Inspiration inreda med träpaneler

Så inreder du med träpaneler inomhus: 6 varianter och tips

Nu vill vi klä väggarna i trä! Allt från ribbpaneler till klassiska val som bröstpanel och pärlspont. Här är expertens bästa tips för dig som vill inreda med träpaneler.

Annons
Video: Möbeldesignern Emma Olbers 4 tips för att inreda hållbart
Video: Möbeldesignern Emma Olbers 4 tips för att inreda hållbart
0:40

Att inreda hemmet med trä ger både ett varmt och lugnande intryck. Kanske är det därför som trenden med ribbpaneler längst väggarna inte verkar se något slut!

– Smala ribbpaneler är fortsatt populärt, samtidigt som pärlspont och bröstpanel är trender som förmodligen aldrig kommer att gå ur tiden, säger inredningsarkitekten Linn Frankhammar.

Hon är vd och grundare av inredningsbyrån Covet och får ständigt nya uppdrag från kunder som vill låta träet stå i fokus.

Annons

Less is more!

Linn Frankhammar råder dig att vara kreativ och skapa din egen touch när du inreder med träpaneler, särskilt när det gäller långsmala ribbpaneler.

– Det gäller att passa sig för att inte låta ribbpanelerna ta över ens hem. Du vill inte skapa en interiör som känns "såå 2021", utan ha en stil som består år efter år. Det gäller att ha en tanke bakom sina val, inte bara välja en ribbpanel över en hel vägg för att det är trendig just nu.

Linn Frankhammar
Inredningsarkitekt Linn Frankhammar.  

Inreda med träpaneler – expertens 3 tips

1. Blanda inte olika stilar

Håll dig till antingen bröstpanel eller ribbpanel, då de är två skilda stilar. Ribbade paneler har ett modernt stuk som passar i en interiör med betong och glas. Bröstpaneler flörtar mer mot sekelskifte. En bröstpanelsinteriör går såklart att göra modern, men det är alltid en blinkning till sekelskifte. Man får välja bana och hålla sig till det.

Annons

2. Lyssna till husets hjärta

Ta ett steg tillbaka innan du gör stora inköp eller renoveringar. Ställ dig frågor som "vad bor jag i för typ av lägenhet eller villa?", "vad passar här?". En nybyggd, modern villa rimmar inte med en massa stukaturer, samtidigt som bröstpanel och pärlspont funkar bättre än ribbpanel i en gammaldags villa.

3. Våga vara annorlunda

Tänk utanför boxen när du placerar ut dina träpaneler. För att inte riskera att hemmet om några år känns omodernt med ribbpaneler längs väggarna, kan du placera dem på oväntade ställen. Placera ribbpanelerna i köket, i badrummet, eller på väggen med fortsättning upp i taket, det blir väldigt effektfullt.

6 sätt att inreda med träpanel

Inspireras av sex fina hem där träpanelerna står i fokus!

1. Ribbpanel på köksön

Ribbpanel på köksö
 

Smyg in ribbpanelen i inredningen på ett smart och stilrent sätt. Här har ribborna fått flytta från väggarna ner till köksön, och vi älskar det! Köket kommer från Uno Form.

Annons

2. Pärlspont från golv till tak

Pärlspont i sovrummet
 

Pärlspont från golv till tak ger ett mjukt och vilsamt intryck i sovrummet. Det bästa av allt? Du måste inte snickra bräda för bräda för att klä väggarna med panel. Denna pärlspont från Moelven sitter på smidiga mdf-skivor som enkelt fästs upp på väggar och tak.

3. Matchande pärlspont och tapet

Pärlspont och tapet
 

Istället för att låta pärlsponten och tapeten konkurrera ut varandra genom olika färger, kan de lyfta varandra i samma kulör. Att välja samma färg på trä och tapet ger ett lugnt intryck, trots att tapeten är mönstrad och färgen är livfull.

Annons

4. Ribbpanel i sovrummet

Ribbpanel i sovrum
 

Att dölja förvaring är ett smart sätt att använda ribbpanel. Den kan fästas på garderobsdörrar eller byrålådor för att ge en extra krydda till inredningen, utan att ta över rummet. Denna träpanel i oljad ek heter Swift och kommer från Smartwall.

5. Bröstpanel i badrummet

Bröstpanel i badrummet
 

Det går alldeles utmärkt att ha träpaneler i badrummet, så länge träet är impregnerat och duschrummet är separat. Tänk utanför boxen och låt trä pryda väggarna istället för kakel. Resultatet blir varmt, ombonat och matchar dessutom resten av hemmets interiör.

Annons

6. Akustikpanel i taket

Akustikpanel tak
 

Användningsområdet för ribbpaneler är många! När ribborna fästs upp på en ljudisolerande matta kallas de för akustikpaneler. Att välja akustikpanel och fästa den i taket är en riktig fröjd för ljudnivån och akustiken i rummet. Ribbpanelen på bilden kommer från Stonewalls.

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Publicerat 16 september 2022
Annons