Så fräschar du upp dina växter 7 effektiva skötselråd

Så fräschar du upp dina växter – 7 effektiva skötselråd

Ordentlig vattning, fräsch jord och noggrann placering. Vi tipsar om hur du håller dina krukväxter fräscha oavsett säsong.

Annons
TV: Se 5 växter att odla på balkongen
TV: Se 5 växter att odla på balkongen
0:51

Behöver dina krukväxter fräschas upp? Det är vanligt att koppla trötta växter till skadedjur, men ofta är det faktorer som felplacering, mängden vatten och näringsbrist som ställer till det för våra plantor.

Vi har dykt ner bland skötselråden och listar nu sju enkla men effektiva sätt att hålla dina krukväxter fräscha oavsett säsong.

Så fräschar du upp dina krukväxter – sju enkla skötselråd som gör skillnad:

1. Håll koll på bladen

Torra miljöer och dålig vattning leder ofta till hängiga växter med missfärgade blad och torra spetsar. Håll din krukväxt fräsch genom att kontinuerligt plocka bort vissna blad, men avvakta med den ordentliga beskärningen tills när ljuset återvänder efter vintersäsongen.

Annons
Så tar du hand om hortensia
Hortensia och murgröna är båda blomfavoriter som är känsliga för torka. Foto: Blomsterlandet.  

2. Vattna ordentligt

Under årets varma årstider tenderar många krukväxter att få för lite vatten. En god fuktbalans är ett måste för att växten ska må bra och ta upp näring. Azalea, hortensia, hängfikus och murgröna är några vanliga växtfavoriter av torrkänslig karaktär.

Duscha av den torra växten då och då och se till att all jord blir fuktig när du väl vattnar plantan.

3. Fräscha upp jorden

Ser din växt ut att behöva mer jord? Du kan med fördel fylla på mängden jord allt eftersom men avvakta med att plantera om växten tills det är vår.

En yngre planta behöver ofta planteras om varje vår för att bibehålla fräschören och fortsätta att växa.

Annons
Så fräschar du upp dina krukväxter
En kaktus klarar av torrare jord och blir lätt mottaglig för skador om du vattnar för mycket. Foto: Unsplash.  

4. Se upp för övervattning

Växtskador till följd av vätskebrist är en sak, men övervattning är den allra vanligaste orsaken till att krukväxter inte mår bra. Växtens rötter söker ständigt efter syre för att fortsätta utvecklas. En vattenfylld, icke-porös jord leder lätt till syrebrist, vilket gör plantan mer mottaglig för skador.

Suckulenter, kaktusar, pelargoner och orkidéer är några exempel på växter som är extra känsliga för övervattning. Se till att vattna först när jorden är upptorkad. Mindre, yngre plantor vattnas mer frekvent i mindre mängd, medan stora växter vattnas mer sällan fast i större mängd.

Annons
Så tar du bäst hand om dina krukväxter
Att plantera om en växt och ge den en ordentlig nystart är en bra lösning om du misstänker näringsbrist. Foto: Unsplash.  

5. Glöm inte växtnäring

Även krukväxter kan råka ut för näringsbrist. Här kan det vara knepigt att hitta orsaken till den eventuella bristen och identifiera vilket ämne som är otillräckligt.

Det mest effektiva sättet att rädda en växt med näringsbrist är att plantera om den. Se till att du har koll på vad just din planta tycker om och plantera om den i fräsch jord.

6. Placering av växter

Det är lätt hänt att växterna står kvar på samma plats året runt. I takt med att väderleken ändras och årstiderna skiftar är det smart att även anpassa placeringen av dina växter.

Rätt ljusmängd varierar från växt till växt, men de allra flesta krukväxterna trivs i ett ljust läge utan gassande sol.

Annons
Så tar du hand om dina växter
De flesta av våra krukväxter gillar solljus, men vill helst undvika direktsol. Foto: Unsplash.  

7. Plocka in medelhavsväxter

Är du också förtjust i medelhavsväxter? Ensam är du inte. Jämfört med de flesta andra växterna trivs medelhavsväxter i solen och tål oftast direktsol utan några problem.

Var dock noga med att plocka in de köldkänsliga växterna i tid och förbered övervintringen av dina sommarväxter. En bra tumregel är att plocka in växterna före den första frosten.

Källa: Interflora och Wexthuset.

TV: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar
TV: Så fräschar du upp dina växter – 6 skötselråd som fungerar
1:23
Publicerat 06 juli 2021
Annons