Så inreder du med färg hemma enligt feng shui, inredningstips

Stor guide: Så inreder du med färg hemma – enligt feng shui

Dags att måla om hemma eller bara sugen på att addera mer färg? Oavsett vilket inspireras vi nu lite extra av feng shui och studerar närmare på vad elva populära kulörer faktiskt har för egenskaper – och hur vi bäst inreder med de.

Annons
Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022
Här är stylingtrenderna som spås bli stora på Hemnet 2022
1:16

Färger, och mer specifikt färgsättning, är en märkbar konstant och nyckelfaktor inom feng shui. För den feng shui-intresserade är just kulörer en given faktor för att justera hemmets energiflöde och skapa en mer rogivande helhetskänsla. Dessutom är det enkelt att addera eller skala av färger genom att antingen satsa på en omfattande skala eller en mindre detalj. Oavsett vilket är färg ett utmärkt sätt att justera hemmets energi, Chi.

11 färger – och vad de betyder enligt feng shui:

Feng shui bottnar i fem stycken element (som du kan läsa mer om här). Elementen påverkar i sin tur kulörernas karaktär och egenskaper, både i sig själv och när de integreras i hemmiljön. Viktigt att komma ihåg är dock att varje kulör uppfattas olika från person till person, så se till att kulören verkligen känns bra innan den dyker upp i hemmet.

Annons

För dig som vill veta mer om färg ur ett feng shui-perspektiv samlar vi här elva färger och hur du bäst inreder med de:

Vitt

Inred med färger enligt feng shui, vitt
Vitt är inte bara tidlöst och tacksamt att inreda med utan adderar dessutom ett stilfullt lugn. Foto: Jotun.  

Vita ytor symboliserar ett nytt, blankt ark. I många kulturer är vitt kopplat till vintern, en lugnare tid när jorden sägs vila och återhämta sig. Kulören hänger ihop med metallelementet inom feng shui som representerar produktivitet och fulländning.

Räds inte att testa olika nyanser av vitt och off-white i hemmet, både i en och samma miljö och som komplement till andra, färgstarkare kulörer för en mer nedtonad bas och förstärkt lugn.

Annons

Svart

Inred med färger enligt feng shui, svart
Ute efter sober svärta? Svart skapar eleganta kontraster i alla hemmets rum. Foto: &tradition.  

Svart agerar stark kontrast med en positiv koppling inom feng shui. Svart hänger ihop med ett tydligt djup och personlig utveckling, samtidigt som den representerar vattenelementet, ett element som präglas av stillhet, visdom och reflektion.

Rent generellt är svart en ypperlig kontrastfärg att addera för en sober, tidlös elegans i hemmet. Låt den genomsyra både stora och små inredningsdetaljer, från småföremål till inmålade möbler.

Grått

Inred med färger enligt feng shui, grått
Dags att måla om hemma? En grå väggfärg adderar dynamik utan att ta över. Foto: Frama.  

Grått är en blandning av svart och vitt, både rent estetiskt och karaktärsmässigt. Kulören är även kopplad till hjälpsamhet vilket också utgör en egen del i feng shuins baguakarta, energikartan som hjälper till att distribuera energin i hemmet på bästa möjliga sätt.

Annons

Tack vare att grått är neutralt kan kulören med fördel få ta plats i hemmiljön. Utöver att utgöra en ypperlig väggfärg passar grått utmärkt i möbler. Applicera grått i en redan nedtonad miljö eller komplettera med skimrande, metalliska ytor för ett futuristiskt lyft.

Blått

Inred med färger enligt feng shui, blått
En av 2022 års stora trendfärger är blått, inte minst i en ljusblå tappning. Foto: Nordsjö.  

Inom feng shui symboliserar blått förändring, med något modifierad betydelse beroende på nyans. En tealfärgad blå kopplas till träelementet som utmärker sig för utveckling och livskraft. En mer midnattsfärgad nyans skapar djup och kopplas till vattenelementet.

Annons

Inom vissa kulturer är blått kopplat till sorg, medan exempelvis buddhismen ser blått som en välmående kulör. En ljusare blå nyans förstärker lugnet och är extra tacksam att integrera i sovrumsmiljön, medan mörkare blått är perfekt för märkbar kontrastering.

Grönt

Inred med färger enligt feng shui, grönt
Känns grönt lite övermäktigt? Testa grönt i mindre skala, exempelvis en ljuskälla eller inredningsdetalj. Foto: Hay.  

Trendfärgen grönt är även en omtyckt kulör att inreda med enligt feng shui. Den härligt uppiggande kulören har en tydlig positiv energi och står både för förnyelse och just ny energi.

