Så väljer du rätt möbler till balkongen – 3 tips

Loungemöbler, caféset eller enkla hopfällbara stolar. Det finns mycket att välja mellan när det kommer till uteplats- eller balkongmöbler.

Annons

Snart börjar säsongen för balkong- och uteplatshäng och vissa kanske redan har smygstartat.

Läs också: 5 snygga växter att odla på balkongen

Att inreda utomhusytan – oavsett om det är en kompakt balkong, en större terrass eller en uteplats på markplan – innebär inte bara dekorationer som ljusslingor och växter. Möblerna är själva grunden och en bra början som du sedan kan utgå från när du sätter detaljerna.

Här är 3 bra saker att tänka på när du väljer möbler.

1. Utgå från ytan

Tyvärr handlar det inte bara om tycke och smak. Möblerna du väljer måste också passa din yta.

Ett maffigt loungeset med soffa, bord och fåtöljer är kanske inte rätt väg att gå om du endast har någon kvadratmeter att husera på, medan ett smidigt caféset kan se fjuttigt ut på en stor yta.

Var realistisk och mät ut. Du kan grovskissa med tejp på golvytan för att få en bättre bild av det hela. Tar möblerna större plats än planerat kanske det finns något du kan prioritera bort.

Annons

Behöver du verkligen ha ett bord eller den där stora golvkrukan? Hyllan med blommor kanske kan bytas ut mot räckhängda krukor?

2. Välj material

Trä är riktigt snyggt och gediget, men är ett levande material som kräver lite extra omtanke. Trämöbler bör oljas in regelbundet för att bibehålla ett fuktskydd och känns det som extra mycket jobb kanske det är bättre att välja ett mer lättskött material, som exempelvis plast eller konstrotting.

3. Sommar- eller året runt-möbler?

Förutom skötsel är olika material olika hållbara och tåliga mot väder och vind.

Ska dina möbler bara stå ute på sommaren kan du i princip välja vilket material som helst, men frost, snö och mycket väta kan slita på möbler som ska vara utomhus året om.

Möbler i aluminium, konstträ eller konstrotting är betydligt mer tåliga än trämöbler, men ska de stå utomhus bör de ändå täckas över för att öka livslängden.

Källa: Plantagen

Läs också: Gör balkongen redo för våren – 5 enkla tips

Annons