Skandinaviska trendnyheter – från glas till maffiga ljusstaken

Skandinaviska trendnyheter – från glas till maffiga ljusstaken

Vi älskar skandinavisk inredning och design (ja vi vet, vi är helt opartiska). Därför passar vi på att lyfta några av våra favoriter bland de danska och svenska inredningsnyheterna.

Annons
Möbeldesigner Emma Olbers lär oss allt om hållbar inredning
Möbeldesigner Emma Olbers lär oss allt om hållbar inredning
2:58

Från delikata dricksglas framtagna med en glasblåsare till akustisk pendlande skulpturer för förbättrad arbetsmiljö till New York-stylisten Colin Kings senaste designhit för danska varumärket. Här listar vi de hetaste trendnyheterna i Skandinavien just nu.

1. Maffiga ljusstaken från Menu

För danska Menu har Colin King skapat en effektiv solitär – en ljusstake som tar för sig av rummet.

Hur stor plats får en ljusstake som endast håller ett enda ljus egentligen ta? Så stort utrymme som krävs, om du frågar multitalangen och New York-stylisten Colin King. En gång professionell dansare, sedan med snabbt accelererande karriär som stylist och inredare, bland annat hemma hos medlemmar i Kardashian-klanen och rapparen Drake. Nu har Colin King formgett ljusstaken Interconnect för danska Menu.

Annons

»Som stylist älskar jag ljusstaken som idé men den gör sig aldrig tillräckligt bra på bild. Så jag började experimentera med storlek för att skapa något med riktig närvaro. En som tar plats och kan leva som solitär eller tillsammans med andra objekt«, säger Colin King.

Den tidigare dansarens skapelse tar effektivt och elegant för sig i rummet och breder ut sig i hela sin graciösa och samtidigt starka geometriska kropp.

»Nyanserad rörelse, rumslig medvetenhet och detaljkänsla bär jag alltid med mig i mitt arbete.«

Den skulpturala ljusstaken finns i två varianter: målat svart stål och mässing.

Hajpade New York-stylisten Colin Kings skulpturala stake för danska Menu är en slående solitär.
Hajpade New York-stylisten Colin Kings skulpturala stake för danska Menu är en slående solitär.  

2. Svävande skulpturen signerad Monica Förster

Vi är så smått tillbaka på kontoren igen. Monica Förster Design studio är aktuella med en akustisk pendel som gör arbetsmiljön vacker och tystare.

Annons

Bra akustik är en lisa. Nu kommer Shell, en riktigt snygg ljuddämpare eller akustisk pendel om du så vill, formgiven av Monica Förster Design studio för Okko design.

»Med det vackra hampa-arket som grund såg vi möjligheten att böja de platta arken till organiska volymer, vi såg snäckskal som växte på varandra och bildade kedjor«, säger Monica Förster.

Resultatet blev en ljudabsorberande skulptur konstruerad av skal i hampa som visar upp de naturliga fibrerna och strukturen i materialet.

Som snäckskal slingrar sig den vackra pendeln Shell. God design och vackert uttryck möts, Monica Förster design studio/Okko design. Pris på förfrågan.
Som snäckskal slingrar sig den vackra pendeln Shell. God design och vackert uttryck möts, Monica Förster design studio/Okko design. Pris på förfrågan.  

3. Glaspoesi i nytt varumärke

Silversmeden Sebastian Schildt hade drömt om restaurang ett tag. I projektet kopplade han in sin son Ruben och i juni slog portarna upp till Oxenstiernan på Östermalm i Stockholm.

Men ingen restaurang utan serviser och textil. Hur skulle man tänka där? Jo, det mynnade ut i ett helt nytt varumärke, Subjective, där flera av Sveriges mest namnkunniga formgivare varit med och bidragit med glas, skålar, keramik och servetter. Simon Klenell, Mats Theselius och Carina Seth Andersson och Monica Förster, bland andra. Idén har varit att kombinera vacker form med hållbar produktion.

Annons

»Vi grundade Subjective med visionen om ett humant och hållbart varumärke med produkter som berör«, säger Ruben Schildt.

Glasblåsaren och konsthantverkaren Simon Klenell har blåst en glasservis tillsammans med två kollegor på Sthlm glas. Han utmanar oss med hur ett glas ska se ut. Vad sägs om ett glas för mousserande dryck som saknar fot? Där drycken ligger i kupan och du håller i halsen istället. Det perfekta mingelglaset.

»Jag ville göra en enkel men poetisk servis med mycket materialitet. Hur glas kan visa rörelse genom att få in glasmassan i det formmässigt enkla«, säger Simon Klenell.

»Det blir ett glas med karaktär. Jag gillar att dricka champagne i mindre kupa och med den här formen stannar bubblorna kvar i kupan«

Glasen ser i det närmaste handmodellerade ut och trots glasets ganska strama uttryck lyckas glasblåsarna i tillverkningsprocessen levandegöra det. I serien ingår en karaff, vinglas, dryckesglas, avecglas och champagneglas. Alla produkter säljs via Subjectives hemsida.

En ny restaurang väckte drömmar om ett småskaligt projekt som samlade formgivare för att duka borden med riktigt hantverk.
En ny restaurang väckte drömmar om ett småskaligt projekt som samlade formgivare för att duka borden med riktigt hantverk.  

Få de senaste trenderna och nyheterna inom inredning i vårt nyhetsbrev – helt gratis!

För mer information om hur vi behandlar din data se Aller Medias integritetspolicy.

Bekräfta din mejl

Vi har skickat ett mejl till din e-postadress.

Öppna mejlet och bekräfta din e-postadress så får du nyhetsbrevet inom kort.

Publicerat 16 november 2021
Annons