julens trenddetaljer

Julens it-detaljer – här är säsongens 5 största trender

Underbara dofter, en trendig DIY-krans eller snurrade ljus? Det finns mycket fint att välja på bland julens it-detaljer. Spana in de fem största trenderna här!

Annons

När julen redan hägrar och kvällarna är mörka vill många muntra upp inredningen med julens finaste dekorationer. I år är intresset för juldekorationer särskilt påtagligt, och en handfull detaljer har seglat upp som storfavoriter redan nu.

Efter att ha sett vilka detaljer som återkommer i våra Instagram-flöden, studerat julkollektionerna som finns i butik i sömmarna, samt spanat in hur julen ser ut hos våra danska favoriter kan vi konstatera att det är fem juldekorationer som är särskilt trendiga i år. Några av dem är klassiker i många hem och favoriter år efter år, medan andra är nya ögonstenar i inredningen.

Här är de fem trendigaste dekorationerna julen 2020:

Jultrend 1: Röda snurrade ljus

Snurrade röda ljus hos ELLE och ELLE Decorations print director Katarina Matsson. Foto: @ettrumtill  

De snurrade ljusen har varit i allas Instagram-flöden den här hösten – och så även i jul. Nu snurras julröda ljus som blir till vackra dekorationer i hemmet under december månad. Matcha gärna med gula bivaxljus som ger en underbar doft till hemmet.

Annons
Snurrade ljus – särskilt i rött – är en trendig detalj i julinredningarna 2020. Foto och ljus: Attack shop  

Jultrend 2: Julstjärnor som blickfång

En adventsstjärna i en okonventionell färg och form blir till ett blickgång i inredningen. Foto: Watt & Veke  

Stora, pampiga pappersstjärnor är en annan detalj som många suktar efter i år. De får gärna ha en okonventionell form och bli till ett blickfång i hemmet, som exempelvis Watt & Vekes omåttligt populära Eldig, Maja eller Snöblomma. Kombinera med en lampa för att lysa upp i fönstret eller häng den som den är på väggen, för en mer minimalistisk juldekoration.

Annons
Ett vackert sammetsband ger stjärnan ett lyft när den hänger på väggen eller i fönstret. Foto: Watt & Veke  

Jultrend 3: Kransen (gärna DIY!)

En enkel grön krans får en uppgradering med en liten ljusslinga runt. Foto: Taisiia Shestopal/Unsplash  

Kransen är en av årets populäraste detaljer i jul. Kanske beror det på att flera av oss har något mer tid för att ta sig an det mysiga julpysslet? Om du inte orkar eller vill pyssla en egen finns en mängd färdiga i butik, men prova gärna på att göra en själv – det är inte så svårt som man kanske tror!

Annons

Den här it-detaljen kan dessutom vara precis hur personlig som helst. Välj den stil som passar dig och ditt hem bäst, oavsett om det är en klassisk grön i granris eller en modern variant i eucalyptus.

Gör din egen julkrans med vacker (och väldoftande!) eucalyptus. Foto: Georgia de Lotz/Unsplash  

Jultrend 4: Doftljus

Ljuset blir en fin detalj som bidrar till myskänslan i hemmet – och dessutom doftar gott. Foto: Quod  

Doftljus är ett enkelt sätt att sätta stämningen i hemmet. Här finns något för alla näsor, från traditionella noter av kanel och nejlika till doft av en sprakande brasa. Dessutom finns doftljusen i en mängd olika fina förpackningar som blir som inredningsdetaljer i sig. Genom att inte enbart satsa på dekorationerna i hemmet, utan även på doften, skapas känslan av en alldeles speciell atmosfär i jul.

Annons

Tips! Ett annat knep för att få in doften i hemmet är att koka upp vatten tillsammans med julens kryddor och låta det stå och sjuda på låg värme utan lock, för att sprida julens ljuvliga dofter i bostaden.

Skapa en jul som tilltalar alla sinnen. Foto: Jessica Delp/Unsplash  

Jultrend 5: Det traditionella och nostalgiska julpyntet

Pynta med nostalgisk känsla! Foto: Åhléns  

En något oväntad trenddetalj i år är det traditionella julgranspyntet. I en orolig tid, då julen för många inte ser ut som den brukar, längtar vi tillbaka till barndomens julgran och pyssel. Nu gräver många fram föräldrars och äldre generationers julpynt med glädje, handlar på second hand-marknaden eller köper nytt med gammal känsla.

Annons

Det traditionella pyntet finns i flera olika material, som halm, papper eller tovat i ull. Bland motiven syns allt från tomtar, änglar och får till nallebjörnar, svampar och möss. Här kan du helt enkelt vara precis hur personlig du vill, så länge det väcker nostalgiska känslor för dig.

Dalahästar, domherrar, halmbockar och kottar är några av de klassiska pynten som gör comeback. Foto och pynt: Åhléns  

Läs mer:

Så skapar du vinterns vackraste buketter – med amaryllis och tulpaner

Redaktionens favoriter: 17 julklappstips till badrummet

Så ser julen ut på Zara Home – 9 tips som skapar julkänsla

Publicerat 27 november 2020
Annons