägenheten - Med extra allt!
Kika in i Sekelskifteslägenheten - Med extra allt!
0:55
Publicerat 03 mars 2023
Annons