mysigt vardagsrum

9 enkla sätt att göra vardagsrummet mysigare

Hösten och vintern är mysets tid och nu vill vi vrida upp mysfaktorn till max i hemmet! Här bjuder vi på inspiration och tips till vardagsrummet, som gör det lite mer ombonat och trivsamt.

Annons
Video: Tre vaser du borde ha hemma
Video: Tre vaser du borde ha hemma
0:47

Vardagsrummet kan vara hemmets mest använda rum. Det är här vi samlas, kanske äter vi middag, ser på tv eller bara umgås. Särskilt väl använt blir det om du har en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, det vill säga en stor sammanhängande social yta.

Är du i behov av inredningsinspiration för att få ditt vardagsrum att bli än mer mysigt? Då ska du läsa vidare för nio tips som kan göra stor skillnad!

Inredningstips 1: Inred med mer färg och mönster

Colour blocking på väggar och mönstrade textilier
Modern colour blocking tillsammans med mönstrade textilier hos Farrow & Ball.  

Har du lätt för att enbart inreda monokromt och bara våga ta in enstaka mönster och färgaccenter? Våga dig utanför din komfortzon och inred med mer färg och mönster! En mix av fler färger och åtminstone ett par mönster ger genast en mer ombonad känsla i ett rum. Knepet är enkelt att applicera på textilier som vi ofta har en del av, och därför går att byta efter säsong och humör. Tröttnat på en kudde? Byt överdrag och låt det andra ligga i skåpet tills nästa säsong då det känns nytt igen.

Annons
kuddar från svenskt tenn
Kuddar med nya färger och mönster kan ge vardagsrummet ett lyft!  

Inredningstips 2: Gå all-in på en jordnära palett

jordnära inredning i vardagsrum
Murrigt, mysigt och jordnära är ett snyggt koncept.  

Om färg och mönster inte är din melodi kan det vara snyggt att satsa fullt ut på de jordnära färgerna. Nyanser av beige, brunt och grått skapar en murrig palett som skapar en ombonad och mysig känsla i vardagsrummet (eller varför inte sovrummet!).

Annons

Inredningstips 3: Inred med varma textilier

Soffa med ullpläd och kudde
Mysigt och varmt med fårfällar i hemmet i höst och vinter.  

När du inreder med olika material och texturer skapas en fin mix som ger både ett djup och en ombonad känsla till inredningen. I höst och vinter är det dessutom smart att satsa på textilier som är lite extra varma i hemmet, som plädar och gardiner. Vacker tjock ull och fluffiga fårfällar bidrar med både värme och nya texturer.

mysigt vardagsrum med textilier
Mjuka mattor, sittdynor och plädar är precis vad vi vill inreda med i vardagsrummet.  

Inredningstips 4: Dekorera med eviga höstbuketter

höstbukett i vas
Matcha den bulliga hortensian med en rund vas för fler mjuka former i hemmet.  

Växter är alltid ett enkelt sätt att få ett rum att kännas mer inrett och hemtrevligt. För den som inte är sugen på att försöka hålla liv i ytterligare en grönväxt, slår vi ett slag för torkade buketter! Hösten bjuder på många blommor och kvistar som är enkla att torka och som skapar fina former tillsammans i en bukett. Den stora runda hortensian som finns i en uppsjö av fina färger är vår absoluta favorit just nu!

Annons
Höstig bukett med torkade blommor
Torkade kvistar och blommor står sig länge i inredningen, och behöver bara försiktigt dammas av.  

Inredningstips 5: Sätt fokus på väggen

Vardagsrum med textil på väggen
En väggbonad blir en fin, annorlunda inredningsdetalj på väggen.  

Tavlor och andra vägghängda inredningsdetaljer är oftast det som står sist på att göra-listan när man flyttar in och inreder ett nytt hem. Men kala väggar är en typisk grej som gör att ett i övrigt mysigt rum upplevs ofärdigt. Dessutom behöver det inte vara så slutgiltigt, det är bara att spackla om ifall du ångrar dig, eller placera något annat på samma ställe för att täcka det lilla hålet i väggen.

Annons

Våga även leka med dimensioner på väggen. Större tavlor gör ett större intryck och då kan det räcka med en endaste tavla i ett helt rum. Allt fler vågar även börja hänga upp textilier på väggarna igen, en detalj som är både snygg och smart om du har en kall vägg i hemmet.

Vardagsrum med matplats
En större tavla tar för sig i ett utrymme och då behövs inte mycket mer!  

Inredningstips 6: Organiska former

mysig minimalistisk vardagsrumsinredning
Runda former trollar fram myskänsla även i de mer minimalistiska hemmen.  

Även i de mest minimalistiska hemmen går det att trolla fram myskänsla. Ett enkelt sätt att göra det på är genom att inreda med möbler eller inredningsdetaljer som har mjuka linjer. När inredningen i ett rum inte enbart består av räta vinklar och vassa kanter skapas det ett mysigare, mjukare helhetsintryck.

Annons

Inredningstips 7: Satsa på varma ljuskällor

Golvlampa från Foscarini med varmt ljus
Varma ljuspunkter bidrar till en mysig helhet i vardagsrummet.  

Mysig belysning är A och O för att ett rum ska kännas hemtrevligt. Funktionell arbetsbelysning behövs i bland annat köket och hemmakontoret, och allmänljus kan vara bra att ha i form av en taklampa, men det är även viktigt att komplettera det med varma ljuskällor.

För att få till en harmonisk och funktionell ljussättning vill du ha flera ljuskällor i samma rum, vissa starkare, som vid fåtöljen du läser i, och vissa svagare och varmare för att enbart bidra till en mysig helhet. Ljuskällor som går att justera gör att du enkelt kan optimera ljussättningen i rummet.

Annons

Inredningstips 8: Ton i ton

vardagsrum med blå inredning
Mjuka blå toner ger en ombonad känsla i det här vardagsrummet.  

Är du redo på en större förändring för att få ett nytt, mysigt vardagsrum? En idé kan vara att välja ett färgtema och låta flera delar av rummet gå i olika nyanser av samma kulör. Vardagsrummet på bilden ovan har vackert blåmålade väggar och vägglister som binds samman med en blå sammetssoffa och en blå kruka.

Vardagsrummet på bilden nedan har å sin sida två tydliga färgspår. Det gräddiga som syns på både väggar, soffa och gardin, men sedan kontrasteras med blå textilier. Färghelheten som skapas ger en ombonad känsla till hela rummet!

Annons
Vardgsrum i gräddiga toner och med blå textilier och matta
Gräddiga toner bäddar in det här vardagsrummet, samtidigt som blå textilier kontrasterar och ger ett lyft.  

Inredningstips 9: Glöm inte de levande ljusen

ljushållare i färgat glas
Låt det levande ljuset reflektera genom färgat glas.  

En självklarhet i alla mysiga hem i höst och vinter – de levande ljusen! Särskilt fint blir det med värme- eller blockljus i ljushållare, som förutom att ge värme också sprider ett fint ljus genom glaset. Kom ihåg att alltid ha uppsikt över tända ljus och elda brandsäkert.

Annons
herrgårdsljus i ljusstakar från hilke
Minimalistiskt vackert med stearinljus i ljusstakar i olika nivåer.  
Se också: Höstens stora inredningstrender
Se också: Höstens stora inredningstrender
0:44
Annons
Annons