Sofia Woods inredningstips

Sofia Woods inredningstips – så får du till ett mysigt hem i höst

När mörkret och kylan kryper på kan hemmet behöva lite extra kärlek för att kännas härligt. Men hur skapar man egentligen trivseln hemma? Sofia Wood delar med sig av sina bästa inredningstips och knep för att få till höstmyset.

Annons

Oavsett om du vill inreda lantligt, danskt och lekfullt eller sno stilen av Sofia Wood själv, så sitter mat- och inredningsprofilen på flera inspirerande tips samt en upplyftande inredningsfilosofi.

I den nya boken Nyckeln till hemmet hälsar Elsa Billgren och Sofia Wood på hemma hos fyra personer, vars boenden fångar just det där som gör ett hus till ett hem.

För Residence berättar Sofia om lärdomar från hennes och Elsas gemensamma resa, hur hon får till höstmyset i hemmet samt om hennes önskan att bli bjuden på snabbmakaroner.

Sofia Wood
 

Sofia Wood: Så får du till ett trivsamt lantställe

I boken får vi hälsa på i två olika sommarhus. Marie-Louise Sjögrens grosshandlarvilla från 1917 bjuder på fantastiska auktionsfynd, nationalromantisk inredning och ett franskt lantkök medan Ellen Dixdotters skånelänga på Österlen kombinerar både minimalistiska och sydeuropeiska, bohemiska vibbar.

Elsa Billgren landställe
 

– Någonting som jag tycker är härligt med Ellen Dixdotters gård är att de har gjort nästan allt själva. Du vet, de har målat och så har det stänkt lite färg här och där och golven är slipade men inte behandlade. Just den “operfekta” känslan ger en så underbar trivsel; att man vågar att inte vara korrekt. Det skapar en mjukhet som är så fin och som jag själv blir väldigt inspirerad av, säger Sofia.

Ellen Dixdotters gård
 

Den filosofin har Sofia tagit med sig när hon själv renoverade sitt nya lantställe i sommar. Då gjorde hon också i princip allting själv.

Annons

– Det är alltså verkligen amatörmässigt utfört, men det är trivsamt. Och så kan man addera någonting fint, som en mjuk matta, en fin filt eller vackra dukar på borden. Det gör att det där haltvtaskiga målarjobbet lyfter! Fina saker behöver inte en snygg omgivning, utan det perfekta och det råa kan komplettera varandra.

Färgglatt och lekfullt – det ska du satsa på för att få till den danska stilen

En gåta som Elsa och Sofia sökt finna svaret på är hur man kan ta in färg, mönster och lekfullhet i hemmet utan att det blir spretigt. I Cathrine Wichmands färgglada Köpenhamnspärla i Fredriksberg kan du varken hitta rum målade i samma färger eller återkommande mönster någonstans.

– Jag blir så inspirerad av att vara där, det är jättespännande. De är liksom modiga på ett annat vis.

Annons

Men trots att så mycket färg, form och materialval ryms under samma tak blir intrycket inte spretigt, utan snarare rogivande och harmoniskt.

– Det Cathrine har gjort i sitt hem är att hon har färg och mönster överallt. På något sätt blir det lugnare än att ha till exempel en fondvägg eller ett rum med en tokig tapet. Färg och mönster kan föda varandra på ett fint sätt utan att det blir skrikigt.

Dansk inredning
 

I det glada huset blandas även vintagefynd med modern dansk design. Men trots kontrasterna löper också en genomgående röd tråd genom hemmet:

– I färgerna finns en genomgående svärta, som gör så att de olika kulörerna har samma ton. Därför tänker man inte: “Oj vad många starka färger”, utan det känns som en komplett helhet.

Cathrine Wichmands hus
 

Så inreder du som Sofia Wood

Sofia själv har också ett hem som inspirerar många. Familjen sökte ett lugnare liv i Sofias hemstad Norrköping och i den vackra paradvåningen, ett stenkast från Strömmen, blandar Sofia auktionsfynd och designklassiker. Men vad är egentligen nyckeln till Sofias inredningsstil?

