Så gör du en egen växtgardin hemma

Så gör du din egen växtgardin hemma – 4 smarta tips

Skapa en harmonisk oas i hemmet med en växtgardin. Vi listar fyra inspirerande tips som är bra att ha i åtanke.

Annons
Växtguiden - trendiga inomhusväxter 2021
Växtguiden - trendiga inomhusväxter 2021
1:04

När mer tid spenderas inomhus är en lugnande oas precis vad vi alla efterfrågar för att ladda om batterierna på riktigt. Växter har integrerats i heminredningen under en längre tid, men på sistone har växtgardinerna fått sig ett rejält uppsving. Med en snygg växtgardin adderar du en harmonisk känsla och får samtidigt en vacker inredningsdetalj med naturen i fokus. Det allra bästa? Det är inte svårt att skapa en själv.

Här är 4 tips för dig som vill skapa din egen växtgardin hemma:

1. Utgå ifrån din favoritsort

Så gör du din egen växtgardin
Utbudet av klängväxter är stort och det finns många sorter som passar utmärkt till din växtgardin. Foto: Ikea.  

Se till att växtgardinen speglar dig och ditt hem. Välj en växt som du tycker extra mycket om, för när det kommer till växtgardiner är utbudet stort. Klängväxter är inte helt oväntat nyckelordet, men variationerna är många.

Annons

Gullranka hör till den allra vanligaste, men det går minst lika bra att använda sig av porslinsblomma, murgröna och ampelväxter. Ett enkelt sätt att addera grönt i hemmet utan att kompromissa med personliga preferenser. En bubblare är även att tänka lite utanför boxen och satsa på en gurkgardin.

2. Med placering i fokus

Så väljer du rätt växt till din växtgardin
Låt växtgardinen växa fritt och integrera den med andra växter för ett ännu mer rofyllt och harmoniskt resultat. Foto: TT.  

När valet av växt känns avklarat är det värt att fundera kring placeringen av din växtgardin. Växtgardinen trivs, inte helt oväntat, bra i ett fönster nära den naturliga ljuskällan. Däremot behöver den inte nödvändigtvis vara hängandes. Testa att låta den växa längs fönsterkarmen eller runt hela fönstret för en vacker inramning.

För dig som vill ha ett ombonat och extra genomtänkt resultat kan du sträva efter en röd tråd. Testa att addera flera växtgardiner i flera rum, där alla antingen växer på liknande sätt för enhetlighetens skull eller växer fritt men behåller det starka växttemat.

3. Fäst din växtgardin smart

Så fäster du din växtgardin i fönstret eller på väggen
Låt växtgardinen växa fritt och integrera den med andra växter för ett ännu mer rofyllt och harmoniskt resultat. Foto: TT.  

Hur du fäster din växtgardin beror på flera faktorer. Om du har möbler, exempelvis ett skåp eller en hylla, i närheten av fönstret kan växten med fördel klättra därifrån. Du kan använda vit eller transparent eltejp för att hålla växtgardinen i styr om den växer kring ett fönster. Tejpen kommer behöva justeras allt eftersom att din växtgardin växer och tar form, men det är ett snyggt (och osynligt!) sätt att fästa den.

Annons

Ett annat tips är att använda snören och spikar. Fäst snöret mellan spikarna för att underlätta växtens klättring samtidigt som du enklare håller den i styr. Precis som med tejpen kan du behöva justera och kanske rentav ta bort snöret när växtgardinen blivit tillräckligt stark.

4. Integrera med övriga växter

En gardinstång är bra att använda till din växtgardin
En gardinstång är ett smart knep både för växandets skull men också om du smidigt vill addera andra växter. Foto: Ikea.  

Få till en drömlik inramning genom att integrera flera växter och bredda helhetskänslan av din växtgardin. Precis som att det är fint med ett enhetligt tema i ett eller flera rum är det även snyggt att variera och skapa en grön miljö med olika komponenter.

En gardinstång är perfekt för ändamålet då den både förenklar själva växandet och öppnar upp för att lägga till mer – exempelvis en trendig ampel eller två. Samtidigt ser en dragstav till att växtgardinen inte skymmer fönstret.

Läs mer:

Styla med växter inför visning – 7 fina idéer

Trendiga inomhusväxter 2021 – 4 stora växttrender

6 stylingtrender på Hemnet som vi älskar just nu

Publicerat 27 januari 2021
Annons