Så inreder du ett compact living kök och badrum

Så inreder du ett kvadratsmart kök och badrum – våra bästa tips

Länge leve compact living! Här är våra bästa tips för hur du inreder köket och badrummet praktiskt, snyggt och inte minst kvadratsmart.

Annons
Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen
Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen
1:13

Compact living är fortsatt på tapeten och trenden ser inte ut att avta, utan snarare tvärtom. Oavsett om du bor stort eller litet så gör yteffektiva inredningsval märkbar skillnad och skapar illusionen av luftiga miljöer på nolltid.

Tillsammans med sanitetsjätten Grohe dyker vi ner bland smarta och enkla compact living-knep värda att ha i åtanke, denna gång för köket och badrummet. In och inspireras!

Så inreder du köket och badrummet yteffektivt – 3 tips:

Annons

1. Medvetna färgval

Compact living-tips för köket och badrummet
Utgå ifrån klassiska färgval med lång livslängd och undvik för färgstarka varianter som du snabbt tröttnar på. Foto: Bricmate.  

Nyckeln till yteffektivisering grundar sig i den befintliga ytan du faktiskt har att jobba med. Du behöver inte bo stort för att skapa intrycket av stora, öppna ytor. En tumregel är att undvika golvbaserade lösningar och istället utnyttja väggarna. Men mycket ligger även i val av färg.

Compact living-tips för köket och badrummet, snygga badrumsdetaljer
Addera diskreta kontraster i form av mindre detaljer i ett avvikande utförande. Foto: Bricmate.  

Undvik iögonfallande kontraster och satsa istället på en enhetlig färgpalett. Ljusa neutraler, som vitt, grått och beige, är tidlösa favoriter. Liva upp med inslag av ljusgult eller ljusgrönt för en mindre steril miljö utan att kompromissa med rummets rymd. Köks- och badrumsdetaljerna får gärna gå i rundare former för en böljande illusion utan tydliga stopp.

Annons
Compact living-tips för köket och badrummet, snygga detaljer för badrummet
Trätrenden är här för att stanna och kan med fördel integreras i både badrum och kök. Foto: Woodio.  

Ett enkelt knep är att addera färgrika komponenter i lagom mängd. Låt diskhon eller blandaren ha detaljer i avvikande färgskala eller satsa på tandborsthållare och handdukar i avvikande materialval och utförande för en levande känsla utan att ta över.

2. Tänk långsiktigt

Compact living-tips för köket och badrummet, badrumsinspiration
Välkomna en stilren och tidlös estetik som håller både denna säsong och nästa. Foto: Montana.  

Utöver enhetliga och välkurerade färgpaletter är rummets inredningsstil A och O. Det må låta självklart, men se till att fundera ett extra varv innan du bestämmer dig för att göra om. Satsa på en tidlös estetik med effektiva lösningar och praktiska detaljer som du har behov av både denna säsong och nästa.

Annons
Compact living-tips för köket och badrummet, inredningsinspiration för köket
Få saker säger compact living så mycket som maxade förvaringslösningar. Inspireras av Hay och investera i väggfasta alternativ som samlar alla nödvändigheter på ett och samma ställe. Foto: Hay.  

Ett bra exempel är vattenkokaren, en given trotjänare för många som numera enkelt kan installeras och integreras i kökskranen. Du sparar plats samtidigt som du fortfarande har alla funktioner du behöver.

3. Mer platsbyggt

Compact living-tips för köket och badrummet, platsbyggd förvaring
Förvaring och diskställ i ett? Ja, visst! Foto: Hay.  

Platsbyggda lösningar är inget nytt påfund när det kommer till compact living och yteffektivisering i hemmet, snarare tvärtom. Platsbyggd förvaring är en vinnare oavsett rum och det finns många smarta lösningar för hemmets alla rum. I köket kan du enkelt samla nödvändigheterna på ett och samma ställe genom väggfast förvaring och diskställ.

Annons
Compact living-tips för köket och badrummet, väggfast förvaring
Numera är utbudet av väggfast förvaring stor med variation i både färg, materialval och storlek. Foto: Montana.  

Väggfasta badrumsskåp finns i mängder, men här kan du istället variera och anpassa storlek efter tycke och smak. För att behålla rymden är det värt att satsa på ett mindre skåp eller hylla som inte tar upp yta i onödan. Komplettera med en platsbyggd toalett eller ett platsbyggt tvättställ för att maxa rummet och skapa illusionen av en stor golvyta.

Publicerat 21 april 2021
Annons