Så inreder du med mattor, experternas bästa tips

Stor guide: Så inreder du bäst med mattor – experternas tips

Hej, mattan! Residence samlar fyra experter som tipsar om allt du behöver veta om den älskade inredningsfavoriten, från spännande tendenser till smarta knep.

Annons
7 trendiga inredningsdetaljer i höst
7 trendiga inredningsdetaljer i höst
2:04

Nu vill vi ha ombonade rum och där har mattan sin självklara plats. Den skänker omedelbar värme och behaglig känsla , förbättrar akustiken och samlar effektivt ihop möblemanget. I höst ser vi mängder av olika mjuka skapelser – allt från mattor i nedtonade färgskalor som mjukt smälter in, till riktiga statement-mattor som gärna stjäl hela showen mitt i rummet.

Fluffiga, långluggiga och slätvävda i material som tencel, ull eller sisal. Hur ska vi kunna välja i den veritabla djungeln av mattor som våra spännande svenska mattföretag erbjuder? Vi frågade proffsen, det vill säga kvinnorna bakom fyra svenska starka varumärken med mattor i fokus.

Annons

Malin Glemme, Layered: "Mattan ska ha stark identitet och synas i både uttryck och storlek"

Layereds Malin Glemme tipsar om hur du bäst inreder med matta
Mattan Residue från Layered i trendigt mörkbrun kulör.  

Layereds creative director och grundare Malin Glemme dyker ner bland aktuella matt-trender, med den tydliga, oväntade formtendensen i spetsen. Vi får även ta del av hur mattan egentligen ska placeras bäst för att maxa både rummets yta och skapa blickfång tillsammans med några personliga mattfavoriter just nu.

Läs mer >>

Helene Ogeborg, Ogeborg: "Ta i när det gäller storleken"

Ogeborgs Helene Ogeborg ger sina bästa tips för att inreda med mattor
Den handvävda mattan Canvas, handtuftade Napa by Note och i förgrunden handtuftad, mönstrad Spira.  

Helene Ogeborg, vd och ägare av Ogeborg, anar att den handtuftade, strukturerade mattan är på intåg. Numera är mattan så mycket mer än bara en textil. Nu får den gärna kliva fram i strålkastarljuset och forma hela miljöer. Utöver trender får vi också höra mer om de bästa materialvalen och hur vi ska tänka när det kommer till mattans storlek.

Annons

Läs mer >>

Vill du veta mer om hur du bäst boostar myskänslan i hemmet med textilier? Spana in våra bästa shoppingtips.

Liza Laserow, Nordic knots: "En matta ska vara tidlös och lätt att placera"

Så inreder du med mattor, Liza Laserow tipsar
Mattan Jute cross rug passar bra under ett matbord till exempel.  

Liza Laserow är designer och medgrundare av Nordic Knots, som vill låta mattan stå i centrum och samtidigt skapa inspirerande miljöer. Här får vi hjälp att navigera rätt i mattdjungeln, både rent estetiskt och materialmässigt. Missa heller inte hur mattan placeras bäst i köket respektive vardagsrummet.

Läs mer >>

Geetali Chhatwal Jonsson, Chhatwal & Jonsson: "Med en mönstrad dhurrymatta får du en dynamisk inredning"

Geetali Chhatwal Jonsson ger sina bästa tips för att inreda med mattor
Spårbara ullmattan Pir finns i tre olika färgställningar.  

Geetali Chhatwal Jonsson, medgrundare och ägare av Chhatwal & Jonsson, listar vilka mattor som är mest eftertraktade just nu, rum för rum. Missa heller inte de konkreta tipsen för hur du bäst inreder med mattan, både när det kommer till färg, användningsområde och vilken slags matta som är lämplig för vad.

Annons

Läs mer >>

Publicerat 09 september 2021
Annons