inredningstrender 2021

7 inredningstrender vi kommer se mycket av 2021

Varm minimalism, fluffiga ytor och elegant vintagekänsla. Vi går ett inspirerande inredningsår till mötes. Läs allt om sju av 2021 års stora trender här!

Annons
Sju inredningstrender inför 2021
Sju inredningstrender inför 2021
1:11

Nyfiken på hur inredningarna och stylingarna kommer se ut framöver? Inredningstrenderna 2021 formas av den tid vi levt i under det föregående året. Det finns både en längtan efter trygghet och att blicka tillbaka i tiden, samtidigt som många suktar efter nya äventyr, efter ett år då mycket stått still.

Vissa av tendenserna har redan letat sig in i våra hem under en längre tid, men under 2021 spår vi att de kommer synas allt mer. Här följer sju inredningstrender som vi kommer se mer av framöver.

Trend 1: Skandinavisk, varm minimalism

Den minimalistiska, skandinaviska stilen är tillbaka på trendscenen, men i en ny tappning. De helvita och kalla interiörerna har bytts ut mot en varmare, lyxig variant. Beige och bruna toner dominerar, tillsammans med varmare grå nyanser och trenden rymmer även mörkare kontraster.

Linjerna är enkla, men helheten får intressanta detaljer med ett organiskt formspråk. Trendstilen kompletteras med naturmaterial, som sten och olika vackra träslag, allra helst i form av vintage med lite patina.

skandinavisk beige minimalistisk inredning
En lyxig och varm, skandinavisk minimalism är stilen många älskar just nu. Foto: Erik Lefvander Styling: Daniel Östman Syns i: Mjuka linjers estetik – kika in hemma hos Filippa von Heidenstam  

Trend 2: 70-talsinfluenser

2021 plockar vi åter fram guldkornen från 70-talets inredningar. Det är fokus på mycket personlighet, lurviga mattor som mjukar upp i minimalistiska hem och 70-talsfåtöljer med stoppade, inbjudande former.

Annons

Bland trenderna som gör comeback syns allt från manchestertyger och klassisk keramik till rottingmöbler och den rostiga färgpaletten. Läs mer om 70-talstrenderna vi älskar år 2021 här.

70-talsinredning är trendigt 2021
Den lurviga mattan, den jordnära färgpaletten och de mjuka möblerna är bara några av 70-talsdetaljerna vi älskar i inredningarna 2021. Foto: Ligne Roset  

Trend 3: Konstnärlig touch

Skulpturer vars former fångar ögat och konst från mindre kända namn som är på väg att slå igenom. Allt fler vill inreda med unika statementdetaljer i hemmet och det ska allra helst vara konst som sticker ut och bryter av.

Utställningar och konstgallerier inspirerar känslan i hemmets detaljer och det ska vara valt med egen smak och stil. Kanske är det bristen på upplevelser och faktiska museibesök som får oss att experimentera modigare med vår konst i hemmet?

konstnärliga blickfång på utställningen The Sculptor's Residence
The Sculptor's Residence visades på Stockholm Design week, strax innan pandemin satte stopp för många planerade utställningar. Vi inspireras fortfarande av Menu, Dux och Norm Architects gemensamma utställning. Foto: Monica Steffensen  

Trend 4: Mys och mjuka ytor

Efter ett påfrestande 2020 vill vi boa i våra hem och omge oss själva med mjuka ytor. Därför har de fluffiga, taktila materialen, som gör livet hemma ombonat, mjukt och tryggt, blivit något av en trend den här säsongen.

Annons

Trenden tar sig uttryck i form av teddymaterial och fårull, men även i form av stora, varma plädar som blivit en av vardagsrummets viktigaste accessoarer. Till och med kläderna vi bär hemma ska helst gå i teddy. Läs mer om trenden som vuxit sig stark i pandemins fotspår här.

fåtölj i teddymaterial – en trend 2021
Swedeses Amstelle-fåtölj klädd i trendriktig teddy i en mjuk brun ton. Foto: Swedese  

Trend 5: Elegant vintage

Ett ökat intresse för vintage och second hand-shopping har fått flera nygamla trender att växa fram. Den mest prominenta av dem är en elegant vintagestil som plockar upp en mix av olika stilar från svunna tider.

Swedish grace, klassiker från Svenskt Tenn, nationalromantiska detaljer och vackra material med patina är några av detaljerna som syns i stilen. Hållbart är naturligtvis ett av ledorden för stilen år 2021, men även en typ av bortglömd lyx som värdesätter ärvda skatter och färre, men vackrare föremål i hemmet.

vintage nattduksbord från paris i trä och marmor hos Sara Bille
Nattduksborden, som är vintage från Paris, sätter tonen i sovrummet hemma hos Sara Bille. Foto: Andy Liffner Syns i: Lilla Paris i Vasastan – kika in hos Sara Bille  

Trend 6: Trä

Hand i hand med 70-talstrenderna gör även furu en återkomst i våra inredningar. Men trätrenden slutar inte där. Nu vill vi ha trä, allra helst nordiskt och närproducerat, på allt från våra golv och möbler till våra finaste inredningsdetaljer.

Annons

De ljusare träslagen betsas i mörkare ton till förmån för mörkare ädelträ och på auktionerna lockas många av vintagemöbler i trä samt av vackra vrilskålar. Oavsett form är trä ett av 2021 års absolut största materialtrender, läs mer om trenden och hur du kan tolka den i ditt hem här.

Flower mono soffbord i trä från Swedese
Vi längtar efter trärena ytor i våra hem 2021. Foto: Swedese  

Trend 7: Arkivklassiker

Vintagetrenden smittar av sig, och nu väljer inredningsföretagen att gräva där de står. Istället för att lansera nyheter, finkammar de sina gedigna arkiv för att återlansera gamla favoriter. Möblerna lanseras både i originaltappning och i ny kostym.

– Flera företag har sedan länge en strategi att plocka upp klassiker ur arkivet, och det är något som framöver syns ännu mer. Det är ett sätt att lyfta och hylla sina tidlösa klassiker, med uppdaterad färgsättning så att produkten passar in i tiden. Det främjar även ett cirkulärt tänk och uppmanar oss att inte slänga något gammalt, som till exempel går att klä om, säger Karin Sköldberg på Trendgruppen PR.

Hans J Wegner fåtöljen Mama Bear
Hans J. Wegners fåtölj Mama bear är en av flera återlanseringar på senare tid. Foto: Carl Hansen & Son  

Läs mer:

Badrumsexperten: Här är 2021 års stora badrumstrender

Här är de trendigaste färgerna i köket 2021

Så målar och inreder vi 2021 – 5 färgtrender

Publicerat 11 december 2020
Annons