Så inreder du det tomma hörnet – 8 inspirerande idéer

Har du ett tomt hörn i hemmet som längtar efter lite kärlek? Inred hörnan så den blir både snygg och användbar. Vi listar åtta inspirerande idéer.

Annons
TV: Kika in i arkitektritade huset – utan el och vatten
TV: Kika in i arkitektritade huset – utan el och vatten
1:46

Det är inte ovanligt att det ibland uppstår ett tomt, lite bortglömt hörn i hemmet. Den kan med tiden förvandlas till en obskyr förvaringsyta eller så kan den eka tomt och kännas kal och opersonlig i kontrast till resten av hemmet.

Har du ett tomt hörn där hemma och är i behov av inspiration för att utnyttja ytan? Liva upp den och inred den så den blir en del av rummet. Vi listar åtta idéer att inspireras av!

1. Inred med en tavelvägg

Vardagsrum med tavlor hängda i ett hörn
Foto: Alen Cordic Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Jonas Rutberg  

Gör det tomma hörnet till ett blickfång med en tavelvägg. Tavelväggar i hörn kan bli riktigt snygga och får en annan typ av dynamik än den klassiska kompositionen på en och samma vägg. Det innebär att motiven i sig inte behöver sticka ut särskilt mycket för att det ska bli ett intressant element i inredningen.

Annons

2. Ställ dit en piedestal

Piedestal i ett tomt hörn
Foto: Anders Bergstedt för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm  

En piedestal blir ett stilfullt inslag i inredningen och är den perfekta detaljen som fyller ut i det tomma hörnet. På piedestalen kan du i sin tur ställa egentligen vad som helst för att göra det precis så personligt som du vill ha det – från en vacker vas eller växt till en dekorativ inredningsdetalj som kan bli rummets höjdpunkt.

3. Skapa en minimalistisk arbetshörna

Enkel arbetshörna i hallen i skandinavisk stil
Foto: SE360 för Bjurfors/mäklare: Sandra Brunzell  

Den tomma hörnan är sällan tillräckligt stor för ett helt skrivbord, men den här stilrena arbetshörnan skapas enkelt med en måttanpassad bänkskiva i trä. Vid behov kan stol, mappar och papper flyttas bort och kvar har du då en snygg avlastningsyta i hallen.

Annons

4. Inred med växter

Matplats med stor monstera i hörnet
Foto: SE360 för Bjurfors/mäklare: Josefin Liedholm  

Prunkande växter är ett enkelt sätt att få in liv i hemmets tomma hörn. Här har man valt en stor monstera som får ta plats i hörnet. Man behöver inte heller skaffa en piedestal – extrastolen som plockas fram när gäster är på besök kan i vardagen agera pelare för krukan.

5. Satsa på en platsbyggd bokhylla

Platsbyggd bokhylla i det tomma hörnet i hemmet
Foto: Alen Cordic Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare: Anna Johansson  

En platsbyggd bokhylla är ett stilsäkert inslag i den fasta inredningen, som dessutom trollar fram mer förvaring i det outnyttjade hörnet. Om du inte behöver fullt så mycket förvaring kan du inreda hyllan med fina stilleben. Jobba gärna med tomma ytor också, det skapar dynamik.

Annons

6. Välj en eldstad

Eldstad från Vauni i ett hörn i ett vardagsrum
Foto: Fredrik Karlsson/SE360 Styling: Hannah Heyman & Pernilla Sciarrati för Alvhem/mäklare: Tony Henschel  

I dag finns det flera kaminer och eldstäder som inte kräver en skorsten och som därför kan vara den perfekta detaljen som livar upp i hörnan och vrider upp mysfaktorn i vardagsrummet rejält. Välj en kamin som står på golvet om det finns mycket golvyta eller satsa på en vägghängd variant om du vill ha elden högre upp.

7. Gör det till en läshörna

Läshörna i tomt hörn i vardagsrummet
Foto: Anders Bergstedt Styling: Greydeco för Alvhem/mäklare: Andreas Lundberg  

En fåtölj med tillhörande fotpall eller ett litet avlastningsbord förvandlar det tomma hörnet till en mysig plats att trivas på. Här kan man läsa, jobba eller bara ta det lugnt. Fåtöljen kan även bli en statementmöbel i inredningen om du väljer en designklassiker eller en variant som sticker ut med sin form eller färg.

Annons

8. Platsbygg en sittbänk i det tomma hörnet

Platsbyggd sittbänk i ett hörn
Foto: Ballingslöv  

Ett tomt hörn i köket eller i hallen blir både användbart och riktigt snyggt med en platsbyggd sittbänk. Välj en variant med förvaringslådor för att maxa kvadratmetrarna ytterligare och inred med textilier för att ge hörnan en inredd och inbjudande känsla.

Läs mer:

Skapa en mysig läshörna hemma – 12 inspirerande idéer

14 snygga och annorlunda sätt att styla fönstren

Så gör du nyproduktionen ombonad och mysig – 7 tips

Annons