inspirerande sommarkök

Älskade sommarkök – 12 snygga kök att inspireras av

Det ska vara kravlöst och härligt. Dörren öppen mot humlesurr, en tallrik fil på stående fot. Vi djupdyker i några favoritkök från sommarhus som vi publicerat de senaste åren. Inspireras här!

Annons
Kika in i ett finskt timmerhus i Roslagen
Kika in i ett finskt timmerhus i Roslagen
0:48

Lägg det på hyllan

Ett kök på Gotland i ett hus ritat av Martina Eriksson. Extremt inspirerande med hyllorna ovanför disk­bänken, allt i furu. Stänkskydd i koppar som kommer få en härlig patina.

Foto: Emma Jönsson Dysell, publicerat i Residence nummer 7/2020  

Rustik krogkänsla

Ett superlångt matbord med en samling gamla böjträstolar, liggande kakel, industrilampor. Vem vill inte sitta i detta kök och få maten serverad?

Annons
Foto: Mike Karlsson Lundgren, styling: Anna­leena Leino, publicerat i Residence nummer 2020/6  

Martin Enget

I Höganäs finns detta kök som är helt skapat av antik­handlaren Martin Enget själv. Här har bänkskivor och stänkskydd proveniens, av svensk Ekebergsmarmor och återvunna från det gamla charkuteriet i byn. I taket ser man återanvända plankor. Pallarna är från Höganäsfabriken.

Foto: Fredrik Sweger, styling: Anette Mörner, Residence 2020/4  Foto: Fredrik Sweger

Antika hörnet

Detaljer från samma Gotlandskök som ligger högst upp, rottingstolen och det smala antika bordet vid fönstret bidrar till atmosfären.

Annons
Foto: Mike Karlsson Lundgren, styling: Annaleena Leino, publicerat i Residence nummer 2020/6  

I Kalkstenshuset

Det vackra kalkstenhuset har milsvid utsikt över det gotländska landskapet. Här trivs Malin Glemme. grundare av mattföretaget Layered. Vill man slappna av och bara vara kan man det, och vill man ge sig ut på äventyr så väntar de runt hörnet. Det platsbyggda shakerköket har målats in i samma gråbeigea nyans som finns i hela huset.

Foto: Andy Liffner publicerat i Residence nummer 2022/7  

Anna Teurnells kök på landet

Anna inreder gärna med produkter som är klassiska och tidlösa. »Sådant som tål att användas. Inte bara dekoration.« Det är en nedtonad grund och rustikt. Mycket fokus läggs på gediget hantverk, så som köksgolvet i breda golvtiljor som är lika långa som rummet, utan skarvar.

Annons
Foto: Erik Lefvander, publicerat i Residence nummer 2019/8  

Fika under trappan ...

och samtidigt ha världens bästa utsikt. Huset, som är ritat av Martina Eriksson, har ett kök som får njuta av vara öppet upp till nock. Då kan man komma undan med ett gulligt litet träbord och några udda stolar. Mer behövs ej som frukostbord.

Foto: Emma Jönsson Dysell, publicerat i Residence nummer 2020/7  

Hemmagjort

Snickerierna inomhus är ritade av en av husets invånare, formgivaren Anki Gneib. Kökets vackert mörkgröna lasyr skapar en stabil bas. Metallnät i dörrarna. Stolar Cricket och ljuslyktor Jazz, Anki Gneib för Klong. Pendellampa, Muuto.

Annons
Foto: Andy Liffner, publicerat i Residence nummer 2022/7  Foto: Andy Liffner

Tillbyggnad blev kök

Allskönsro är en tegelbyggnad uppförd 1887 i skärgården norr om Stockholm. Av resttegel från renoveringen av Bogesunds slott som gjordes året innan. I originalutförandet hade byggnaden ett växthus längs södra fasaden som revs för ca 100 år sedan. Den nya tillbyggnaden utgör en tempererad zon som binder samman tomten med inomhusmiljön. I den finns kök och vardagsrum. Här har nästan allt skapats av paret Pi och Marcus Ekholm själv. Skåpen är från Ikea. Bänkskivan i betong gjöts på golvet och lyftes på plats med hjälp av vänner då den blev enormt tung. Armaturer från Svenska armaturer. Alla vitvaror är begagnade och återvunna från köksrenoveringar i Stockholm.

Annons
Foto: Andy Liffner, publicerat i Residence nummer 2022/6  

Rörbäck Forest ­Retreats

Rörbäck Forest Retreat är ett otroligt ställe utanför Varberg som kan hyras för speciella tillfällen i livet. Här finns mangårdshus och växthus, ritade av Petra Gipp Arkitektur. Köket och den fasta inredningen är ritade av Anna Sandgren och tillverkad av snickaren Mattias Andersson. Bänkskivor av öländsk kalksten. Lampa Star i rå koppar av Jonas Bohlin för Örsjö Belysning.

Foto: Andrea Papini, publicerat i Residence nummer 2022/5  

Smarta vinhyllan

I köket hos Gustav Ovland har en del av originalväggen blivit en vinhylla i rökt ek. Matgruppen är även den i ek, men en såpad variant. Bord Hommage från Tre sekel och stolar Momang från Blå station. Från diskbänken har man utsikt rakt in i det oisolerade skafferirummet, och ovanpå det vilar terrassen.

Annons
Foto: Lina Östling, publicerat i Residence nummer 2022/8  

Växthuskök

Växthuset är inbyggt i mangårdshuset och här finns plats för stora middagar. Här finns inget riktigt kök, men ett handfat och en diskbänk för bestyr med plantorna. Ett mossgrönt kakel plockar upp skogens och växternas kulör men i övrigt får träet tala sitt eget språk.

Foto: Andrea Papini publicerat i Residence nummer 2022/5  
Publicerat 26 juli 2023
Annons