välbevarad sekelskifteslägenhet

Orörd sekelskiftesvåning till salu – kika in i den historiska miljön

Vackra, intakta originaldetaljer och rum där tiden nästintill stått still. Gör en tidsresa och kika in i den här våningen, som är som tagen direkt från början av det förra seklet.

Annons

Här slås dörrarna upp till vad som närmast kan beskrivas som en svunnen tid. Den nästan helt orörda våningen, som ligger i hörnet av Riddargatan och Grev Magnigatan på Östermalm, ett stenkast från Strandvägen, har lyckats undgå de senaste decenniernas renoverings- och förnyelseiver.

Femrummaren om 148 kvadratmeter byggdes för ett par samt hembiträde och har än i dag sin ursprungliga planlösning med bland annat matsal, serveringsgång och jungfrukammare intill köket. Just köket är något av en unik skatt. Arbetsbänkens marmorskiva och emaljerade hoar har bevarats från 1914 och kvar finns även klassiska förvarings- och serveringsskåp samt skafferi som har över 100 år på nacken.

Foto: Fredric Boukari Styling: Charlotte Lindholm för Historiska hem/mäklare: Charlotte Pellas

kök i våningen på riddargatan
 
Annons
originalsnickerier och skafferi
 
över 100 år gammal marmorbänk
 
emaljerade hoar och marmorbänk från 1914
 
Annons
skafferi och skåp i kök från 1900-talets början
 
kök i orörd våning från 1914
 
förvaringsskåp i original
 
Annons
serveringsgång leder från kök till matsal
 
jungfrukammaren intill kök och köksingången
 

Bevarade detaljer och autentisk sekelskiftescharm

Den välbevarade våningen har kvar mycket av sin historiska charm och 1914 års genomgående planlösning är funktionell än i dag, med generösa sociala ytor och tre rum som i dag kan användas som sovrum. Takhöjden är på hela 3,3 meter i de flesta rum, det finns två öppna spisar i marmor och en balkong mot innergården.

Annons

Bland de bibehållna detaljerna finns – för att nämna några – parkettgolv, handblåsta fönsterglas, fotpaneler och snickerier, stuckaturer, takrosetter och till och med en snabbtelefon i serveringsrummet, som var till för att kunna nå hembiträdet. Inbyggda garderober, ett burspråk som vetter mot gården och originaldörrar är också bevarade.

salong i våning från förra sekelskiftet
 
interiören påminner om en svunnen tid
 
Annons
matsal med originalsnickerier
 
skänk med klocka och kandelabrar
 
öppen spis i marmor med spegel i guld
 
Annons
piano i salongen i sekelskiftesvåningen
 

Bostadens badrum är det rum som inte undkommit renovering på grund av ett stambyte. Här finns ett modernt badkar, toalett och kommod samt kakel och klinker. Innan dess moderniserades våningen senast på 1940-talet då gasspis och kylskåp sattes in i köket.

En sekelskiftesdröm för byggnadsvårdare

Byggnaden, som ursprungligen uppfördes 1875, moderniserades år 1914 och fick bland annat en ny fasad samt två nya våningsplan vid renoveringen. I mitten av 1930-talet flyttade fotografen Walter Wolfenstein in tillsammans med sin hustru och sedan dess har generationer av familjen Wolfenstein bott i våningen.

Annons
gardinklädd dörröppning leder från salong till sovrum
 
sovrum med äldre sminkbord intill
 
gammal singer symaskin i sovrummet
 
Annons
fönster mot riddargatan från sovrummet
 
kliv in i våningen där tiden stått still
 
arbetsrum med burspråk mot gården
 
Annons
badrummet har inte undkommit renovering
 

För den som vill ta vara på, och bo i, en alldeles unik miljö är det här en riktig skatt. Stadsmuseet i Stockholm har fotograferat våningen för att bevara minnet av interiörerna från förr, eftersom det är ovanligt att hitta sekelskiftesvåningar som fortfarande är så välbevarade. Lägenheten till salu hos Historiska hem, med ett pris på 16 miljoner kronor. Här hittar du bostadsannonsen.

Läs mer:

Kika in i sekelskiftesvåningen – som varit orörd i 100 år

Angelica Blick säljer sin lägenhet – se bilderna här

11 renoveringsprojekt vi älskar att följa just nu

Publicerat 13 oktober 2020
Annons