Skärma av och skapa fler rum i bostaden – 5 tips

Våra hem ska inredas efter våra behov, men en vanlig känsla är att både rummen och kvadratmetrarna snabbt börjar tryta. Särskilt om man är flera i bostaden eller om man jobbar hemifrån eller av annan anledning tillbringar mycket tid i hemmet. Men det behöver inte vara antalet rum som är orsaken till inredningsproblemen som uppstår.

Genom att skärma av och dela upp ett rum kan du lösa problemen och till och med få bostaden att kännas större. För hemmajobbaren blir det dessutom enklare att kunna skilja på arbetstid, fritid och måltider om man slipper sitta vid samma bord och på samma stol hela dagen.

Här är fem inredningstips som skapar fler rum i rummet:

1. Dela av rummet med en gardin

dela av med gardiner

Foto: Peo Bengtsson för Bjurfors/mäklare: Anna Kling

En skena i taket och en gardin eller två i ett vackert tyg är ett enkelt sätt att skärma av och skapa två rum i ett. Särskilt fint blir det runt sovplatsen, men det går lika bra att använda knepet i det stora vardagsrummet för att skapa en avskild hörna. Dessutom blir helhetsintrycket i rummet både mjukt och ombonat!

2. Möblera om för fler rum i rummet

Inredningstips för att skapa rum i rummet

Foto: Anders Bergstedt Styling: JosefssonLjung för Entrance mäkleri/mäklare: Jonathan Liljegren

Genom att möblera om på den öppna planlösningen och inreda med exempelvis en avskild soffhörna, arbetsplats och matsalsdel skapas flera separata rum i rummet. Det gör det enklare och tydligare att skilja mellan arbetstid och fritid för hemmajobbaren, samt om man är flera som samsas om utrymmet samtidigt.

3. Dela av rummet med en bokhylla

Skapa rum i rummet med en bokhylla som delar av

Foto: Adam Helbaoui/Kronfoto Styling: Walles & Walles för Alexander White/mäklare: Wilhelmina Bonde Alfvén | Syns i: Inredningsexpertens hem till salu: Optimal etta med studiokänsla

Ett klassiskt knep i små ettor, som med fördel kan användas i större bostäder som är i behov av fler ytor i ett och samma rum. Det kan göras subtilt genom att inreda med en lägre byrå eller en luftig bokhylla alternativt så kan en rejäl bokhylla agera som en vägg och skydda från insyn.

4. Inred med en skärmvägg

Rumsavskiljare från Granit

Foto: Granit

För dig som är i behov av en enkel och snabb lösning är en skärmvägg det som kan lösa inredningsproblemet och skapa rum i rummet. Skärma av en läshörna eller dela av i rummet för att skapa en lite mer rofylld arbetshörna.

5. Sätt upp en glasvägg

rumsavdelare med glasvägg

Foto: Anders Bergstedt för Alvhem/mäklare: Christina Arnesdotter

Ute efter en mer permanent lösning? En glasvägg, med eller utan de populära, industriella svarta ramarna, är ett bra val. Det låter ljuset flöda in i hela rummet, samtidigt som den skapar en skiljevägg mellan två olika rum och gör det enklare att inreda en modern öppen planlösning.

Läs mer:

17 smarta compact living-möbler till hallen

14 snygga compact living-möbler till det lilla sovrummet

8 compact living-knep för den lilla hallen