Så inreder du med årets trender – 9 snygga tips

Årets trend är att inte följa trender. Dock finns det många tendenser som pekar mot några tydliga teman, färger och detaljer som ändå kan kännetecknas som trender.

Annons

Nytt år brukar innebära nya, spännande trender och trots att 2017 sägs vara året då vi helt struntar i vad som gäller är det många av oss som gillar nyheter och förändringar.

Läs också: Stylisten: De 5 största inredningstrenderna 2017

Under Stora trenddagen presenterade experten Stefan Nilsson, även känd som Trendstefan, årets tydligaste inredningstendenser. För även om det är helt rätt att inte följa trender finns det fortfarande många tydliga trender för 2017.

Här är årets hetaste trender:

1. Bananplantan och korgmaterial

Djungeltema och afrikanska mönster och färger skiner starkt på trendhimlen. Exotism, stora gröna växter och blad är rätt väg att gå och en växt som verkligen är på intågande 2017 är bananplantan – i kruka eller varför inte som motiv.

Läs också: Här är de 7 största växttrenderna 2017

Vill du vara extra trendig placerar du din storbladiga planta i en behållare av flätad korg.

04. korg-trend
Foto: Henrik Nero Styling: Stylingbolaget för MOHV  

2. Oljemålningen

I sin trendspaning kallar Stefan Nilsson oljemålningen för årets kaktus och olika typer av unika och annorlunda tavlor spås ta över våra väggar.

Annons

En annorlunda och färgstark målning är ett enkelt sätt att lyfta ett stilrent inrett rum. Matcha färgerna med övrig inredning eller bryt av med något helt annat. En maffig ram är pricken över i:et. På loppisar och auktioner kan du hitta riktiga fynd.

3. Färgkrock

01. 02. fargkrock
Foto: Dulux  

Inom såväl inredning som mode är det helrätt med färgkrock. Kulörer som är kända för att skära sig och inte gå ihop kombineras hejvilt. Starka rosa toner tillsammans med rött, orange, brunt, grönt, blått och i flera olika mönster och former är så fel att det blir rätt.

För en mer sober styling är ett tips att satsa på mindre detaljer, så som prydnadskuddar i de utvalda färgerna. Det är jättefint till den nordiska bleka paletten.

Annons

4. Vita metaller

Koppar och mässing i all ära, men 2017 handlar allt om vita metaller. Silver, stål och kromat i snygga, kalla toner är det som de trendkänsliga satsar på.

Vit metall, svarta detaljer och klarglas är en fin kombination.

5. Mörkt trä

02. dark-wood-mirror
Foto: Maria Sahlander Styling: By Bon för Bjurfors/mäklare Sandra Stals  

De senaste åren har obehandlat och ljust trä varit mest eftertraktat, men i år får materialet gärna ha en gammal prägel och gå i mörka toner.

Naturligt mörkrbruna träslag eller en mörkbetsad träyta är trenden, men du behöver inte köpa nya möbler för att fixa stilen. Att betsa ett skåp, bord eller byrå kan du lätt göra själv.

6. Mintgrönt + rosa

Är du inte helt såld på idén om färgkrock finns det en kulörkombo som är lite mer lättsmält och enklare att inreda med.

Annons

Mintgrönt matchat med rosa är en kombination vi såg tendenser av i fjol, men det är i år den spås ta över i allt fler hem. Ett enkelt sätt att lyfta in stilen är att satsa på textildetaljer.

Läs också: 7 inredningstrender vi helst vill glömma

7. Svart överallt

Möbler, väggar, inredningsprylar, textiler och keramik – i svart. Den dramatiska färgen var omåttligt populär redan 2016 och 2017 blir det ännu tydligare att svart är att räkna med.

Som kontrastfärg, enstaka detaljer eller i olika kombinationer. Det kan helt enkelt inte bli fel.

Läs också: Inred hemmet med svarta detaljer – 8 snygga tips

8. Rostfritt i köket

03. rostfritt
Foto: String  

Vitt – men även grått – tillsammans med marmorskiva har varit de starkaste kökstrenderna. Nu får den kombinationen dock konkurrens av praktiskt och stilrent rostfritt. Vi ser exempelvis trenden bland Ikeas vårnyheter för köket och även i Strings nya kollektion.

Men du behöver inte göra om hela köket för att ta del av trenden. Det finns en uppsjö snygga möbler och inredningsdetaljer med rostfri yta.

Läs också: 11 sätt att inreda med industriromantisk stil

9. Keramik

I år ser vi keramik överallt och den får gärna vara i matt struktur.

Nordiska toner, grova ytor, handgjort och terrakotta dominerar, men även röda nyanser, sand och rost är stort.

Källa: Stefan Nilsson, Stora trenddagen

Läs också: Inredningstrenderna som tar över på Hemnet 2017

Annons