Inred med trendigt trä på balkongen

Inred med trendigt trä på balkongen – 6 inspirerande tips

Funderar du på hur säsongens balkong ska se ut? Inspireras av årets stora trätrend och låt naturmaterial regera – både inomhus och utomhus.

Annons
4 tips på hur du inreder med textiler på balkongen
4 tips på hur du inreder med textiler på balkongen
1:14

Trä fortsätter att dominera årets inredningsbild. Vi ser ljusa träslag dyka upp allt mer vilket kanske inte är så konstigt. Den naturnära klassikern är både estetiskt tidlös och hållbar tack vare de många nordiska varianterna. I år kombinerar vi klassiska träslag, som ek och furu, med andra naturnära utefavoriter som rotting och bambu för en enhetlig känsla.

Här är våra sex bästa tips för att inreda med trendigt trä på balkongen:

1. Tänk storskaligt

Så inreder du med trendigt trä på balkongen
Låt trä genomsyra hela balkongens inredning, från större möbler till små detaljer. Foto: Ikea.  

Var inte rädd för att ta ut svängarna när det kommer till trätrenden. Hämta inspiration från more is more, ett koncept som ofta präglar inredningsvärlden i form av storslagen maximalism och en estetik utöver det vanliga. Däremot kan det även betyda att satsa helhjärtat på ett och samma tema.

Annons

Låt trämaterial genomsyra balkongens inredning i alla dess former. Rama in balkongen med en trall, investera i bord och stolar i trä och glöm heller inte dukningsdetaljer som serveringsfat och skålar. Blanda in textilier i tidlösa neutraler eller skapa kontrast med en en av sommarens stora trendfärger solgult.

2. Naturnära i fokus

Så inreder du med trä på balkongen
Kombinera klassiska träslag med naturnära utefavoriter som rotting, bambu och jute. Foto: Mola Sasa/Vasquiat.  

Trä gör sig bäst i sällskap med andra naturmaterial. Rotting, bambu och jute är alla fortsatt närvarande i inredningsbilden och gör avtryck i både stora möbler och mindre inredningsdetaljer. Tack vare sin naturligt tidlösa färgpalett med beige och brunt i fokus är de dessutom enkla att inreda med.

Annons

För den trendsäkra är vävda och flätade ytor på stark frammarsch, mycket tack vare sina stilrena mönster som skapar ett levande intryck utan att ta över.

3. Compact living-influenser

Så inreder du med compact living på balkongen
Kombinera trendigt trä med smarta compact living-lösningar perfekta för både denna säsong och nästa. Foto: Ikea.  

Integrera två trender i ett – naturnära trä och smart compact living. Oavsett hur stor yta du har att jobba med är yteffektivitet alltid en bra idé. Tänk funktionellt med smidiga två i ett-lösningar som kombinerar möbel med praktisk förvaring. En bänk med inbyggd förvaring välkomnar socialt umgänge samtidigt som du kan förvara alla nödvändigheter med enkelhet.

Låt samma träslag förekomma i flera detaljer på balkongen, som bord, stolar och mindre förvaring.

Annons

4. Trä i detaljerna

Så inreder du med trendigt trä
Vill du testa på trätrenden? Låt trä göra avtryck i små inredningsdetaljer innan du investerar i större möbler. Foto: H&M Home.  

Trots att more is more är helt rätt riktning att ta går det minst lika bra att tänka småskaligt. En bra introduktion till trävurmen är att låta mindre objekt gå i trämaterial.

Brickor, underlägg och småförvaring är alla bra detaljer att börja med. Plocka enkelt bort eller lägg till detaljer efter tycke och smak. Trenden integreras utan att det blir övermäktigt.

5. Skapa en grön oas med trä

Skapa en grön oas med trä och naturmaterial
Trä och naturmaterial gifter sig väl med avkopplande grönska, både inomhus och utomhus. Foto: Hemtex.  

Få har nog missat att den lummiga, gröna oasen har fått sig ett helt nytt uppsving det senaste året. Gröna växter är inte bara en fröjd för ögat utan också lugnande komponenter som adderar harmoni. Trä och naturmaterial passar bra ihop med just gröna växter.

Annons

Grönska utgör en fin kontrast till de beigebruna kulörerna samtidigt som de skapar harmoniska inramningar med lugn och avkoppling i fokus.

6. Olika nyanser

Inred med trä på balkongen
Skapa dynamik och en mer levande balkong med träslag i olika utförande. Foto: Ikea.  

Att inreda miljöer med trä betyder inte att färgerna behöver gå ton i ton eller vara begränsad till ett specifikt träslag och utförande. Lek med olika träslag, nyanser och ytor för subtila kontraster med en dynamisk känsla.

Utöver en mer levande balkong får du ett personligare intryck. Liva upp ytterligare med mysiga textilier i pigga kontraster.

Annons