De lanserar sekelskiftesvåningar med exklusiv konst och design

I reformpedagogen Sofie Almquists tidigare sekelskiftesskola mitt på Östermalm tar Oscar Properties just nu fram 49 unika bostäder – inspirerade av nutida konst och innerstadslivet kring sekelskiftet.

Bostäderna på Nybrogatan 19, som väntas stå klara för inflyttning 2018, består av både mindre ettor men även våningar om 200 kvadrat med terrass, eldstad och egna uteplatser. Ledordet i utvecklingen av boendena har varit ”våningskänsla” och därför ska även de små lägenheterna kännas unika och exklusiva genom en balkong, en walk-in-closet eller ett loft.

Husets arkitektur är typisk för sekelskiftets borgerliga och smakfullt utsmyckade ideal men genom att använda sig av den berömde brittiske konstnären Tony Craggs verk och material i det kreativa utformandet – har man gett fastigheten en modern uppdatering.

Cragg är den första nu levande konstnären som fått en egen utställning vid Louvrens glaspyramid och hans skulpturer finns bland annat representerade på Djurgården i Stockholm, som Oscar Properties varit med och sponsrat. Att samarbeta med Tony Cragg i utformandet av Nybrogatan 19, var därför ett självklart val, menar grundaren Oscar Engelbert.

– Tony är någon vi följt länge och vi har alltid gillat hans skulpturer. När vi valde att sponsra utställningen på Djurgården föll det sig naturligt att han också blev inkopplad till det här projektet. Vi gillar hans materialval, estetik och former.

Läs även: Här är det svenska bostadsprojektet som utsetts till Europas bästa

I takt med att allt fler bostadsbolag vill omvandla spännande innerstadsfastigheter till moderna boenden, ökar konkurrensen om husen. Men att konverteringsprojekten i framtiden skulle sina, är inte Engelbert orolig för.

– När vi började 2004 fanns det ingen som gjorde konverteringar. På senare år har flera sett vad vi har gjort och tycker att det är en bra affär och kopierar oss ganska mycket. När vi tittar på nya affärer så ser vi att det fortfarande finns väldigt mycket att göra, men vi satsar alltmer på nyproduktion nu. År 2020 så tror jag att av 2 000 lägenheter så kommer 200 av dem bestå av konverteringar och 1 800 stycken av nyproduktion.

Hur stor efterfrågan finns det på exklusiva boenden i Stockholm?

– Folk har alltid stått i kö, både i bra och dåliga tider eftersom en bra produkt alltid säljer. Allt i Stockholm i dag är egentligen lyx givet hur mycket saker och ting kostar. Jag tror det finns ett väldigt stort behov av att bygga bostäder som är unika, som folk känner sig unika i.

Inom prestige- och lyxsegmentet har det på sistone blivit allt vanligare med någon form av lounge- eller conciergeservice med allt från städning till hundvakter. Är det en typ av service ni planerar att erbjuda?

– Vi kommer nog inte ha en doorman. Jag tror inte riktigt att marknaden är redo för det, men vi tittar på det konstant. Däremot erbjuder vi en rad av tjänster till husen: Allt från hämtning av kemtvätt till leverans av blommor och mat. I något hus har vi haft ett kylrum där man kan lämna matleveranser så man inte behöver vara hemma under dagen och ta emot dem.

Berätta om era kommande projekt!

–  Just nu bygger vi Norra tornen – två höghus i Vasastan som är ritat av en av världens bästa arkitekter; Rem Koolhaas. Gasklockan, ett arkitektoniskt landmärke i världsklass i Norra Djurgårdsstaden, ska vi börja bygga snart. Vi bygger även ute i Nacka strand samt arbetar på ett gammalt fint konverteringsprojekt ute i Vasastan.

Här kan du se de första bilderna från Nybrogatan 19:

På Nybrogatan 19 har man inspirerats av nutida konst och husets historia för att skapa ett harmoniskt och samtida boende.

På Nybrogatan 19 har man inspirerats av nutida konst och husets historia för att skapa ett harmoniskt och samtida boende.

Nybrogatan 19, balkong
Materialer i badrummen är genomgående ljusgrå marmor med inspiration från en av Tony Craggs stenskulpturer i serien Lost in thought.

Materialen i badrummen är genomgående ljusgrå marmor med inspiration från en av Tony Craggs stenskulpturer i serien Lost in thought.

Nybrogatan 19, sovrum
Den höga bröstlistningen är hämtad från sekelskiftet och gör att förvaring kan gömmas undan på ett smidigt sätt.

Den höga bröstlistningen är hämtad från sekelskiftet och gör att förvaring kan gömmas undan på ett smidigt sätt.

kok

Läs även: Här är bostadsbolaget som ska utveckla Stockholms mest exklusiva hem