Karl Fredrik om årets blomstertrender: ”Blommorna ska vara lite svulstiga”

Floristen och trädgårdsmästaren Karl Fredrik Gustafsson ger här sina bästa tips för försommaren i trägården och trendspanar vilka blommor och färger som gäller i år.

Annons

För många trädgårdsägare är det nu säsongen drar igång på riktigt och det är nu årets trädgårdsplaner ska förverkligas. Floristen och trädgårdsmästaren Karl Fredrik Gustafsson delade med sig av sina bästa trädgårdstips.

– Varje säsong i trädgården har ju sina göromål och specifika sysslor, med många förberedelser kommer man långt. Sätter man lökar på hösten så sticker de upp nu. Men man kan också sätta ner knölar på våren, som dahlior, gladioulus och liljor kan man plantera som sedan blommar på hösten.

Dahliablommor
Dahlior  

Förutom tulpanlökarna som stått ut i blom finns det såklart en hel del oönskade element i vårrabatterna, vi pratar förstås om ogräset. Och kring det har Karl Fredrik en fin filosofi:

— Den som inte hunnit med att rensa ogräs innan maj, det är ändå bättre sent än aldrig. Det lilla man ändå gör, om man tar en maskros i rabatten nu leder det till att den inte frösår sig och sprider sig som blir till ännu fler maskrosor. Men gör det till en härlig stund, ta en kopp kaffe och sätt på din bästa musik. Den rensning som blir av är den bästa rensningen, det är precis som med träning. Gör det till något roligt! Jag brukar bjuda in grannarna och bjuder på rosé.

Annons

Maj är bästa tiden för att plantera växter, vänta inte till juni-juli när solen gassar! Plantera sommarblommor och säsongsväxter i krukor.

– När det gäller krukplanteringar om man misslyckats något annat år, tänk stora krukor och zinkbaljor hellre en rejäl än en massa små. Sen är det ju också det här med vattning, om det torkar under tillväxtperioden, kom i håg att vattna, vattna och gärna tidiga morgnar och kvällar så att de hinner dricka. Inte mitt i gassande sol, utan gör som Pippi Långstrump och vattna när det regnar, då mjukas jorden upp –så ut och vattna!

Medelhavsväxter som stått inne i vinter behöver avhärdas för att vänja sig vid vädret när de tas fram från vinterförvaringen.

– Växterna är känsliga mot vårsolen, det är den som kickar igång allting, men ta in dem i skuggan och börja där så att de inte blir brända av solen. Det gäller även med plantor som man köpt och planterar ut, skugga dem med fiberduk.

Annons

I vårt avlånga land finns det i norr fortfarande risk för frost under vårmånaden maj.

– Järnnätterna, när det kan gå ner på nollan och bli frost när det är i full gång i trädgården. Men man ska inte underskatta dem, utan lägg en fiberduk eller ett lakan på plantor och växter, de behöver precis som vi ett täcke om det är kallt.

I den egna trädgården har Karl Fredrik Gustafsson och sambon Petter Kjellén stora planer för sommaren. Förutom planteringen av ett 800 år gammalt olivträd, finns det storslagna planer för den ”fulaste och tråkigaste ytan som ska bli wow!”

Pelargång i sydfranska trädgården Jardin de la Madone
Jardin de la Madone utanför Menton.  

Planen är att anlägga pergolagång som har en sydfransk förebild i Jardin Serre de la Madone utanför Menton. Klätterrosen alchymist och klematis ska växa upp över tvärslån och pioner och rabarber ska sättas i rabatter och en boulebana ska anläggas i mitten. Bredvid detta ska de anlägga ett woodlandparti med torrblock för surjordsväxter som azalea och rhododendron.

Annons

När det är klart ska de bygga ett trädgårdsmästarskjul för verktyg och redskap.

Vilka blomstertrender ser vi i trädgården i år? 

– Det är alltid något som man inser i efterhand, men jag skulle säga att vallmon, den dubbelblommande vallmon och all typ av vallmo som vi har sett mycket på snitt, de kommer ofta också till trädgården. Ranunkler har varit populärt i många år och nu är det fylld vallmo eller dubbelblommande som gäller, den går knappt att få tag på! Sen är det även blomstermoroten, och den sorten som är rosa-aprikos i färgen, har man den i sin trädgård, ja då kommer bloggeliten!

Blomstermorot
Blomstermorot.  

– Och ett tips: Så morötter från frön i år, men dra inte upp alla utan spara några kvar i jorden till nästa år, då blommar de år 2. Vanliga morötter ger vita blommor som ser ut som hundkex, det blir jättetrevliga blommor. Det är likadant med purjolöken, om man sår den år 1 och låter den stå under vintern så kommer den år 2 att blomma sagolikt vackert med stora lökbollar som är uppåt en meter höga och som blommar länge från slutet av maj till juli. Där kan vi prata om återbruk!

Annons

Färgmässigt för trädgården så är det nyanser av aprikos, beige och champagne som kombineras med mörkare blommor och blad för en snygg helhet.

– Blommorna ska vara lite svulstiga, som gammaldags rosor som är dubbla och doftande. Som klätterrosen Alchymist, där är det så rätt det kan bli när det gäller färgskalan!

klätterros
Rosen Alchymist.  Foto: Monika Pa

LÄS MER: 
Karl Fredrik på Österlen – allt om nya trädgårdsprogrammet i TV4

Kika in i Victoria Skoglunds underbara växthus

Snittblommorna som håller länge – och hur du förlänger livet på buketten

Publicerat 30 april 2020
Annons