mari strenghielms villa till salu

Stylisten Mari Strenghielms magiska 1800-talsvilla till salu – kika in!

Utsikt över skärgården, återställda 1800-talsdetaljer och ett förtrollande ljus. Kika in i stylisten Mari Strenghielms vackra villa, som nu ligger ute till salu.

Annons
5 Missar med tv:n vid inredning
5 Missar med tv:n vid inredning
0:50

Stylisten Mari Strenghielm ska flytta och har nu lagt ut sin villa, som ligger på pittoreska Dalarö, till salu. Huset, som ligger högt upp på tomten på Baldersvägen på Dalarö, har ett fint ljusinsläpp genom de många fönstren och en lummig tomt med både uteplatser och gästhus.

Dessutom har man från villan en svårslagen skärgårdsutsikt mot Dalaröström och öarna utanför. Bara en kort promenad bort ligger en badbrygga.

Foto: Lina Östling för Alexander White/mäklare: Kristina Lissheim

 
 
Annons
 

Den idylliska villan är 163 kvadratmeter stor, fördelat på sex rum, och byggdes redan år 1884. Bostaden har en praktisk planlösning med sällskapsytor som vardagsrum och kök på markplan samt tre sovrum på ovanvåningen.

I huset finns det gott om detaljer som bidrar till att bibehålla originalcharmen, som väggpaneler, spröjsade fönster och fina trägolv. I hallen välkomnas man av en gjutjärnskamin, medan en kakelugn står i ett av vardagsrummen, som även leder ut till en vacker glasveranda.

 
Annons
 
 

Stylisten Mari Strenghielms villa till salu

Det var något av en slump att Mari Strenghielm flyttade hit för 15 år sedan. Huset var ett renoveringsobjekt och budgivningen var nästintill avslutad när familjen fick upp ögonen för det.

– Budgivningen var egentligen redan över för huset men vi fick hoppa in ändå, fast utan att få se huset interiört, så vi köpte huset utan att ha varit inne i det, säger Mari Strenghielm och fortsätter:

Annons

– Vi föll egentligen först och främst för Dalarö, jag hade aldrig varit där tidigare och när jag kom ut hit första gången så kände jag att här måste jag bara bo.

 
 
 
Annons
 
 

Villan har renoverats med varsam hand för att restaurera och behålla den ursprungliga, klassiska känslan i huset.

– Renoveringen och inredningen av detta hus har varit vårt fritidsintresse de senaste 15 åren, säger Mari Strenghielm och fortsätter:

– Vi köpte huset i tron av att det var ett 30-tals hus men fick sedan reda på att det var byggt redan år 1884 så då startade ett gediget detektivarbete för att hitta bilder och öppna upp väggar och golv för att ta reda på hur huset sett ut från början. Sedan har vi försökt återställa det med eldstäder, fönster-, golv-, och taklister, paneler och så vidare. När vi bytte väggpanel på huset för några år sedan hittade vi originalutsmyckningar under den trasiga panelen. Det var helt fantastiskt att få ta fram dessa, man kände verkligen hur huset fick sträcka på sig lite i sin forna glans.

Annons
 
 
 
Annons
 
 
 
Annons

I biblioteket har Mari Strenghielm platsbyggt en bokhyllevägg som omsluter dörröppningen, medan köket totalrenoverats för att gifta sig med den klassiska stilen i övrigt. På ovanvåningen ligger ett allrum som idag är inrett med skrivbord och används som hemmakontor. Här ligger även husets tre sovrum, varav ett ligger i den inbyggda verandan och har en milsvid sjöutsikt.

I två av sovrummen, som används som barnrum, har familjen platsbyggt kojsängar. Längs med fönstren i det största sovrummet finns en platsbyggd dagbädd, en plats som ligger Mari Strenghielm varmt om hjärtat.

– Jag älskar att sitta och jobba i dagbädden med utsikt över jungfrufjärden.

 
Annons
 
 
 
Annons
 
 
 
Annons
 

Gästhuset på den grönskande tomten bestod ursprungligen av två små förrådsrum och dass. I dag har huset hela fyra meter i takhöjd och används av Mari Strenghielm som studio. Det har även varit användbart för hela familjen genom åren.

– Där har vi haft många stora middagar och barnkalas, perfekt att bara stänga dörren och ta tag i kaoset när man har tid. Här har jag även min studio inför större jobb och då får jag ha mina prylar ifred. Jag kommer nog att sakna lillhuset mest av allt, säger Mari Strenghielm.

 
Annons
 

1800-talsvillan på Dalarö förmedlas av Alexander White, du hittar bostadsannonsen här.

Läs mer:

Kika in i sekelskiftesvåningen – som varit orörd i 100 år

Titta in i regissörens vackra sommarhus på Dalarö

Kika in i Dyraste villan på Hemnet

Publicerat 20 november 2020
Annons