tips hur du inreder med trä

Så inreder du med trä: Expertens tips

Att inreda med trä ger värme och lugn i hemmet. Men du bör inte mixa hur många träslag som helst. Less is more, menar Inredningsarkitekten Linn Frankhammar.

Annons

Trä är ett av vår tids mest älskvärda material – som dessutom går att kombinera i oändlighet. Under de senaste åren har vi sett allt från rustika golv i svartmålad ek till hela kök i 90-talets favorit-träslag Ask.

Se också: Inred med Feng Shui – 8 vanliga missar och lösningar
Se också: Inred med Feng Shui – 8 vanliga missar och lösningar
1:44

Linn Frankhammar är inredningsarkitekt, VD och grundare av inredningsbyrån Covet. Hon ser en fortsatt stark trend med trä i inredningen. Hennes byrå producerar ständigt nya uppdrag där trappor, kök och badrum helt kläs in i trä.

Linn Frankhammar
Inredningsarkitekt Linn Frankhammar.  

Så får du in mer trä i hemmet

För att få in mer trä i hemmet kan du börja smyga in trä genom att byta ut hyllplan eller köpa enstaka trämöbler. Är du den vågade typen låter du träet ta mycket plats direkt genom att byta ut köksluckorna eller garderobsfronterna.

Annons

– Det viktigaste är att du lyfter blicken. Vad har du för väggar, golv och tak? Först då kan du se vad som matchar bäst och bygga en helhet i hemmet, säger Linn Frankhammar.

Toalett med trä
Om du vill få in en genomgående varm känsla i hemmet bör du satsa på stora ytor av trä som på köksluckor, garderobsdörrar eller som här i badrummet.  
String skrivbord trä
Vill du börja försiktigt kan du byta ut enstaka hyllplan, skrivbord eller addera tavelramar i trä till inredningen.  
Annons

Kan det bli för mycket trä i ett och samma rum?

– Absolut! Det kan det verkligen bli, om man inte håller sig till en helhet. För att kunna få in mycket trä, utan att det blir rörigt, rekommenderar jag att hålla sig till två kulörer. En ljus och en mellanmörk exempelvis. De ska vara synbart olika i färgen, utan att ha för stora kontraster, säger Linn.

Trenden med tio matsalsstolar i olika träslag går alltså bort?

– Det behöver den inte göra. Allt handlar om helheten, om resten av interiören är harmoniserad, så sticker trästolarna ut runt bordet. Det gäller att komma ihåg att om vi låter vissa saker få poppa, då måste något annat ställa sig åt sidan. Det är så man tänker när man pusslar ihop en interiör, att bygga upp stämningen.

Kök med träluckor
Här har Linn Frankhammar designat om en källare till en lägenhet och låtit träet stå i fokus. För att behålla helheten kan golvet och köket gärna ha samma kulör, tipsar Linn.  

Funkar det att blanda olika trävarianter som ribbpanel, bröstpanel och trämöbler?

Annons

– Så länge man har en tydlig linje och ser helheten kan man blanda. Ett golv i en kulör kan gå upp i en ribbpanel. Är det samma kulör kan det vävas ihop till ett. Då kan det vara fint att ha en möbel i ett annat trä bredvid. Jag skulle dock inte blanda en modern ribbpanel med en bröstpanel med sekelskifteskänsla i samma hem.

Så skapar du en röd tråd med trä

Hur lyckas jag få en röd tråd genom hemmet, med träet i fokus?

– Blanda inte för mycket kulörer och låt de få kulörer du valt vara återkomma i bostaden. Om du väljer samma träslag eller kulör på golvet genom hela bostaden kan du plocka upp samma färg på en krok i hallen eller på tavelramarna i sovrummet. När du köper möbler kan en liten, liten detalj på en lampa räcka för att göra hemmet tydligt konceptuellt.

Badrum med trä
Plocka upp samma trä på badrumsskåp som garderober för att få en tydlig, röd tråd.  

Vilka träslag kan man matcha med varandra?

Annons

– Tänk kulör, snarare än träslag. Om du är ute efter en valnötskulör kanske du inte ens behöver använda dig av valnöt. Jag brukar först välja färgpalett och kulörer och sedan få råd av hantverkare vilket träslag jag skall välja. Ett träslag är snarare vilken kvalité ett trä har, men de finns i oändligt många olika kulörer. De flesta kulörer, som inte är så lika så att de skär sig, fungerar med varandra, avslutar Linn Frankhammar.

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Publicerat 02 september 2022
Annons