trä - inredningens trendigaste material

Trä är trendigaste materialet just nu – 10 inspirerande tips

En kökslucka i furu, en bänk i ek eller kanske en spegel i björk? Trä är det absolut trendigaste materialet i inredningar just nu – från möbler och små detaljer till hela kök. Här är tio snygga stylingknep med trä att inspireras av!

Annons

Säsongens populäraste material är utan tvekan trä. Vi ser allt från trärena ytor och gedigna möbler till mindre detaljer som adderar en touch av naturmaterial till våra hem.

Vi föredrar de nordiska träslagen som är ljusa av naturen, men som samtidigt går att variera stort, genom att betsa och måla om för att få dem att smälta in i hemmet. Träet har i allt större grad smugit sig in i inredningar och hem under de senaste åren, och nu är det här för att stanna.

Ett forskningsprojekt vid Aalto-universitetet i Finland har dessutom kommit fram till att trä i inredningar är bra för vårt välbefinnande. Dels bidrar trä till en bättre inomhusluft och forskare har även kunnat se att det taktila i träet tilltalar oss människor. Som svar på det ökade intresset för trä har det även kommit ut flera böcker som guidar till hur man själv kan bygga eller tälja inredning av trä, som Erik Eje Almqvists bok Hammare & spik och Moa Brännström Otts Tälja köksredskap.

Annons

Nya oväntade trä-trenden: Furumöbler

Ett något mer oväntat träslag, som blivit något av en mikrotrend, är klassikern furu. Det efter att influencern Ellinor Sirén, som har Instagram-kontot Ekotipset, under hashtaggen #räddafurumöblerna tipsade om upcycla möblerna i furu istället för att slänga dem.

Hashtaggen fick ett stort genomslag och bland annat Blocket kunde se en tydlig ökning i sökningar på furumöbler efter Ellinor Siréns inlägg. Mycket tyder helt enkelt på att allt fler åter börjar få upp ögonen för träslaget, som tidigare av många ansetts svårsålt på andrahandsmarknaden och impopulärt i inredningar.

– Furumöbler är gedigna, håller i evigheter och kan till skillnad från nyproducerade möbler i fejkträ enkelt lagas och moderniseras. De förtjänar helt enkelt att räddas, både för miljöns och plånbokens skull, säger Ellinor Sirén, i ett pressmeddelande från Blocket.

Är du sugen på att addera mer trä till inredningen? Inspireras av de här tio inredningstipsen för att lyckas med trenden!

Annons

1. Inred med en statementmöbel i trä

fåtölj i trä från takt
Foto: Takt  

En fåtölj i trä är ett tidlöst val i inredningen, samtidigt som den blir en statementpjäs i rummet. Den står sig säsong efter säsong och är enkel att mjuka upp med kuddar och plädar, som kan anpassas efter humör, smak och årstid.

2. Välj ett trärent kök

snyggt kök med luckor i furu och bänk i kalksten
Kök designat av Caroline Andersson och Fredrik Berggren. Foto: Elin Sylwan för Historiska hem/mäklare: Hanna Tairi  

Ett furukök i trärent utförande? Ja, tack! Så här snyggt och modernt kan det bli när luckor i furu harmoniserar med en bänkskiva i kalksten och skapar en naturnära helhetskänsla.

Annons

3. It-detaljen: Piedestaler i trä

piedestal i trä
Foto: New works  

Piedestalen, som blivit en trendig inredningsdetalj i många hem, syns även den i gedigen, trären tappning just nu. Från att tidigare främst ha bestått av MDF-skivor och varit inmålad och slät får den nu gärna även ha ett lite mer rustikt utseende som nästintill påminna om en stubbe. Perfekt för dig som ska göra en DIY-piedestal och vill satsa på en mer rustik (och lättfixad!) variant.

4. Ton i ton i trä

hem med möbler i trä och rotting – naturnära och ljust
Foto: Elisabeth Daly för Bosthlm/mäklare: Göran Eriksson  

Tolka ton i ton-trenden med möbler och detaljer i trä. De behöver inte gå i exakt samma träslag för att harmonisera. Här ovan skapar matgruppen det stora blickfånget, medan den naturnära stilen kompletteras av detaljer som blomtrappan i ljust trä, soffbordet i rotting och mindre detaljer som lampor, korgar och sittbänk i hallen. Ett perfekt stilknep att nyttja i en öppen, ljus och modern planlösning för att addera mer värme och hemkänsla!

Annons

5. Måla in trämöblerna du tröttnat på

furuskåp inmålat ton i ton med väggen
Måla in furumöblerna för en modern detalj i hemmet! Foto: Sandra Bergfalk/@husetiforsbyn  

De gamla furumöblerna kan få en trendig uppdatering genom att målas in ton i ton med väggen i rummet. Våga vara kreativ och inspireras av DIY-knep för att sätta egen prägel på dina gamla möbler och på så vis förlänga deras livslängd i hemmet.

6. Låt naturkänslan dominera

Ivar sidoskåp i trä och naturnära inredningsstil
Foto: Ikea  

Vill du satsa på den ljusa, naturnära känslan i inredningen? Ljust, naturligt trä är en självklar del av stilen. Skippa de populära DIY-projekten och lämna istället skåp, sidobord och hyllor i trä i sitt naturliga tillstånd.

Annons

7. Välj inredningsdetaljer i trä

Spegel med ram i trä
Foto: Swedese  

Satsa på inredningsdetaljer i trä för att skapa den trärena stilen i hemmet. Större detaljer som en spegelram eller en bokhylla kan förändra hela känslan i rummet, medan mindre prylar som askar och dekorationer subtilt kan bygga upp känslan i detaljerna.

8. Trä i mörk tappning i köket

mörkt träkök från nordiska kök
Foto: Nordiska kök  

Trä i köket kan se ut på många olika sätt! Här har luckorna i ek betsats för en mörkare look som påminner om valnöt till utseendet. Ett smart knep för att göra ett miljövänligare val i inredningen.

Annons

9. Uppdatera köket med detaljer i trä

snyggt vitt kök med detaljer i trä
Foto: Jens Eliasson/SE360 för Bjurfors/mäklare: Sandra Brunzell  

Uppdatera det moderna, vita köket med detaljer i trä för en rustik och jordnära känsla. Det kan vara en ny köksbänk, skärbräden som får stå framme, öppen förvaring med hyllplan i trä alternativt ett matbord med en toppskiva i taktilt trä, som skapar den rätta känslan.

10. Lyxa till det med trä i badrummet

badrum med kommod i trä från kvänum
Foto: Kvänum  
Annons
lyxigt badrum med trä och naturmaterial
Foto: Kvänum  

Ett badrum med naturmaterial och trä blir en lyxig kombination. Träet bidrar med både värme, en mjuk känsla och taktila ytor i det rum som ofta främst har fokus på att vara praktiskt och rent med kalla, släta ytor i vitt porslin.

Läs mer:

Renovera köket? Här är 15 snygga kök att inspireras av

Pandemitrend: 7 mjuka måsten för vintern 2020

Här är de trendigaste färgerna i köket 2021

Publicerat 26 oktober 2020
Annons