mysig inredning är trendig 2021

Efter ”lagom” och ”hygge” – nu är det trenden ”mys” som gäller

Älskar du både mysig inredning och fredagsmys? Du är knappast ensam om det i Sverige, och nu verkar även amerikanerna ha fått upp ögonen för det svenska myset.

Annons
Preppa inför första advent med fina prylar
Preppa inför första advent med fina prylar
1:23

Omvärlden fascinerades av det danska konceptet hygge, och sedan var det det svenska lagom som de fick upp ögonen för. Nu är det ett nytt begrepp som seglat upp som en ny favorit, nämligen det svenska ordet mys. Ja, åtminstone om man ska tro den lekfulla rubriken ”Dansk hygge är så förra året. Säg hej till svenskt mys” i The New York Times.

I artikeln presenteras mys som något av den svenska versionen av hygge, samt ett sätt att ta sig igenom den mörka vintern. En vinter, som det poängteras, är både betydligt mörkare och kallare än den i Danmark. Det är dessutom inte första gången våra grannar i väst uppmärksammat just mys, redan 2017 spådde sajten The Culture Trip att svenskt mys var nästa stora trend efter hygge.

Nya trenden i USA – svenskt mys

mysigt sovrum i jordnära toner
Mysig och jordnära sovrumsinspiration i svenskfavoriten Ikeas katalog för 2021. Foto: Ikea  

Mys beskrivs i The New York Times som en ”ultra-mysig atmosfär”, medan hygge är ett mer brett koncept. Och nog är det mycket fokus på just mys när vi inreder våra hem, särskilt i år. Vi vill att det ska kännas ombonat, varmt och ja, mysigt, helt enkelt.

Annons

Några av nyckeltrenderna i inredningarna just nu är jordnära färger, fluffiga textilier i mängder och mycket trä som ger en varm känsla till våra hem. Men det kan likväl vara en kopp te, en gjutjärnspanna eller mysplagg i mjuk kashmir som ger den mysiga känslan.

”Kärnan i mys är känslan av värme, som att vara insvept i en ullfilt bland tända ljus medan du smuttar på en ångande mugg te med en spinnande katt i knät”, står det i artikeln i The New York Times.

Visst är det en rätt passande beskrivning, även om det finns än fler aspekter till det svenska myset. Exempelvis julmyset, som är en viktig del av december varje år, och det nationella fenomenet fredagsmys. Varav det senare är ett ord som finns med i Svenska Akademiens ordlista sedan 2006, och främst handlar om att varva ner, äta gott och titta på tv.

Tända ljus – den viktigaste it-detaljen

tända ljus med ljusstake i mässing
It-detaljen i den mysiga svenska inredningsstilen? De tända ljusen. Foto: Cooee  

Levande lågor i ljushållare, oljelampor och vackra, stöpta stearinljus. Just tända ljus lyfts upp som en essentiell del i de svenskt, mysiga inredningarna. När de mörka vinterkvällarna gör sig påminda tänder många ljus för att mota bort både mörkret och kylan. En viktig detalj i de mysiga inredningarna och för att skapa känslan av en mysig oas i hemmet.

Annons

New York Times-artikeln tipsar om att ett bra ställe för att hitta inredning som skapar just den typiskt svenska myskänslan är i de små butikerna runt Nytorget på Södermalm. Butikerna som lyfts upp är Tambur, Esteriör, Beton, Pärlans konfektyr, Carina Seth Anderssons showroom, keramikern Karin Erikssons Manos och Sthlm ljusstöperi.

Läs mer:

Skapa en mysig läshörna hemma – 12 inspirerande idéer

Så gör du nyproduktionen ombonad och mysig – 7 tips

9 enkla uppdateringar som gör hemmet mysigt i jul

Publicerat 30 november 2020
Annons