Inred ett lantligt kök, köksinspiration, linnéa ruiz mutikainen

Stor guide: Inred ett lantligt kök – allt du behöver veta

Sugen på att inreda ett kök med lantliga influenser? Här samlar vi charmiga lösningar samt handfasta tips innan du sätter igång.

Annons
Se 7 naturnära träkök att inspireras av
Se 7 naturnära träkök att inspireras av
0:53

Nu vill vi skruva upp mysfaktorn i våra hem. Mysfaktor kommer i olika skepnad, från ombonade inredningsdetaljer till övergripande varm atmosfär. När det kommer till våra köksmiljöer får den lantliga estetiken ofta agera inspiration, präglad av charm och lugn. Här tar vi en närmare titt på just lantliga kök och hur du bäst tolkar stilen.

Vad utmärker ett lantligt kök?

Enkelt och genuint är två tydliga ledord för ett kök i lantlig stil. Ingen detalj känns övermäktig och den rofyllda atmosfären är ständigt närvarande. Här möts gammalt och nytt i en behaglig mix, från rejäla naturmaterial till robusta lösningar, som resonerar väl med den skandinaviska estetiken och intresset för preloved detaljer.

Annons
Lantligt kök, inredningsinspiration
En grönskande tolkning av det lantliga köket. Foto: Johan Spinnell för Historiska Hem Stylist: Copparstad Mäklare: Erika Lamberg och Adam Smith.  

Vilka väggfärger passar ett lantligt kök?

När det kommer till väggfärg är det lantliga köket förlåtande. Utgångspunkten är ofta neutral, med olika nyanser och influenser från naturnära material. Däremot hämtar ett lantligt kök många gånger inspiration från retromiljöer och rustika kök, där murriga kulörer och mycket gulbruna varianter syns. Nutida kökslösningar i lantlig stil fångar essensen av gammalt och nytt i en miljö – tänk väggfärg i nostalgisk palett bland neutrala, stundtals mer minimalistiska, detaljer.

Annons

Vilka tapeter passar ett lantligt kök?

Vi har redan noterat kopplingen mellan lantliga köksmiljöer och retroinfluenser. Om kökstapet är din melodi, lägg fokus på nostalgiska mönster. Naturnära motiv sticker ut, från småblommigt till växtlighet, gärna med en liten dos av grön nyans närvarande. För dig som vill ta ut svängarna, räds inte att addera murriga nyanser eller större print.

Lantligt kök med pärlspont
Charmig färgklick till kök med stilfull pärlspont på väggarna.  

Vad är pärlspont?

Pärlspont är en vanligt förekommande träpanel som ofta används för att förhöja den nostalgiska känslan. Pärlspont syns både i möbler, väggar och tak, lämplig i alla hemmets rum – däribland köket. Vid lansering på 1800-talet var innovationen rent praktisk, med syftet att täta springor och skymma märkbart slitage.

Annons

Köksinspiration – tre lantliga kök att inspireras av

Om du är ute efter köksinspiration i lantlig anda samlar vi tre charmiga kök, från färgsprakande till neutralt, värda att kika extra på.

Rustikt träkök

Lantligt träkök
Murriga bruna nyanser gör sig extra fina i köket, framförallt bland ljusare neutraler.  

Låt traditionellt och rejält möta en hint av modernism. Här ser vi hur maffigt trä ramar in köksmiljön, från murriga toner till ljusare varianter. Tillsammans med inslagen av klassiskt vitt och dovt grönt skapas en rofylld känsla trots olika färg- och materialmöten.

Annons

Modern twist

Lantligt kök i grönt
Räds inte att blanda in flera olika nyanser i ditt lantliga kök.  

Inspireras av Kvänums kökslösning Steneby Mistral, en kombination av cottage core-osande miljö och moderna inslag. Genom att addera sten bland träslag får du in en dos av samtida influenser utan att förstöra den lantliga atmosfären.

Tapet i fokus

Mönstrade tapeter
Det är svårt att inte falla för kombinationen av blommig tapet och färgsprakande vägg.  

Hur kan det egentligen se ut när vi adderar blomstrande tapet i den lantliga köksmiljön? Ovan ser vi ett utmärkt exempel, där nostalgiskt motiv dessutom kompletteras med upplyftande gul kontrast. Charmigt utan att dominera!

Annons

Bra att tänka på innan du inreder ett lantligt kök:

  1. Utgå alltid från ditt existerande kök samt övergripande inredningsbild. En köksförvandling är ofta kostsam, så sträva efter en hållbar målbild som passar in och känns rätt både denna säsong och nästa.
  2. Om du vill addera pärlspont, kom ihåg att vattenpass krävs. A och O för ett snyggt resultat är att panelerna monteras rakt – anlita hjälp om det behövs.
  3. Osäker på om stilen känns rätt för dig? Glöm inte bort vikten av att testa sig fram. Börja småskaligt genom mindre detaljer innan du dedikerar dig helt.
Kika in i Sekelskifteslägenheten - Med extra allt!
Kika in i Sekelskifteslägenheten - Med extra allt!
0:55
Publicerat 03 mars 2023
Annons