magniberg bukowskis

Stockholm Design Week: Fem snabba med Magniberg & Bukowskis

I ett unikt samarbete ställer textiltillverkarna Magniberg ut tillsammans med Bukowskis i deras lokaler vid Berzelii Park under Stockholm Design Week.

Annons

Utställningen på Bukowskis vid Berzelii Park kureras av Magniberg, den internationellt erkända designgruppen som i år gör sin debut på Stockholm Design Week. Textil- och möbeltillverkarna har tillsammans med auktionshuset slagit sina kloka huvuden ihop, och ställer nu ut konst, design, textilier och kubistiska möbler. Ett möte ingen vill missa.

Vi passade på att ställa några frågor till Bengt Thornefors och Nina Norgren från Magniberg, samt Sara Bourke, PR & Brand Director på Bukowskis.

Hur föddes idén till att göra en gemensam utställning?

NINA: ”Samarbetet uppstod i en gemensam vilja att inspirera. Att visa något nytt i en historisk och konstnärlig kontext, där nya möbler och produkter inte exkluderar de äldre. Mötet mellan konst och antikviteter från Bukowskis sida vid sida med Magniberg.”

Ett möte som Sara Bourke instämmer med, och tycker att utställningen är ett ypperligt tillfälle att visa hur äldre konst och möbler på ett modernt sätt kan ackompanjera samtida möbler och konst.

Annons

SARA: ”Gemensamt är att vi framförallt vill att utställningen ska inspirera och väcka nyfikenhet. Vad händer när man ställer Magnibergs kubi­­stiska gula stol ”Horse” nedanför ett verk av Carl Larsson med en tjock guldram? Eller placerar en lackerad stålsäng bäddad med Magnibergs vitblårandiga oxford-textil bredvid ett tungt skåp i furu av Axel Einar Hjorth? Det är också den gemensamma synen på hållbarhet, ett objekts historia och att arbeta med emotionella värden som gör att detta samarbete känns så naturligt för oss båda.”

Bukowskis x Magniberg utställning
 

Vilket tema kommer utställningen gå under?

BENGT: ”Utställningen innehåller utvald konst och design från Bukowskis sida vid sida med Magnibergs textilier och möbler. Carl Larsson, Bram Bogart, Axel Einar Hjorth, Sven Markelius, orientaliskt porslin tillsammans med vit egyptisk bomull, klassisk oxford rand, washed jersey och poplin med pärlemorknappar – två kontrasterande världar som möts i en nyskapande kontext. Det är också ett svar på vad vi anser vara rätt ur ett hållbart samhälle. Vi anser att man bör konsumera även ur ett emotionellt perspektiv.”

Annons

Vad mer får man inte missa under designveckan?

NINA: ”Vi rekommenderar att man mellan alla utställningar och event promenerar ut till Hotell Skeppsholmen, en oas mitt i Stockholm stad, där du antingen kan äta en lätt lunch, beställa in deras fantastiska afternoon tea eller varför inte avsluta dagen med ett glas rött?”

Hur känns det för er att vara med under designveckan?

NINA: ”Det är första gången vi får möjlighet att manifestera vårt universe i sådan stor skala och att få göra det tillsammans med Bukowskis känns väldigt fint, då konst och antikviteter alltid varit inkluderade i Magnibergs värld. Något som ligger oss båda varmt om hjärtat. Vi gör en form av modern allmoge och har hämtat inspiration från flera av de konstnärer och formgivare från Bukowskis utbud som nu ställs ut tillsammans med våra textilier och möbler, så som Axel Einar Hjorth, Markelius, Carl Larsson och Bram Bogart för att nämna några.”

Bukowskis Magniberg soffa tavla skänk
 

Hur har ni valt vad som ska ställas ut?

SARA: ”Det har varit en process, en dialog som pågått under flera månader där vi tillsammans tittat på konst och design som skall auktioneras ut på Bukowskis slagauktioner under våren. Magniberg har sedan valt ut ett större antal konstverk och designföremål och sedan kurerat utställningen som nu visas i Bukowskis samtliga rum i våra klassiska lokaler vid Berzelii Park i Stockholm. Det är en personlig spegling av vad som driver Magniberg och vad som inspirerar dem, något som i förlängningen inspirerar oss och förhoppningsvis alla besökare som kommer och ser utställningen under Stockholm Design Week.”

Magniberg porträtt
 
Bukowskis Magniberg 4
 
Bukowskis Magniberg 2
 

Utställningen med Magniberg & Bukowskis är öppen mellan den 5-9 februari vid Berzelii Park 1.

Annons