Matplatser.

Inspireras av 10 matplatser vi älskar

Matplats – finns det något finare ord? Platsen där vi intar våra måltider, gärna tillsammans, ibland ensam. Flera gånger om dagen. Vi har dykt ner i arkivet bland vackra, inspirerande matplatser i hem vi publicerat de senaste åren.

Annons

1. Aalto i Borlänge

Aalto-möbler.
Matplatsen består av Aalto-möbler.  

En plats där familjen samlas flera gånger om dagen, i stadsarkitekten Pernilla W Noréns egenritade i hus utanför Borlänge. Obehandlad furuplywood klär väggarna. Matplatsens Aalto-möbler är tillverkade på Artekfabriken som hade möbeltillverkning i Hedemora mellan 1946 och 1956.

2. Speglar skapar rymd

Speglar vid matplats.
Speglar sprider dagsljuset i rummet.  

Hemma hos låtskrivaren Simon Strömstedt. Speglar sprider dagsljuset i rummet. Bordslampa Ware table lamp, New works. Porslin, Granit. Vas Kolonn, Skrufs glasbruk. Matbord Docksta, Ikea. Ovanpå står en skål i keramik av Simon och en ljusstake från Ferm living. Stolar, Ikea.

Annons

3. Svävande känsla med glas

Matbord glas.
Matbord tillverkat av en glasskiva på arbetsbockar från Bauhaus.  

I Emelie och Sebastian Falks lägenhet flödar kreativiteten, här skapas det musik bland annat. Matbordet är också arbetsplats. Golvlampa Mayday, design Konstantin Grcic för Flos. Matbord tillverkat av en glasskiva på arbetsbockar från Bauhaus. Lampa PH 5 av Poul Henningsen för Louis Poulsen. Skänk designad av Sebastians mor Tuula Falk. Fat från Mateus. Målning av Sebastian. Vas, Alvar Aalto, Iittala.

4. Vägghäng

Stolar från Gärsnäs och ett litet vägghängt bord.
Stolar från Gärsnäs och ett litet vägghängt bord.  

Färg & Blanche var först i världen att sy möbler i trä med en industriell symaskin. Den nyskapande träsömnadstekniken syns i en av gästlägenheterna på Svenska institutet i Paris, som Färg & Blanche inrett i samarbete med Gärsnäs. Här finns en minimatplats med generösa stolar från Gärsnäs och ett litet, litet vägghängt bord, lagom för två koppar kaffe och två croissanter.

Annons

5. Vintagefynd för liten hörna

Vintagefynd.
Vintagefynd fyller matplatsen.  

Hemma hos Viktor Erlandsson som driver Straight design studio. Ovanför matplatsen hänger en lampa av Carl Fagerlund för Orrefors. Stol och bord, vintage. Vattenglas Krås, Straight design studio för Designtorget. Vas Orbis, Straight design studio för Klong. Skål An ode to enamel, Sepp Mueller för Crooked concept. Karaff Sinnerlig, Ilse Crawford för Ikea. Martiniglas, vintage. Njurskål, vintage. Glas Viktigt, Ingegerd Råman för Ikea.

Annons

6. Platsbyggd soffa

Platsbyggda möbler.
Många möbler i det arkitektritade huset i Flaxenvik är platsbyggda, som soffan och ekbordet i köket.  

Många möbler i det arkitektritade huset i Flaxenvik är platsbyggda, som soffan och ekbordet i köket. Soffan är klädd med garvat skinn från Nederländerna. Italienska lampor av märket Lux. Stolarna är inköpta på Walles & Walles.

7. Kontorsmöbler till lunch

Kontorsmöbler vid matplats.
I matsalen är bord och bänkar fyndade på Blocket, tillverkade för ett kontor på Münchenbryggeriet.  

Bänkar och långbord hos floristen Sophie Wiking i Malmö. I matsalen är bord och bänkar fyndade på Blocket, tillverkade för ett kontor på Münchenbryggeriet. Stolarna kommer från Joe Colombo, hittade på DBA (danska motsvarigheten till Blocket). Lampan är Ikea och snickarbänken brukade stå i familjens sommarhus.

Annons

8. Runda bordet

Runt bord.
Snyggt runt bord ger kontrast i det stilrena köket.  

Kök och matplats i en Östermalmslägenhet inredd av Studio Lawahl. Köket flyttades från ett bakre rum till hjärtat av lägenheten. Den platsbyggda hyllan vid köksön designades initialt för att dölja en vattenstam som gick mitt i rummet men fick bli kvar efter att man lyckats flytta stammen.

9. Inredd för utsikt

Matplats med utsikt.
Matplats med vacker utsikt.  

Hemma hos Linus Fernström i Villa Fernström, känd från Husdrömmar, sitter man på första parkett med utsikt över Hakefjord. Böjträstolar med bord från Asplund.

Annons

10. Favoriten

Fin matplats.
Entreprenören Shabnam Aslani älskar mode och inredning. I vindsvåningen i Göteborg syns kärleken tydligt.  

Shabnam Aslani och inredaren Sophia Bratt har skapat denna matplats, inredd med vintage, som prydde ett av våra omslag 2019. Den är en av våra mest lajkade bilder på Instagram.

Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Annons