Maximera bostadsytan med fem smarta compact living-tips

Så maximerar du en liten bostadsyta – 5 smarta tips

Att inreda en mindre yta behöver inte vara en utmaning. Här är fem tips som gör skillnad – och skapar extra rymd på nolltid.

Annons
Titta in i fantastiska huset som Mark Isitt älskar
Titta in i fantastiska huset som Mark Isitt älskar
2:03

Önskar du att du bodde några kvadratmeter större? Att ta ett nytt grepp om heminredningen är ett bra första steg. Med smarta lösningar och funktionella inredningsknep kan du få hemmet att kännas betydligt rymligare. Inspireras av compact living, en populär filosofi där bostadens yta står i fokus och maximeras på bästa sätt utan att kompromissa med hemmets rymd.

Tidigare har vi lagt fokus på hemstyling och tendenserna som regerar 2021, men nu är det handfasta tips som gäller. Med hjälp av Erik Olsson Fastighetsförmedling och mäklaren Ida Westerlund listar vi tipsen som boostar bostadsytan, oavsett storlek.

Annons

Här hittar du fem compact living-knep som får den lilla bostadsytan att kännas större:

1. Mjuk rumsavdelare

Använd textilier som en snygg, mjuk rumsavdelare
Textilier som rumsavdelare? Ja, visst! Skapa lätta och ombonade intryck med luftiga textilier. Foto: Ikea.  

För några år sedan började de industriella glasväggarna öka i popularitet, både i rollen som stilsäker rumsavdelare men också ljushöjande blickfång.

Nu börjar betydligt mjukare alternativ ta över. Tänk långa gardiner i både skira och täta varianter som döljer både sovalkov och garderobsförvaring. Dessutom är det förmånligare rent prismässigt och enkelt att implementera utan större insatser.

Annons

2. Möblernas storlek

Möblernas storlek gör skillnad för compact living
En mindre soffa betyder inte att du automatiskt skapar känslan av en större yta. Foto: Broste Copenhagen.  

Ett vanligt misstag är att endast investera i små möbler för ett litet rum i hopp om att ytan ska kännas större. Däremot slår det ofta över till plottrigare miljöer med fler mindre möbler som i sin tur stör rummets energier. Nyckeln är att finna en god balans med möbler och inredningsdetaljer i varierande storlek.

I vardagsrummet är soffan en central möbel som gärna får vara större och stå i centrum utan att den snor yta. Här är knepet möbleringen runt omkring och placeringen av resterande objekt i rummet. Bara genom att flytta ut soffan några centimeter från väggen eller dra in mattan under soffan får rummet en helt annan helhetskänsla.

Annons

3. Platsbyggda lösningar

Platsbyggda kök är bra för att spara yta
Platsbyggda lösningar boostar både mindre och större ytor på nolltid. Foto: Nordiska kök.  

Platsbyggda lösningar gör skillnad i alla slags hem, men framförallt på en mindre yta. Numera kryllar det av platsbyggda alternativ för alla hemmets rum, många med fokus på funktionell förvaring.

För dig som vill optimera bostaden på bästa sätt är väggfasta varianter att föredra, gärna målade i samma eller liknande kulör som resten av rummet. Då smälter allting ihop på ett tydligt sätt.

4. Kombinera mera

Inbyggd bokhylla får hemmet att kännas större
Platsbyggda hyllor sparar yta, maximerar förvaringsmöjligheterna och öppnar upp för härliga stilleben. Foto: Tine K Home.  
Annons
Platsbyggd förvaring gör skillnad i hemmet
Platsbyggda lösningar i all ära, men glöm inte bort att anpassa de efter dina behov. Foto: Hay.  

Kombinera flera element i din platsbyggda lösning och anpassa efter dina behov. I ett kök vinner du märkbar plats genom att bygga in vitvarorna. Diskmaskin, frys och kyl tar ofta plats, men går att integrera för en mer kompakt känsla.

Komplettera med vägghängd förvaring, som lösningen vi ser här ovan från danska Hay, för att effektivisera ytterligare ett snäpp.

5. Inte bara vitt

Inred med andra färger än vitt
Våga färg! Du behöver inte begränsa dig till vita väggar för att maximera ytan. Foto: Broste Copenhagen.  

När det kommer till inredning som helhet är det enkelt att snöa in sig på vita väggar och vita miljöer. Många använder sig dessutom av neutrala kulörer för att boosta hemmets rymd, men glöm inte bort att det finns färgstarka alternativ som har samma effekt.

Dova nyanser tillför ett tydligt djup, lätt kontrast och tillför personlighet utan att få rummet att kännas mindre.

Annons