Inredningstrender 2023 sommarinredning

Fem stora inredningstrender vi inspireras av sommaren 2023

Får det lov att vara inredningsinspiration i sommarens tecken? Dyk ner i säsongens tendenser, från färgval till detaljer.

Annons
7 enkla tips för drömbalkongen
7 enkla tips för drömbalkongen
0:55
Hitta allt för balkongen här

Sommaren är inom räckhåll och årstidsskiften är alltid trevliga att integrera i inredningsbilden. Det betyder dock inte storskalig förändring, utan snarare mindre injektioner av hållbar karaktär. Säsongens tendenser speglar årets inredningstrender i stort och är enkla att implementera men även variera oberoende tid på året.

Nedan listar vi fem stora inredningstrender att inspireras av sommaren 2023:

Inredningstrend 1: Inslag av blått

Inredningstrender sommaren 2023
Piffa upp belysningen genom att satsa på en blå färg.  Foto: Foto: &tradition

Vi har länge pratat om blått i inredningsbilden, en färg som följer med även framöver. Kulören har en naturlig anknytning till sommaren, genom att föra tankarna både till böljande hav och efterlängtad avkoppling. Just den maritima associationen är extra stark och tidlös i sitt utförande. Blått kan integreras i många sätt, från kuddar och bordsdukar till mindre föremål och glas. Här är det fritt fram att experimentera med nyans och utförande.

Annons
Sommartrender inredning 2023 blått
Alla nyanser av blått genomsyrar säsongens färgbild, från ljust till mörkt.  Foto: Foto: Mille Notti

Inredningstrend 2: Trä står i fokus

Sommarens inredningstrender 2023
Tidlöst trä förgyller heminredningen oavsett säsong.  Foto: Foto: Frama

Redan inför årets stora trendrapport märkte vi att klassiskt trämaterial onekligen präglar hela inredningsåret. Trä går fortsatt starkt, mycket på grund av sin slitstarka karaktär och hållbara egenskaper. Materialet är enkelt att förnya utan att någonsin kompromissa med hög stilfaktor. Nu skapar vi hela trämiljöer, där olika nyanser samt blandade, taktila ytor, adderar subtil kontrast utan att upplevas övermäktiga.

Annons
Inredningstrender sommaren 2023
Blanda obehandlade träytor med kontrasterande färgsättningar på en och samma yta för dynamisk helhet.  Foto: Foto: Hay

Inredningstrend 3: Det dukade bordet

Inredningstrender sommaren 2023
Lyft sommarens dukning med både färg och form, utan några som helst pekpinnar.  Foto: Foto: Alastair Philip Wiper/Helle Mardahl

Härliga bjudningar och piffiga dukningar går hand i hand. Vurmen för att lägga lite extra krut på dukningen, gärna med personlighet i fokus, är här för att stanna. Vi räds inte att injicera färg, antingen i utvalda detaljer eller genomgående i dukningen. Tänk festligt porslin (som gärna inte matchar), eklektiska bordsdukar och lekfulla glas. Här är preloved självklart det bästa tipset, så inspireras gärna på loppis, auktion eller second hand.

Annons
Inredningstrender 2023 sommar
Ett mer diskret men ändå märkbart piff stavas belysning i alla dess former!  Foto: Foto: Mari Magnusson/Granit

Inredningstrend 4: Smart belysning

Inredningstrender 2023
Portabel belysning är både snygg och praktisk på samma gång.  Foto: Foto: Hay

Lekfull och portabel belysning är trendigt 2023, oavsett tid på året. Det är lätt att glömma bort ljuskällorna under sommaren, då vi får rejält med naturligt ljus, men smarta lampor dyker upp i allt större utsträckning i sommar. Utöver bärbara lampor, som verkligen sätter mysfaktorn när det börjar skymma, ser vi betydligt fler piffiga ljuslyktor och ljushållare i mindre utföranden. Det allra bästa? Allt är enkelt att flytta på vid behov.

Annons
Inredningstrender 2023 lampa
Utöver portabel belysning är alla slags mindre ljuskällor extra trendiga, inte minst på grund av sin yteffektiva karaktär.  Foto: Foto: Frama

Inredningstrend 5: Mjuka former

Inredningstrender sommaren 2023
Inspireras av Gustaf Westmans lekfulla möbler, alltid med mjuka former.  Foto: Foto: Gustaf Westman

Denna tendens, som även den präglar hela inredningsåret 2023, hänger ihop med den blå färgtrenden. Om du inte känner för att experimentera med blått i hemmet går det att inspireras av naturen på andra sätt – exempelvis genom böljande former. Just vatten och vågor är en tydlig inspirationskälla, ett bra möte mellan lekfullt och klassiskt. Både stora möbler och småinredning satsar på mjuka, rundade former med en behaglig känsla.

Inredningstrender sommaren 2023
Låt böljande former möta skimrande ytor, som den härligt guldiga ovan, för extra stilfullt statement.  Foto: Foto: Ferm living
Annons