Köpfritt år och ny stil hemma – 5 trendiga tips

Ett köpfritt år är en trend som hälften av svenskarna kan tänka sig att haka på. Och du behöver inte lägga dina ambitioner för hemmet på hyllan under tiden. Här är fem trendiga sätt att uppdatera inredningen – utan att köpa något nyproducerat.

Annons

Det är ingen hemlighet att trender kan få oss att köpa mer än vi behöver. Men de kan också göra oss mer medvetna. I sommar får loppisfynd och tågsemestrar många likes. Om vi köper nytt vill vi att det ska hålla länge och människor längtar efter att ha färre saker hemma. Hållbarhet har blivit en statusmarkör – och vi är på väg mot ett nödvändigt skifte.

Och ett köpfritt år är trendigare än någonsin. Det bekräftas av en ny undersökning från Tradera och Demoskop, som visar att 48 procent av svenskarna kan tänka sig att avstå från att köpa nyproducerade kläder, möbler och prylar under 12 månader.

– Det bevisar ännu en gång att vi är trötta på slit och släng-mentaliteten och att det finns andra intressen och drivkrafter hos svenska folket som inte endast innebär nytt, nytt, nytt, säger Sofia Hagelin som är presschef på Tradera.

5 trendiga sätt att förnya hemmet under det köpfria året

Ett köpfritt år betyder inte mindre kreativitet hemma. Tvärtom: Det kan vara både befriande och inspirerande. Så här kan du uppdatera din inredning utan att köpa nyproducerade saker:

1. Inred på nya sätt med det du har hemma

Använd din inredning på nya sätt under ditt köpfria år
En blomlåda som sidobord i köket. Foto: ferm living  

När du använder den inredning du redan har kan du göra om hur ofta du vill. Du kan även ta ut svängarna mer och testa nya idéer hejvilt utan att oroa dig för felköp.

Annons

Flytta möbler mellan rummen, låna stylingknep från Pintesrest och inredningsmagasin och prova dig fram.

Läs mer: 9 sätt att förnya hemma – utan att tillföra fler saker

2. Tolka trenderna med second hand

Fynda deisgnklassiker second hand
Foto: Skagerak  

Det är kanske det mest självklara tipset när temat är att inte köpa nytt. Men om loppis tidigare var något som främst lockade människor som inte bryr sig om trender, så ser vi nu att många gör det stylister alltid gjort:

Du kan tolka alla nya trender på ditt eget sätt genom fynd på loppisar, nätauktioner, annonssajter och i vintagebutiker. Från tidlösa designklassiker till 1980-talsformer. Det som är hett nu har varit det i någon form förut.

3. Fynda utan att köpa – via bortskänkes och byten

Nej, det är inte bara noppriga soffor och tunga pianon som dyker upp under rubriken ”bortskänkes mot avhämtning” på sajter som Blocket.

Annons

Och denna kostnadsfria second hand förknippas inte längre bara med gratis. Nu tänker vi på hållbarhet och personlig inredning, precis som när vi pratar om loppis.

En annan tydligt trend är att byta saker; med vänner, via annonser eller på lokala event som du kan hitta på Facebook.

4. Skapa en ny stil hemma genom att rensa

Rensa hemma under ditt köpfria år
Foto: Hay  

Ett enkelt och smart sätt att förnya sitt hem är att göra sig av med saker istället för att skaffa nya.

Undersökningen från Tradera och Demoskop visar att 50 procent av svenskarna har saker som de inte använder hemma, samtidigt som många nu alltså är sugna på att shoppa mindre.

Och den nya minimalismen är mjukare och mer personlig. Den japanska städdrottningen, författaren och Netflixprofilen Marie Kondo menar till exempel att vi bara ska ha saker framme som vi blir glada av att se på.

Annons

Sälj, skänk bort och göm undan resten i skåpen. Förutom att det blir lättare att städa – och att slappna av – hemma, så kommer den inredning du tycker bäst om mer till sin rätt i en luftigare omgivning.

5. Kom i gång med DIY

Börja med DIY under ditt köpfria år
Styling: Livindeco Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm  

Att göra själv är en trend som omfamnas även av människor som inte gillade slöjden i skolan. Film gör allt så mycket enklare: På Youtube finns mängder av videos som visar steg för steg hur det går till att göra allt från textilt hantverk till stora trämöbler.

Läs mer:

9 tips: Fynda trendig inredning på loppis i sommar

Det här säljer bäst på Blocket just nu

Så lyckas du med sticklingarna – Instagramprofilens bästa tips

Annons