Thomas Sandell och Palmgrens lanserar krysspall

Thomas Sandell och Palmgrens släpper pall i limiterad upplaga

Arkitekten och designern Thomas Sandell är aktuell med en pall i limiterad upplaga för väskföretaget Palmgrens. Materialet är Tärnsjöläder och körsbärs- eller valnötsträ.

Annons
Residence möter: Palmgrens X Thomas Sandell
Residence möter: Palmgrens X Thomas Sandell
1:48

Arkitekten och designern Thomas Sandell är en av Sveriges mest namnkunniga. Och nya krysspallen för Palmgrens markerar ännu ett nytt steg i hans långa och guldkantade karriär.

Thomas Sandell och Palmgrens lanserar krysspall
Thomas Sandell och nya krysspallen som kommer i limiterad upplaga om 25 ex till att börja med.  

Hans katalog är bred och bland hans mest kända hus hittar vi till exempel Gåshaga brygga på Lidingö och Villa Sagalid på Djurö. Han har under åren också varit verksam som designer och bland hans mest kända är förvaringsserien Snö för Asplund, PS-serien för Ikea och just nu en serie handtag och knoppar för Habo selection. Men det finns naturligtvis en hel lista, läs mer här: Sandellsandbergarkitekter

Annons

Thomas Sandells väskor för Palmgrens

Thomas Sandell och Palmgrens lanserar krysspall tre varianter finns
Krysspallen har sits av Tärnsjöläder och kommer antingen i körsbärs- eller valnötsträ.  

För väskföretaget Palmgrens som firar 125 år i år gjorde han redan 2009 en serie väskor som blev en klassiker i sortimentet. Och i dag kommer nyheten att samarbetet fortsätter. Och denna gång med en möbel, en pall som i augusti släpps i en limiterad och signerad upplaga om 25 exemplar.

Palmgrens och Thomas Sandell

– Det här är ett projekt vi länge har velat göra. Det har gett oss möjligheten att knyta an till vår historia och det är också en utveckling av samarbetet med Thomas Sandell, säger Catharina Herré, vd på Palmgrens.

Annons

Krysspallen är något av en Stockholmsprodukt! Lädret från norduppland och Tärnsjö garveri visserligen, men pallen är designad av Thomas Sandell i Stockholm och görs av före detta elever på Malmstenskolan som driver snickeriet KFK i Sollentuna. Där tillverkar även Louise Liljencrantz sina möbler.

KFK snickeri och Louise Liljencrantz

Thomas Sandell och Palmgrens lanserar krysspall signatur
Den limiterade upplagan av krysspallen görs i 25 ex och i Tärnsjölädret är signaturen präglad.  

– Jag är full av beundran över KFK snickeri och materialskicklighet och kunnande. Jag gjorde faktiskt vissa detaljer onödigt svåra för att utmana dem. Och det löste de med bravur. Titta bara på de närmast osynliga avsluten och tassarna på pallens fötter som är klädda med läder, säger Thomas Sandell.

Annons

Krysspallen finns i tre olika färgställningar i vegetabiliskt, garvat läder: svart, cognac och natur. Och i körsbärs- eller valnötsträ.

Krysspall för Palmgrens

– Jag ville göra en pall där lädret och hantverket i trä är det väsentliga. Formen ska andas enkelhet. Det är ju en piece of art, inte bara bra design, den tål att ses på.

Thomas Sandell och Palmgrens lanserar krysspall
Thomas Sandell är arkitekt och designer och en av Sveriges mest erkända.  

– En limiterad upplaga borgar ju för hållbarhet, för att pallen aldrig kommer att slängas och användas i generation efter generation, säger Thomas Sandell.

Annons

Och precis som många av oss kan konstatera har det senaste året inneburit ett växande intresse för hemmet, för hemmamiljön och för hantverk.

– Vi ser verkligen en boom för skickligt hantverk och i detta kommer min krysspall för Palmgrens in.

Pallen finns hos Palmgrens

Pallen kommer att finnas i Palmgrens butik från augusti. Måtten är 44x38x45 cm, pris från 27 000 kr.

Thomas-Sandell Palmgrens krysspall samarbete nyhet
Krysspallen finns i tre olika färgställningar i vegetabiliskt, garvat läder: svart, cognac och natur.  

Palmgrens grundades 1896 och erbjöd ett sortiment av rid- och hästutrustning som tillverkade i ateljéerna på Sibyllegatan i Stockholm, där ligger numera Palmgrens flagship store. Numera gör man väskor, koffertar och smyckeförvaring. Man gör gärna samarbeten med svenska formgivare, för några släppte Emma Olbers en serie väskor där den klassiska rottingen fanns med. Och nu kommer alltså Thomas Sandell med pall och så småningom ett nätt skrivbord!

Publicerat 02 juni 2021
Annons