Ikea stoppar plast

Svenska möbeljättens miljölöfte – Ikea slopar plastförpackningar

Det är Black Week, en av världens största högtider kopplad till konsumtion. Under denna vecka väljer svenska möbelföretaget Ikea att avslöja sitt stora miljölöfte till konsumenterna – plasten ska bort.

Annons
Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter
Julen på IKEA 2021 – spana in vinterns nyheter
1:60

Ikea meddelar att företaget helt och hållet slutar med plastförpackningar. Produkterna kommer i stället att förpackas i material tillverkat av fossila råvaror. Denna omställning kommer att ske gradvis, men senast 2028 kommer den att vara ett faktum.

Ikea är en stor spelare på den globala marknaden och företaget gör varje år av med 55 000 ton plast – enbart på förpackningar. Möbeljätten ska fasa ut plasten, berättar Maja Kjellberg för Aftonbladet. Maja är ledare för förpackningsutveckling på Ikea. »90 procent av vårt förpackningsmaterial är redan i papper, men nu vill vi få bort de sista procenten plast också«, säger hon.

Vissa produktkategorier går dock inte att påverka enligt Kjellberg. För att bibehålla livsmedelssäkerheten kommer en del matförpackningar att finnas kvar även efter 2028.

Annons

Ikea fasar ut plasten

Omställningen kommer som sagt att fasas ut. Enligt Kjellberg är det nyheterna som berörs i den första fasen. Det vill säga att alla nya produkter kommer att produceras med plastfria förpackningar. Därefter kommer man att se över det ordinarie och befintliga sortimentet.

Innebär plastfria emballage att vi kan konsumera klimatångestfritt? Nej, troligtvis inte, men det är en start. Maja Kjellberg är noga att poängtera att hon inte är en talesperson för produkter i utveckling, men att Ikea satsar på hållbarhet i stort.

Bild från ett Ikeavaruhus .
Bild från ett Ikeavaruhus .  Foto: Sergei Fadeichev

Plast ersätts av papper

Likt många andra aktörer som fasat ut plast från sina förpackningar, ersätts majoriteten av materialet framförallt av tillverkade i papper. Ikea uppger att de även kikar på andra lösningar.

Annons

Svenska möbeljätten använder 850 000 ton papper i sina förpackningar per år. »Vi vet att papper återvinns mer än plast runtom i världen«, sade Maja till bladet. Ikea har dock inte någon siffra över hur stor klimatpåverkan deras plast- respektive pappersförpackningar har.

Källa: Aftonbladet

Publicerat 24 november 2021
Annons