Annons

– I grund och botten är jag en romantisk nostalgiker. Jag tycker om gamla saker som påminner mig om hur det var när jag var liten. Därför är jag förtjust i mjuka toner, naturmaterial, trärent och en del allmoge.

Sofia Woods våning
 

Våningen är lugnt och rofyllt inredd – och just naturmaterial och trä är två ledord.

– Vissa kan tycka att jag har ett hem som är lite för beige, men jag uppfattar det ändå som färgrikt. Jag tänker inte på havre och lin som bara “beige”, utan för mig är det två olika färger.

Någonting som Sofia också tycker är spännande är olika ytor och material.

– Jag tycker om att blanda olika strukturer. Någon fluffig matta i en asymmetrisk form, en fåtölj i grov bouclé och kanske en bulligt knuten matta med typ ett glasbord på.

Annons

Vikten av att inte vara ängslig kring hemmet

En lärdom som de båda inredningsprofilerna tagit med sig från arbetet med Nyckeln till hemmet är hur viktigt det är att kunna nöja sig och acceptera hur hemmet är.

Det är någonting som Sofia tycker att hon själv behöver öva på. Hon har till exempel en tendens att vilja plocka tills det ser perfekt ut innan det kommer gäster, men nu jobbar hon på att bli en mer avslappnad person.

– En sak som jag försöker tänka på är att det är så mysigt att komma hem till min kompis som har det stökigt hemma och liksom har tvätt i soffan. Det känns som att jag får komma in och vara en del av deras familj – det finns inga bryggor mellan oss, utan vi är genuint nära varandra.

Marie-Louise Sjögrens villa
 

Den känslan vill hon påminna sig om och ta med sig när familjen ska ha vänner på besök.

– Det är så avslappnade för människor att komma in i ett hem som inte är perfekt, utan där det känns som att livet pågår och att man får vara en del av det. Det är väldigt familjärt. Så jag tackar min stökiga kompis för den insikten, skrattar Sofia.

Sofia Woods bästa tips för att få till höstmyset

En brinnande fråga just nu är naturligtvis hur man tar in hösten och den där härliga, ombonade känslan i hemmet som är så välbehövlig när det blir kallt, kalt och mörkt utomhus.

Annons

– Någonting som jag och Elsa pratar om i Nyckeln till hemmet är de fyra elementen. Och mitt höst-element är verkligen elden. Det ska eldas och tändas ljus hela tiden!

De som har lyxen att ha en eldstad hemma vill Sofia uppmana att äta frukost framför brasan.

– Vi har en kakelugn i sovrummet som går att elda i, så nu serverar vi söndagsfrukosten i sängen och har brasan tänd samtidigt. Men det kan räcka med ett värmeljus till frukosten – att man verkligen unnar sig det hösten igenom.

Sofia Wood och Elsa Billgren
 

Sofia lyfter också vikten av att fokusera på sina nära och kära, trots att man kan ha mycket att stå i nu när många återgått till jobbet.

– Nu är tiden kommen för att ta sig i kragen och träffa vänner! Det är så lätt att man hetsar igenom hela hösten och glömmer bort det vardagssociala, säger hon.

Annons

På samma sätt som hon gillar att bli inbjuden till ett stökigt hem, tycker hon också att det är härligt att gå på middagar som inte är vare sig uppstyrda eller tjusiga.

– Min dröm är att få komma hem till någon som bjuder på snabbmakaroner, men det är aldrig någon som vill göra det, skrattar Sofia och fortsätter:

– Det är så tråkigt, när man väl har skrivit en kokbok tror folk att man är värsta matsnobben. Men det enda jag vill är ju att få vara med i folks vardag och känna mig nära dem på det sättet. Så någon måste bjuda mig på snabbmakaroner och falukorv snart!

Du kan läsa mer om Nyckeln till hemmet och köpa boken här. (reklamlänk)

Annons