Så inreder du snyggt med tavlor och skapar en fin tavelvägg

Så inreder du snyggt med tavlor – expertens bästa tips

Att låta tavlor utgöra en del av inredningen är trendigare än någonsin. Här tipsar vi, med hjälp av en expert, om hur du bäst inreder med tavlor.

Annons

Videon kunde inte hittas

Vackra tavlor, färgstarka posters och personliga bilder. Att pryda väggarna med konst är ingen ny företeelse, men under de senaste åren har konceptet fått nytt liv, mycket tack vare den trendiga tavelväggen. Men hur går man tillväga, vilken ram passar bäst till vilket motiv och hur skapas den perfekta tavelväggen?

Bra att tänka på när du inreder med tavlor

Vi pratade med Annica Wallin, executive creative director på tavel- och posterföretaget Desenio, om hur vi inreder bäst med tavlor samtidigt som vi blickar mot 2021 års tendenser.

Mörk eller ljus vägg?

En vanlig fundering när det kommer till tavelväggar i synnerhet är vilka slags motiv som passar vilka väggar. Ofta blir väggfärg en central fråga, men det finns egentligen inga rätt eller fel när det kommer till kompositionen av din tavelvägg.

Använd ramar som går i samma färg eller liknande nyans som din väggfärg
Skapa en genomtänkt och stilfull känsla genom att integrera väggfärgen i motivet eller ramen. Foto: Desenio.  

För ett enhetligt intryck är det fint om väggfärgen, antingen i samma nyans eller liknande, är närvarande i en ram eller i ett motiv.

Annons

– Det finns egentligen inga regler, att bygga en tavelvägg ger dig möjlighet att experimentera och hitta din egen unika stil, säger Annica Wallin.

Ljus eller mörk ram?

Valet av ram påverkar presentationen av tavlan. Om du vill att motivet står i fokus är en ljus ram det bästa alternativet, då nyansen inte tar över utan ger rum för konsten i fråga. En mörk ram, framförallt i svart, är perfekt för att skapa kontraster. Dessutom passar en svart ram extra fint tillsammans med en svartvit bild.

Så skapar du en snygg tavelvägg
Vill du skapa tydliga kontraster? Då är en mörk ram, allra helst svart, det bästa alternativet. Foto: Desenio.  

Våga skapa stilleben

Välarrangerade stilleben skapar stilfulla och harmoniska miljöer med en personlig känsla. Genom att kombinera tavlor med dina favoritobjekt får du både ett unikt intryck och ett kreativt resultat. Annica Wallin lyfter vikten av en sammanhållen helhet för ett välkurerat stilleben.

Annons

– Att skapa en helhet är ett perfekt sätt att framhäva dina tavlor på. Para ihop motiven i olika storlekar och skapa ett stilleben tillsammans med snygga inredningsdetaljer.

Jordnära toner är trendiga även ur konstperspektiv 2021
Jordnära toner, framförallt beigea och bruna nyanser, fortsätter att vara aktuella hela 2021. Foto: Desenio  

Konsttrender vi ser mer av 2021

Svårt att hitta bra motiv till din tavla eller tavelvägg? Precis som i inredningsvärlden som helhet finns det även tydliga trender när det kommer till konst och tavlor, vilket är en utmärkt källa för inspiration. Jordnära nyanser, framförallt beige, håller i sig även 2021. Även 60- och 70-talet, som regerar i modebilden, gör avtryck tillsammans med färg och en längtan efter varmare breddgrader.

Så skapar du den perfekta tavelväggen

Tavelväggar kommer i många olika tappningar och varianter, men mått är alltid avgörande. Fundera kring vilken slags miljö du vill skapa med din tavelvägg och fastställ måtten efter det. Annica Wallin utgår ofta ifrån ett mått, men förtydligar hur viktigt det är att testa sig fram.

Annons

– Vi rekommenderar cirka 5-10 centimeters mellanrum mellan ramarna, men du kan testa att hänga de närmare varandra för känslan av ett enda stort konstverk.

En välkurerad tavelvägg passar i alla hemmets rum, från vardagsrum till sovrum
En välkurerad tavelvägg gör sig fint i alla hemmets rum, från livliga sällskapsytor till avkopplande sovrum. Foto: Desenio.  

Rent placeringsmässigt är det bra att mittpunkten av din tavelvägg är cirka 145 centimeter ovanför golvet. Om du bor högt i tak kan 145 centimeter bli något lågt och då är det lämpligt att höja. Ett tips som är applicerbart oavsett takhöjd är att utgå ifrån soffan.

– En soffkant kan användas som utgångspunkt. Den lägst hängande ramen bör hänga minst femton centimeter ovanför soffan, säger Annica Wallin.

Glöm inte att testa

Oavsett om du är sugen på en storskalig, omfattande tavelvägg eller bara någon enstaka tavla på väggen är nyckeln att testa först. Fundera kring både placering och urval av tavlor innan du sätter igång på riktigt.

Annons

Vill du ha ännu mer tavelväggsinspiration? Här hittar du alla våra artiklar på temat.

Läs mer:

5 missar att se upp för när du hänger tavelvägg

8 sätt att inreda med tavlor – utan tavelvägg

Så inreder du en tom vägg – 8 snygga tips

Publicerat 28 januari 2021
Annons