Hemma hos formgivaren Borge Mogensen i Danmark

Kika in hos danska formgivaren Borge Mogensens tidigare hem

Danska möbeljätten Fredericia besöker möbelarkitekten Børge Mogensens tidigare hem för att hylla formgivarens liv – in och inspireras.

Annons
Fem stylingtrender som spås bli stora 2021
Fem stylingtrender som spås bli stora 2021
0:56

Moderna detaljer möter Børge Mogensens egna klassiker. I Soløsevej i Gentofte, strax utanför Köpenhamn, ligger huset som designades av formgivaren själv tillsammans med arkitekterna Arne Karlsen och Erling Zeuthen Nilsen. Däremot ryktas det än idag att Mogensen förmodligen gjorde det mesta helt på egen hand.

Hemma hos Borge Mogensen
Kika in hemma hos Børge Mogensen.  

Omgivningarna är grönskande och atmosfären är rofylld i ett område som var omåttligt populärt på 1960-talet. Här kunde du hitta formgivare så långt ögat når, med namn som Jørn Utzon, Eva och Nils Koppel och Mogens Lassen precis runt hörnet. Även Hans J. Wegner, känd för sina ikoniska stolar, bodde bara ett stenkast ifrån Mogensen.

Annons
Mycket trä hemma hos Borge Mogensen
Hemmet domineras av trä så långt ögat når.  

Inbjudande och naturnära hos Borge Mogensen

Mogensen var alltid noga med att möblerna skulle skapa en känsla av lugn, med ett enkelt uttryck som speglar ett enkelt, opretentiöst leverne. Designfilosofin genomsyrar hela hemmet, en plats där majoriteten av hans legendariska möbler skissades fram.

Arbetsplatsen ligger en trappa ner, i källaren. Här spenderade Mogensen flera timmar per dag på att skissa och skapa, allt som oftast till tonerna av jazz i bakgrunden.

Formgivaren såg alltid till att ha papper och penna inom räckhåll, väl medveten om att inspirationen ofta slår till när man minst anar det.

Annons
Kika in hemma hos Borge Mogensens hem
Inget hem är komplett utan plats för avkoppling.  

Borge Mogensens möbelklassiker

Flera av Mogensens möbelklassiker designades inte bara i huset utan är även skapade för att passa in perfekt i just det hemmet. Den tidlösa favoriten 2213 sofa från 1962 fick rollen som vardagsrummet, och förmodligen hela hushållets, solklara showstopper. Precis bredvid sofforna placerades Mogensens Spanish chairs från 1959.

Vardagsrum hemma hos Borge Mogensen
Naturmaterial genomsyrar hela hemmet. Här syns en av många mötesplatser.  

Under 15 års tid bodde Mogensen i huset tillsammans med sin Alice. De kallade sitt hus för "laboratoriet", då det snabbt blev en kreativ plats där Mogensen experimenterade med möbler medan Alice arbetade med mode. För att säkerställa möblernas kvalitet testade formgivaren varje möbel i sitt hem innan de producerades.

Annons

Prototyper avlöste varandra i mer eller mindre varje vrå av hemmet. Om sofforna och fåtöljerna mäktade med daglig användning så fick de grönt ljus och sattes i produktion.

Kika in hemma hos Borge Mogensen
En stilren, naturnära och välkomnande estetik präglar hela Børge Mogensens hem.  

Hemmet blev en naturlig mötesplats för både vänner och kollegor, en mötesplats som vi nu får möjlighet att kika in i och inspireras av efter alla dessa år.

Vill du läsa mer om Børge Mogensens hem? Klicka här!

Kika in i formgivaren Børge Mogensens hem här:

Kika in hemma hos Borge Mogensen
Genomtänkta lösningar och originaldetaljer hos Børge Mogensen.  
Annons
Borge Mogensens kontor
Sofistikerad arbetsplats i en jordnära färgpalett.  
Matsal hemma hos Borge Mogensen
Ett magiskt ljusinsläpp skapar en svårslagen känsla i hela hemmet.  
Bokhylla hemma hos Borge Mogensen
Inbjudande hörna för både avkoppling och reflektion.  
Annons
Vardagsrum hos Borge Mogensen
En stilsäker samlingsplats med Børge Mogensens klassiker i ett vackert samspel.  
Kika in hemma hos formgivaren Borge Mogensen
En av hemmets många stillsamma ytor.  
Annons