Så väljer du rätt sorts matta till vardagsrum, sovrum, badrum och kök

Video: Höstens stora inredningstrender
0:44

Efter reklamen: Video: Höstens stora inredningstrender

(0:44)

Slå på ljud

En värmande ullmatta, en praktisk sisalmatta eller en lurvig ryamatta? När det är dags att inreda hemmet med mattor är det viktigt att rätt matta hamnar på rätt plats. Inte bara för att förstärka inredningen i hemmet, utan för att ha så praktiska och lättskötta mattor som möjligt. Här går vi igenom var vilken matta gör sig bäst i hemmet – rum för rum.

Välj rätt matta – rum för rum

Vardagsrum

I vardagsrummet vill vi ha en lugn och mysig atmosfär där vi tillåts att koppla av och umgås. Under vardagsrumsbordet och soffan krävs en matta som tål spill från både tacomyset och rödvinsglaset.

En matta i bomull är enkel att tvätta, medan en ullmatta i viss mån renar sig själv. Naturfibermattor, så kallade sisalmattor ”äter upp” mycket av skräpet i sina små gropar, vilket gör att de kräver mindre dammsugning. Samtliga tre mattor är bra alternativ för vardagsrummet.

Vit matta i vardagsrummet

Placera alltid soffan en bit in på mattan.

Foto: Ellos Home

När du placerar mattan under en soffa eller soffgrupp bör mattan sticka ut 20-40 centimeter utanför soffgruppen på var sida. Den gyllene regeln är också att mattan alltid bör ligga en bit in under soffan, minst 20 centimeter. Det gör att mattan inte upplevs för liten i förhållande till övriga möbler.

Bra materialval i vardagsrummet: Bomull, ull och sisal.

Kök och matsal

Om du vill ha en matta under matsalsbordet är det främst storleken du behöver ta hänsyn till. Mattan måste vara stor nog för att stolarna skall kunna dras in och ut under bordet, utan att de fastnar i mattkanten.

Visuellt ska du tänka att mattan bör ha samma form som bordet som den ligger under. Har du ett runt matbord ska du ha en rund matta, har du ett rektangulärt bord bör du ha en rektangulär matta och så vidare.

Matta under bord från Layered

Tumregeln är att mattan bör matcha bordets form.

Foto: Layered

I köket kan det även vara skönt att ha en matta att stå på där du arbetar som mest, exempelvis vid diskhon eller spisen. En smal avlång matta med bra dämpning gör sig fint mellan skåp och köksö eller längs med hela arbetsytorna. Idag finns det många praktiska, fina mattor i plastmaterial som framför allt är barnfamiljens bästa vän.

Bra materialval i köket: Bomull och plast.

Sovrum

I sovrummet är möjligheterna många när det kommer till val av matta. När vi vaknar på morgonen vill vi sätta ner fötterna på en varm, mjuk matta. Antingen kan du satsa på en smal matta på var sida sängen eller en stor matta under hela sängen. Den sistnämnda bör vara minst fyra gånger fem meter eller mer.

Matta från Jotex

Investera i en rejäl matta som får sticka ut en bit på var sida om sängen.

Foto: Jotex

Ett annat alternativ till sovrummet är heltäckningsmattan. Den har på senare år fått ett rejält lyft – och förknippas numera inte med den dåtida laxrosa, solblekta historian. Idag går det att få skräddarsydda mattor som täcker hela golvet i flertalet lyxiga material och mönster.

Bra materialval i sovrummet: Ull och sisal eller syntetmaterial som polyester och viskos.

Badrum

I badrummet krävs en matta som andas och som tål vatten. Du vill inte att din matta riskerar att mögla av fukt i badrummet. Mattor som benämns ”badrumsmatta” är ofta testade i badrumsmiljö och är också gjorda så att du inte halkar runt på dem. Därför bör du alltid köpa en specifik badrumsmatta som klarar fuktiga utrymmen.

badrumsmatta Mio

En fluffig badrumsmatta tar bort känslan av ett kargt och kallt badrum.

Foto: Mio

Badrum är ofta helkaklade och behöver en rejäl matta för att smälta in i resten av hemmets mjukare inredning. Välj därför alltid en större matta än du först tänkt dig. Det är inte bara praktiskt att kunna stå flera på mattan och borsta tänderna, det ger också ett mjukt och ombonat intryck till rummet.

Bra materialval i badrummet: Frotté, polyester och bomull.

Se också: Tre vaser du borde ha hemma
0:47

Efter reklamen: Se också: Tre vaser du borde ha hemma

(0:47)

Slå på ljud