När du inreder med färgen, försök att blanda flera nyanser i en och samma yta. Kulörens positiva kvaliteter förstärks som bäst i en miljö där den verkligen får dominera. Ett smidigt och extra harmoniskt sätt att addera färgen på stavas självklart grönbladiga växter.

Annons

Rött

Inred med färger enligt feng shui, rött
Räds inte att låta rött bli en tydlig kontrastfärg, exempelvis i form av en soffa eller större möbel. Foto: &tradition.  

Rött är en central kulör inom feng shui och dessutom den allra starkaste. Färgen används ofta för att skydda och rensa ett hem som helhet och dess inneboendes energi. Kulören är dock väldigt energigivande och kan upplevas något överväldigande i stor mängd.

Om rött känns som färgen för dig, försök att komprimera mängden något. I en lugnande miljö är det ännu viktigare att dra ner på mängden och kanske låta färgen genomsyra textilier och mindre detaljer som lätt kan plockas bort.

Annons

Rosa

Inred med färger enligt feng shui, rosa
Rosa gifter sig extra väl med andra färgstarka kulörer, inte minst pasteller. Foto: Himla.  

Hej, rosa! Rosa är ett lugnande färgval med tydlig koppling till kärlek och omtanke. Inom feng shui piggar färgen upp samtidigt som den förstärker kärlek som helhet, från relationer till självkärlek.

Rosa är en tacksam färg i inredningssammanhang och ett av de mest flexibla valen inom feng shui. Testa att integrera rosa i oinredda delar av hemmet där du gärna vill skapa mer dynamik, exempelvis det tomma hörnet.

Lila

Inred med färger enligt feng shui, lila
Just nu är lila färgen på allas läppar och är dessutom Pantones färg 2022. Foto: Montana.  

Från ljusa, lavendellika toner till nästintill svarta, murriga kontraster. Lila är en mäktig färg kopplad till framgång och rikedom. Färgen är utmärkt för att boosta hemmets energi och stärka det kraftfulla flödet. Mörklila symboliserar både kraft och rikedom allra mest.

Annons

I en miljö där flera kulörer är närvarande, inte minst blått och rött, är lila ett ypperligt komplement. En ljus nyans är tacksam för dig som vill ha en harmonisk, välbalanserad känsla i hemmet men inte vara för neutral i färgsättningen.

Orange

Inred med färger enligt feng shui, orange
Orange lämpar sig både för maffiga kontraster och mer nedtonade inslag. Foto: Ikea.  

Orange har många olika karaktärsdrag, vilket egentligen inte är så konstigt då färgen kombinerar gult och rött. Gult skapar en genomgående stabilitet medan rött är kraftfullt. Kulörens blandade drag innebär att den skiftar mellan jord- och eldelementet.

Annons

Knalliga, något mer poppiga toner av orange hintar om kraftfulla eld-drag, medan gulare toner av färgen adderar en jordig, grundad helhet. Den sistnämnda gifter sig utmärkt på väggen eller andra större partier, medan poppigare varianter lämpar sig för kontrasttänk.

Gult

Inred med färger enligt feng shui, gult
En något dovare, mer smutsgul nyans är enklare att inreda med och passar i både mindre och större utsträckning. Foto: Swedese.  

Gult förknippas med värme och skapar uppiggande energi i våra hemmiljöer. Färgen är jordelementets allra starkaste kulör med grundade och stabila egenskaper. Gult framhäver även ödmjukhet och adderar en behaglig atmosfär hemma.

Annons

Att inreda med gult är ett säkert kort inom feng shui-filosofin tack vare dess positiva egenskaper oberoende nyans. För dig som är ovan med färgen, testa att addera den i mindre utsträckning innan du låter den prägla fler detaljer i olika storlek.

Brunt

Inred med färger enligt feng shui, brunt
Brunt behöver inte nödvändigtvis innebära murriga nyanser, utan kan även innebära ytor i naturmaterial. Foto: Beckers.  

Är du också stormförtjust i de trendigt bruna, jordiga nyanserna? Du är inte ensam. Genom att addera brunt, gärna i en murrig tappning, förstärks jordelementet i ditt hem. Elementet präglas av att vara grundad, stabil och fokusera på sig själv.

Den bruna effekten är även framträdande i naturmaterial, inte minst mörkare träslag. Komplettera med fler detaljer i brunt, antingen i samma nyans eller olika, eller andra neutraler för ett genomgående lugn.

Källa: The Spruce.

Publicerat 21 december 2021
Annons