Så inreder du med 2023 års stora färgtrender, inredningstrender 2023

Så inreder du med 2023 års färgtrender – fem fina idéer

Välkomna 2023 med färgstarka kontraster! Nedan spanar vi in säsongens stora färgtendenser och hur vi bäst inreder med dem, från gulgröna nyanser till rogivande babyblått.

Annons
Se 5 stora färgtrender 2023
Se 5 stora färgtrender 2023
0:58

När det kommer till färgsättning av våra hem är vi alla är vana vid nedtonade neutraler, inte minst krispiga toner av vitt och en uppsjö av beige. 2023 års färgtrender bottnar fortsatt i tidlöst vitt, men utforskar betydligt poppigare territorium med uppfriskande hybridfärger och sockersöta pasteller. Om du är sugen på att lyfta hemmet med färg listar vi stilsäkra inredningstips som sätter stilen.

Så inreder du med säsongens trendfärger 2023 – enkla och snygga inredningstips:

Annons

Trend 1: Den varma paletten

Att förstärka känslan av värme i våra hem genom kurerade färgval och utvalda inredningsdetaljer är mer aktuellt än någonsin. Brunt och orange är tongivande, gärna i murriga toner.

Färgtrender 2023, inred med brunt och orange
Piffa upp den neutrala hemmiljön med en värmande kontrast.  

Varma toner upplevs lätt övermäktiga, men kom ihåg att varma toner heller inte innebär strikt mörka nyanser. I år ser vi bärnstensinfluenser blomma upp, tillsammans med en mer bränd orange.

Färgtrender 2023, vas från Iittala
Bärnstensnyanser är extra heta 2023, gärna i form av vaser och mindre detaljer.  

Denna säsong är det främst hemmets mindre detaljer som står i fokus. Experimentera med rostfärgade vaser, nyckeltextilier eller stämningsfullt porslin. Våga ta ut svängarna och skapa en värmande inramning där flera olika nyanser förekommer i ett och samma rum – från bärnsten till rödbrunt.

Annons

Trend 2: Gulgrön hybrid

De senaste åren har vi försiktigt börjat bekanta oss med pasteller. 2023 är ljuvligt ljusa toner fortsatt i ropet, inte minst i rollen som lugnande motpol till både varma nyanser och vassa kontrastfärger.

Färgtrender 2023, gulgröna möbler
Den gulgröna paletten spås bli extra het när vår- och sommarinredningen gör entré.  

Allra hetast är den gulgröna, nästan piggelin-osande, hybridfärgen. Här är gränserna rejält utsuddade, med lika många limegröna som ljusgula alternativ. Den här paletten bjuder på svårtoppad sommarkänsla och får med fördel genomsyra utomhussäsongens nyckeldetaljer.

Annons
Färgtrender 2023, ljusgröna ljus
Addera en lekfull twist genom att experimentera med marmorlika ytor.  

Redan nu kan du ta tempen på tendensen genom att testa dig fram med ljuskällor. Utöver att tillföra välbehövligt ljus under årets mörkaste månader får du små, upplyftande statement pieces. Ett hett tips är att kika efter både ljuslyktor och ljusstakar på loppis och second hand, en guldgruva för prisvärda, färgsprakande fynd.

Trend 3: Maxa med rött

Rött började smyga sig in bland färgtrenderna inför 2021. Den pigga färgen förstärker den varma atmosfären samtidigt som en lättsam färgklick adderas. I år växlar vi upp och låter rött bli hemmets givna nyckelfärg.

Annons
Färgtrender 2023, röd inredning
Lekfull inredning och röda färgstänk? Vinnande match.  

Danska Hay, kända för sin lekfulla design i poppiga kulörer, radar upp rött i mängder inför 2023 års nyheter. Vi inspireras extra mycket av en starkare, medelhavsosande röd, utmärkt för statementdetaljen. Tänk en maffig bordslampa, personlig bricka eller bara bordsduken.

Färgtrender 2023, röda möbler
2023 är vi svaga för rött i alla dess former, från starkt till nedtonat.  

Färgen är, trots sin starka karaktär, tacksam att inreda med. För dig som är ute efter en lättsam styling, satsa på pigga röda nyanser i porslin eller i kombination med mönstrade textilier. Om du tänker dig en diskret integrering, prova mörkare, vinröda toner. Kulören gifter sig väl med den varma paletten.

Annons

Trend 4: Rogivande toner

Vem älskar inte en avkopplande hemmiljö? Vi släpper inte taget om den ombonade atmosfären, präglad av mjuk inredning och ett övergripande lugn. Årets rogivande färgskala är blått, allra helst i ljus tappning.

Färgtrender 2023, ljusblått
Blått gör sig fint i stor och liten skala. Addera med fördel blått i ljuskällan.  

Blått är en tidlös trotjänare. Ljusare, nästintill babyblå varianter är som gjorda för det skandinaviska hemmet. Här får du en subtil kontrast utan att kompromissa med neutralernas naturliga lugn.

Färgtrender 2023, ljusblå dukning
Räkna med att se mer av ljusblå dukningar 2023.  

Årets tolkning grundar sig i vår existerande inredning. Vill du förstärka lugnet? Då är dova nyanser helrätt, gärna i form av textilier eller väggfärg. Det är även snyggt att krydda upp den ljusblå basen med en stark kontrastfärg, exempelvis rött. Då får du övervägande harmoni med det lilla extra.

Annons

Trend 5: Harmoniskt vitt

Nej, vi släpper inte taget om vitt. Den trygga neutralen är ständigt aktuell, mycket tack vare sin tidlösa karaktär och flexibla helhet. Men det finns sätt att uppdatera kulören på, framförallt genom val av nyans.

Färgtrender 2023, vit inredning
Kombinera mjuka vita toner med klassiska neutraler, gärna beige och brunt.  

I år inspireras vi av den genomgående varma kulör- och inredningstrenden. Hemnet hintade om ökad mysfaktor bland våra heminredningar inför 2023, allra helst på det neutrala, vita temat. Tänk mindre sterilt och mer mjukt, med inbjudande aura.

Annons
Färgtrender 2023, Magniberg sängkläder
Harmoniskt, krispigt och ombonat. Magnibergs vita sängkläder sätter stilen.  

Fokusera på rummet där avkoppling, trygghet och värme är som viktigast – sovrummet. Säkerställ det efterlängtade lugnet med återkommande vita element. Börja med textilierna för att sedan komplettera med ljuskälla och småförvaring. Ett vinnande möte är det mellan vita nyanser och brunbeiga färger.

Se skandinavisk modernism hemma hos musikern Jimmy Källqvist
Se skandinavisk modernism hemma hos musikern Jimmy Källqvist
0:54
Publicerat 03 januari 2023
Annons