Japandi inredning, inred med japandi i sovrummet

Så inreder du med japandi i sovrummet – sex enkla tips

Det är svårt att inte älska en harmonisk hemmiljö. Nedan inspireras vi av japandi och listar enkla sätt att addera genomgående lugn i hemmets avkopplande mittpunkt – sovrummet.

Annons
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kök
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kök
0:51

Att inreda stämningsfullt har nått nya höjder. Hygge blommade upp för många säsonger sedan men fick nytt liv vid inledningen av 2020, till följd av rådande världsläge. Sedan dess har önskan att hålla det lugnt, behagligt och inte minst avkopplande runt omkring sig hållit i sig.

Nu tar vi ett ytterligare grepp om japandi, en stil som vi nyligen applicerade på vardagsrummet, för att se hur vi, med enkla medel, kan förstärka den rofyllda atmosfären. Japandi präglas av asketiska influenser, där less is more onekligen lever upp till sitt namn.

Annons

Så inreder du med japandi-stilen i sovrummet – enkla stylingtips och knep:

1. Ta in naturen

Japandi inredning, japandi sovrum, tips
Tips! Naturmaterial går alldeles utmärkt att addera i lagom mängd – exempelvis i form av sänggavel.  

Ett av japandi-stilens starkaste karaktärsdrag är förkärleken för naturmaterial. Oberoende rum är naturnära materialval, inte minst trä i ljusare toner, ständigt närvarande. Det är hållbart, tidlöst och inte minst naturligt lugnande i sin enkelhet.

Se över komponenterna i ditt sovrum, från smådetaljer till rejäla möbler. Vilka material går dessa i? Finns det en genomgående röd tråd, exempelvis i materialval eller uttryck, eller är det många kontrasterande uttryck? Japandi räds inte kontrast, men håll det komprimerat, med en utstickande kulör snarare än flera.

Annons

2. Genomgående raka linjer

Sovrum japandi inredningstips
Tips! Sugen på en färgklick? Satsa på den – och låt den genomsyra miljön i form av textilierna.  

Ingen har nog missat vurmen med böljande, levande former. Vi alla har sett den. Inredningsbilden är mindre strikt, mer välkomnande. Japandi håller kvar vid det sparsmakade, definierat av strömlinjeformade detaljer och simplistiska uttryck.

Ett smidigt sätt att uppnå japandi på nolltid stavas, inte helt oväntat, raka linjer. Se till att rummets märkbara komponenter, inte minst möbler, går i en enkel design. Det ska snarare upplevas basic än överraskande. Om du önskar att ta ut svängarna något, låt experimentella linjer förekomma i smådetaljerna.

Annons

3. Integrera gröna växter

Japandi inredning, japandi sovrum, växter
Tips! Plocka fram ett fång av växtlighet i säsong och placera på nattduksbordet.  

Japandi lever för det naturnära. Inte bara i träform, utan även i form av grönskande växter och blomster. Att tillföra grönska kan aldrig gå fel, inte minst i sovrummet där växtlighet enkelt kan skapa en otroligt harmonisk atmosfär.

Nyckeln är att ständigt minnas det nedtonade. Gröna växter adderar kulör i sig själv. Att satsa på den största, mest uppseendeväckande varianten är inte nödvändigt. Tänk flera små komponenter, en charmig klätterväxt eller en mindre stickling. Placera på golvnivå, hängandes från taket eller en kvist i en vas på sovrumsbordet.

Annons

4. Lägre säng

Japandi inredning, japandi sovrum, inredningstips
Tips! Sänggavel går fint, se bara till att kulören resonerar väl med resten av miljön.  

Inget sovrum utan en säng. Japandi återkommer alltid till rymd och önskan att skapa illusionen av större rymd oberoende hur stor ytan i fråga är. Sängen upplevs lätt övermäktig i sovrummet. Här är nyckeln att tänka yteffektivt och lägga fokus på en låg säng så nära golvnivå som det bara går.

En enkel åtgärd är att se över eventuell sänggavel. Upplevs den massiv, iögonfallande och kanske rent av för stor för rummet i fråga? Om du vill anamma japandi är det viktigt att minnas att både ljus och energi behöver få flöda så fritt som möjligt. Försök att skala ner och premiera minimalism, helst med så lite detaljer på väggarna som möjligt.

Annons

5. Blanda nyanser (det går!)

Japandi sovrum, inredningstips, färg
Tips! Det är lätt att fastna i en nyans av en färg. Blanda in varmt och kallt i en och samma miljö för tydligare dynamik.  

Hur tänker japandi kring kulör? Det upplevs ofta som en gråzon. Japandi inreder gärna med färg, mer än bara murriga neutraler och nedtonade kulörer, men det är viktigt att färgerna som integreras tillför ett lugn.

En bra start är att se vilka nyanser du har just nu. Ta gärna bort för utstickande element, då de lätt rubbar rummets befintliga energi. Plocka istället fram olika nyanser av neutralerna, varma som kallare, i kombination med traditionellt avkopplande paletter. Ett hett tips är blått, en rogivande klassiker utmärkt för sovrummet.

Annons

6. Färre statementmöbler

Japandi sovrum, inredningstips, Iittala
Tips! Osäker på vilka möbler som behövs och inte? Satsa på mindre, tillfälliga lösningar för att enkelt känna in, känna efter och anpassa efter behov.  

Vi är nog många som kan relatera till cluttered spaces. Det är inte helt enkelt att inreda med måtta. Ibland slår ivern till och vi inreder helhjärtat, på känsla. Filosofin i sig är inte fel, men det kan vara bra att tygla sig något.

Japandi, som nämnt tidigare, hamnar nämligen i ett delvis asketiskt fack. I ett japandi-inrett sovrum kan du räkna med få rejäla möbler. Sängen är ett oundvikligt måste, men resten är element som inte ses som nödvändiga. Lägg till möbler som du verkligen behöver och använder, resten kan plockas undan.

Se 7 sovrum med stor yta att inspireras av
Se 7 sovrum med stor yta att inspireras av
0:54
Publicerat 26 januari 2023
Annons