Klassiker från Svenskt tenn

DesignKlassiker från Svenskt Tenn att ha koll på

Vi har djupdykt ner bland det färggranna utbudet hos Svenskt Tenn för att kika närmre på några av firmans stora designklassiker. Möbler, vaser och mönster som varje inredningsälskare borde ha koll på.

Annons
Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen
Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen
1:13

Svenskt Tenn är möbelfirman som hållit sig aktuell och modern sedan 1930-talet. Företaget grundades 1924 av Estrid Ericson men det var först efter världsutställningarna i Paris och New York på 1930-talet som Svenskt Tenn fick ett riktigt uppsving.

När den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank trädde in på firman var succén ett faktum. Under cirka 30 år ritade Josef Frank sedan möbler, tyger och heminredningsdetaljer som håller än idag.

Annons
Mönster och tyger skapade av bland andra Josef Frank. Här syns dessutom den omtalade, klassiska Liljevalchs-soffan.  

Många av Svenskt Tenns möbler, vaser och mönster har blivit klassiker inom svensk designhistoria. Vi har satt ihop en liten lathund med 13 klassiker som du bör ha koll på om du gillar inredning. Så nästa gång det refereras till ”designklassiker” från Svenskt Tenn på söndagsbrunchen kommer du att veta allt och lite till.

13 klassiker från Svenskt Tenn

Svenskt Tenn: Soffbord 2139

Soffbord 2139 Svenskt Tenn
Soffbord 2139, designat av Josef Frank.  

Pris: 74 000 kronor

Annons

1952 ritade Josef Frank det klassiska Soffbord 2139 för Svenskt Tenn. Han hade en förkärlek för den runda formen. Att blanda olika material var karaktäristiskt för Josef Franks formgivning och genom att låta tillverka skivan i almrot och sargen samt benen i valnöt ville han skapa ett livfullt uttryck.

Svenskt Tenn: Vänskapsknuten

Vänskapsknuten står för vänskap och fred.
Vänskapsknuten står för vänskap och fred.  

Pris: 2 900 kronor

I en tid då Europa var fyllt av konflikter, formgav Josef Frank Vänskapsknuten. Den är en symbol för vänskap och fred. Han skapade den ett år innan andra världskriget bröt ut, och idag är ljusstaken en ikon i Svenskt Tenns sortiment.

Annons

Svenskt Tenn: Jönssons katt

Jönssons katt
Jönssons katt är döpt av skulptören Anders Jönsson.  

Pris: 8 800 kronor

Skulptör Anders Jönsson skapade 1915 denna fina skulptur i gjutjärn som går under namnet Jönssons Katt. Om katten ställs utomhus får den en patina av rost, som med tiden gör den rödbrun istället för gråsvart.

Svenskt Tenn: Tulpaner, bricka

Tulpaner bricka Svenskt Tenn
Den klassiska tulpanbrickan har fått följa med genom generationer.  

Mönstret Tulpaner har kommit att bli ett av firmans mest klassiska mönster. Det formgavs av Josef Frank under 1943-1945. Idag finns mönstret i lampor, väskor, brickor, underlägg, med mera.

Annons

Svenskt Tenn: Profilvasen

profilvasen Svenskt tenn
Profilvasen har ett högt andrahandsvärde på auktionsmarknaden.  

Pris: 22 000 kronor

Anna Petrus Profilvasen formgavs 1927 i ren tenn. Vasen har ingefärskrukans form, ett av de fyra självklara kärlen för snittblommor enligt Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson.

Svenskt Tenn: ”Nationalmuseiskåpet” (SKÅP 881)

”Nationalmuseiskåpet” (SKÅP 881)
"Nationalmuseiskåpet” har 19 lådor.  

Pris: 250 000 kronor

Annons

Skåp 881, som även går under namnet ”Nationalmuseiskåpet”, hette från början “Skåp med 21 lådor.” Så hade Josef Frank döpt det på originalritningen 1938, men han måste ändrat sig i sista stund, då slutversionen enbart smyckats med 19 lådor. Skåpet fick sitt namn när det blev känt att Nationalmuseum köpt ett exemplar.

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Svenskt Tenn: Vas Dagg

vas dagg
Vasen Dagg går att se i de flesta inredningsintresserade personers hem.  

Pris: 3 200 kronor

Carina Seth Andersson formgav 2009 vasen Dagg. Den har redan blivit en klassiker hos Svenskt Tenn och idag finns den i flertalet färger.

Annons

Svenskt Tenn: Elefant, kudde

elefant kudde svenskt tenn
"Elefantkudden" finns i massor av olika färger. Här i en mossgrön variant.  

Pris: 1 600 kr

Estrid Ericsons mönster Elefant trycktes för första gången under slutet av 1930-talet. Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson reste mycket till olika platser runt om i världen. Det var efter en förlaga från Belgiska Kongo som hon formgav mönstret med de små elefanterna. Idag finns mönstret som kudde, metervara, tapet, underlägg, servetter, brickor, samt som tryck på porslin.

Svenskt Tenn: Soffa Liljevalchs

Soffa Liljevalchs
Soffan med namnet Liljevalchs görs bara på beställning.  

Pris: 150 000 kronor

Annons

Liljevalchssoffan från 1934 var bland de första möblerna som Josef Frank formgav för Svenskt Tenn. Den visades första gången på Liljevalchs konsthall på Djurgården, därav namnet "Liljevalchssoffan". ”Produkten tillverkas hantverksmässigt efter beställning” går det idag att läsa på Svenskt Tenns hemsida.

Svenskt Tenn: Ljusstake Kulan

Kulan ljusstake
Klassisk och stilren.  

Pris: 2 600 kronor

Belysningen vid matbordet var viktigt för Estrid Ericson. I ett radioföredrag från 1951 sa hon att ljusstakarna skall vara höga för att inte ljuset ska komma underifrån, då detta ger ett ofördelaktigt utseende åt gästerna. Hon formgav sedan ljusstaken Kulan efter denna tanke.

Annons

Svenskt Tenn: Ljusstake Tre kulor

Ljusstake Tre kulor
Ljusstaken Tre kulor är formgiven av Sigurd Persson.  

Pris: 3 000 kronor

Denna ljusstake påminner om Estrids ljusstake med en kula. Men Tre kulor är formgiven av Sigurd Persson. Ursprunget till Ljusstake Tre Kulor är en handsmidd silverljusstake som Sigurd Persson formgav till utställningen Silverne stakar 1963 i Stockholm.

Svenskt Tenn: "Wellpappskåpet" (SKÅP 219)

"Wellpappskåpet" (SKÅP 219)
Från början kläddes skåpet i skinn. Idag är det lackerat i olika färger.  

Pris: 150 000 kronor

Annons

Skåp 2192, även kallat "Wellpappskåpet" (på grund av den räfflade fronten), formgavs av Josef Frank år 1954. Skåpet är gjort i olika material: ett lackerat skåp, benstativ och insida i mahogny samt typiska ekollonformade gångjärn i mässing. Skåpet finns i flera färger.

Svenskt Tenn: Golvlampa 2368

Golvlampa 2368 Svenskt Tenn
Lampan "Kamelen" trivs i de flesta hem, oavsett stil.  

Pris: 16 000 kr

Golvlampa 2368 kallas även för den ”Stora kamelen”, efter armens svängda form. Lampan formgavs av Josef Frank 1939 och är en klassiker som troligtvis aldrig kommer att gå ur tiden.

Källa: Svenskt Tenn

Annons