Inredningsdetalj 70-tal

Tidstypiska inredningsdetaljer från inspirerande epoker!

30, 70 eller 80-tal? Här listar vi tidstypiska inredningsdetaljer från epoker vi inte får nog av!

Annons
Trender inför 2021 - 70-talet är tillbaka
Trender inför 2021 - 70-talet är tillbaka
1:18

2022 är året när vi omfamnar inredning som har ett förflutet. I tider när vi ifrågasätter obetänksam konsumtion känns inget mer omodernt än att inreda med massproducerat fabriksnytt från golv till tak. Nej, tidens melodi är återanvändning och vintage som både sparar på jordens resurser och uttrycker ens personlighet.

Inredning 70-tal
En tidstypisk detalj för 70-talet är mjuka möbler med fria former.  

Inredning och möbler med ett förflutet ger atmosfär och karaktär åt ett hem. En lampa från 1930-talet eller fåtölj från 1970-talet fåtölj bär på berättelser om tidigare generationer, deras öden, tankesätt och ideal. Men hur stylar man ett hem med möbler från förr? Ett sätt är att låta en viss epok sätta tonen. Utgå från en tidstypisk möbel du ärvt, eller hittat på auktion och lek sedan vidare med den tidens färger, mönster, material och former.

Annons

Tidstypiska inredningsdetaljer från 1930-talet

1. Kryddlåda eller redalåda

2. Glaslådor eller skeppor för kryddor och annan förvaring

3. Snabelformade skåpsbeslag

4. Svart- och vitrutiga golv i kök eller badrum

5. Saturnuslampan

Under 1930-talet gjorde funktionalismen entré med sina ideal om det enkla och avskalade och breda linjer och former. Funktionalismen slog igenom i Sverige i samband med Stockholmsutställningen 1930 – det murriga, tunga och krusidulliga var hopplöst passé. Nu skulle rummen vara ljusa och luftiga och möblerna vara av böjträ, stålrör och ljus björk. Typiska inredningsdetaljer från den här tiden är redalådorna, glaslådor eller skeppor för kryddor och annan förvaring som hängde på rad i köken, snabelformade skåpbeslag, svart- och vitrutiga golv i kök eller badrum och den klassiska Saturnuslampan.

Svart vit rutigt golv
Svartvit-rutigt golv är en tidstypisk inredningsdetalj från 30-talet.  

Tidstypiska inredningsdetaljer från 1970-talet

1. Fria och mjuka former

2. Jordfärger, gult, avokadogrönt och orange

3. Blommor och växter

4. Rotting

rotting möbler
Rotting i alla former symboliserar härligt 70-tal.  

En jordfärgad, murrig och kramgo epok insvept i jordfärger, gult, avokadogrönt och orange. På 70-talet skulle möblerna vara knubbiga och formerna fria som motreaktion mot 60-talets strama stil. Det mjuka och mysiga var trendigt och hemmen inreddes med lurviga mattor och möbeltyger av manchester eller plysch. Länge förlöjligades 70-talet i all sin storblommighet, men epoken innehöll tankar och stilelement som envisas med att göra come back med jämna mellanrum. Vurmen för naturen till exempel, att ta in naturen i hemmet med möbler och inredningsdetaljer i rotting, trä på både väggar och i möbler och mängder av krukväxter är något vi sett mycket av de senaste åren.

Annons

Tidstypiska inredningsdetaljer från 1980-talet

1. Randiga tapeter

2. Krom och glas

3. Spegelvägg

4. Lekfullhet

Som en motreaktion på 1970-talets jordfärger badade 1980-talet i glass- och pastellfärger och skinande krom och glas. Mjukt mötte hårt som i vardagsrummen där en fluffig skinnsoffa gärna skulle trona framför ett glasbord. Ett trendigt 80-tals rum kunde ha böljande volanggardiner i persikafärg, randiga tapeter, möbler av stålrör och en spegelvägg. Plötsligt kunde telefonerna som fortfarande var stationära anta lekfulla former av en banan, en skor eller en röd tomat.

Källa: byggfabriken.se

Av: Maria Lindén

Publicerat 08 mars 2022
Annons