
En stor orkidé väcker genast ha-begäret. Foto Ellos.
1. De mest tacksamma orkidéerna
De mest lättskötta är sorterna phalaenopsis och cattleya som med lite tur blomma 2–3 gånger om året. Varför krångla till det – satsa på de enkla sorterna.

Brudorkidén tackar för omtanken.

Den vackra cattleyan påminner lite om narcisser.
2. Köp rätt orkidé
Både blad och stjälkar ska vara stinna och vätskefyllda. Blomman ska ha många knoppar, men inte blomma för fullt. Om det är minusgrader ute, slå in växten ordentligt, annars är den redan död innan du ens kommit hem med ditt inköp.

Orkidéer i vas- när du har tröttnat på kruka.
3. Vattna rätt
Det bästa är regnvatten. Om du kan samla regnvatten i trädgården är det som en spa-kur för orkidén. Men den vanliga orkidén tål att vattnas med vanligt kranvatten, gärna ljummet. Om ditt vatten är väldigt hårt, är det bäst med regnvatten. Låt plantan torka upp mellan vattningarna. Och sänk den gärna med hela krukan i vattenbad då och då, låt sedan vattnet rinna av. Den vanligaste orsaken till krukväxtdöd är att man är för flitig med vattenkannan och vattnar ihjäl plantan. På orkidén är det rötterna som talar om huruvida det är dags att vattna. Är de silverfärgade, behöver plantan vatten, är de gröna är den inte törstig. Vattna en gång i veckan under sommaren och mindre på vintern när den är i viloläge. Lite gödning kan ges en gång i veckan.

Otroligt vackert arrangerad orkidé i Svenskt tenns kruka Hortus.
4. Få en rikligt blommande orkidé
Se till att plantan utsätts för varierande temperatur, en varm placering på dagen, en svalare på natten. På sommaren kan den gärna få stå utomhus så få den växlande temperaturförhållanden på ett naturligt sätt, vilket stimulerar blomningen.

Att ha det lite svalare på natten kan stimulera orkidéns blomning. Men obs för minusgrader.
Läs mer:
Krukväxter som trendar inomhus i höst
Bukowskis lanserar jubileumskruka tillsammans med Svenskt Tenn