Lauritz VD listar sina bästa auktionstips

Annons

Nästa vecka är det dags för utdelningen av Residence Stora Formpris! I samband med det delas Lauritz Icon Award ut. Priset går till en eller flera designers som formgivit en framtida ikon. Mette Rode Sundström är VD på Lauritz.com. Vi passade på att ställa fem snabba frågor till henne om vad som inspirerar henne och bad henne lista sina bästa köp- och auktionstips.

1. När upptäckte du ditt intresse för antikviteter? Var det redan som barn eller senare?
– Redan som barn började jag intressera mig för gamla föremål då jag förstod att det ofta fanns en spännande historia bakom dem, som mina föräldrar eller far- och morföräldrar kunde berätta. Jag lärde mig också tidigt glädjen med fint konsthantverk, eftersom min mamma vävde, knypplade, stickade och gjorde lappverk och läderprodukter av hög kvalitet.

2. Vad är ditt bästa köptips?
– Att släppa konventionerna, följa hjärtat och köpa det som tilltalar. Sådana föremål inspirerar och ger daglig glädje till hemmet. Inredningen gör ditt hem levande och speglar dig och din karaktär.

Annons

3. Faller du fortfarande för spontanköp, och dras med i en ett budgivningsrace eller är du för mycket proffs?
– Jag köper helst konst, design och aktiviteter som jag spontant faller för. På så sätt vet jag att kärleken håller länge. Och ja, jag kan dras med i ett budgivningsrace och då bjuder jag alltid rätt generöst. Men det händer endast när jag är förälskad i ett föremål som jag bara måste ha. Vilket sker rätt ofta…

4. Vad står på din inköpslista just nu?
– Ett antikt kabinettskåp med intarsia i raffinerade mönster av olika träsorter och naturmaterial. Jag har varit på Rijksmuseum i Amsterdam och blev helt betagen av de vackra holländska skåpen från 1700-talet som visar på en lekande kreativ tillgång till möbelformgivning och ett otroligt sofistikerat hantverk.

5. Du borde ju ha fullt i hela hemmet, finns det fortfarande plats?
– Det är väldigt fullt men finns fortfarande plats. Både min man Bengt och jag tycker om mångfald i hemmet så vi har fyllt hemmet med konst, skulpturer, keramik, möbler, mattor och mycket mer. Nytt och gammalt, dyrt och billigt, känt och okänt. Vi är ”maximalister” och kan inte få nog av olika stilarter, perioder, färger, mönster, texturer… Och vi har utökat möjligheterna på vägen. När vårt hus i Danmark var fullt, köpte vi vår vingård i Frankrike, Chateau Vignelaure, som vi efterhand har fyllt med vackra saker. För några månader sedan hyrde vi ett gods, Göholm i Blekinge där Lauritz.com ska hålla sina många kurser för våra experter. Så nu ska vi inreda ett fantastiskt historiskt svenskt hus, vilket vi är så glada för.

Annons