3 färgexperter om färgtrenderna 2021

1:34

Efter reklamen: Så målar och inreder vi 2022 – 5 stora färgtrender

(1:34)

Hej, färg! Säsongsskiften och årstidsbyten är synonymt med nya tendenser, inte minst när det kommer till kulörer. Tidigare har vi fördjupat oss i 2022 års mest framträdande färgtrender, som sträcker sig från välbekant naturnära till betydligt färgstarkare alternativ.

Experterna: Så inreder vi med färg 2022

Nu tar vi ytterligare ett djupdyk ner bland nästkommande års starkaste färgtrender tillsammans med tre färgexperter. Den gemensamma nämnaren är tidlöst enhetliga färgval med en stilsäker estetik som håller både denna säsong och nästa.

Så inreder vi med färg 2022 – enligt experterna:

Ann-Charlotte Linde, Colour manager på Nordsjö

Ann-Charlotte Linde på Nordsjö om färgtrender 2022

Ann-Charlotte Linde.

Vilka färger ser vi mycket av 2022?

– 2022 är en vändpunkt och vi går mot klarare kulörer igen i kombination med dämpade och neutrala. Nordsjö Årets kulör 2022 heter Bright Skies och symboliserar en nystart, ett fräscht andetag. Vi har tagit fram fyra olika paletter runt denna himmelsblå kulör som bygger på de olika trenderna vi ser idag, nämligen behovet av multifunktionella hem, naturen, kreativitet och av att öppna upp för nya idéer.

Färgtrender 2022, ljusblå kulör

Vackra ljusblå toner piffar upp rejält under 2022. Här Bright skies, Årets kulör 2022 hos Nordsjö. Foto: Nordsjö.

Hur inreder vi med färg 2022?

– Vi fortsätter att våga mer med färg och kulör och låter väggar och tak ta större plats i helheten. Det kan vara små steg som att prova andra kulörer än vitt, grått och greige eller djärvare steg som att måla taket annat än vitt eller göra mönster i grafiska och organiska former.

Färgtrender 2022, blårosa väggar

Allt mer uppiggande färger dyker upp som kontraster till det strikt naturnära. Foto: Nordsjö.

Vilka färger inreder du helst med just nu?

– Vi renoverar vår sommarstuga som ligger mitt i skogen och där blir det ljusa och mörka naturkulörer, olika blå och gröna nyanser och naturliga material som trä och sten.

Lisbeth Larsen, Global colour manager på Jotun

Lisbeth Larsen på Jotun om färgtrenderna 2022

Lisbeth Larsen.

Vilka färger ser vi mycket av 2022?

– Det har blivit ett stort fokus på gula och gyllene nyanser. Allt från de svagaste gyllene beigetonerna som Lady 1876 Vitt Te, till den mer rustika tonen Lady 0280 Caravan och till min nya storfavorit Lady 1775 Fresh Pasta. Dessutom kommer vi se mer av de gröna kulörerna som skapar en helt unik atmosfär.

Färgtrender 2022, jordiga färger

Varma toner med gula och gyllene inslag syns en hel del nästkommande år. Här syns 11130 Shade, 1909 Kalkockra och 1876 Vitt Te. Foto: Jotun.

6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong

Hur inreder vi med färg 2022?

– Först och främst använder vi kulörer mycket mer än tidigare. Vi använder det för att skapa stämning både i rummet och hemmet. Exempelvis i ett sovrum önskar de flesta att skapa en lugn och intim zon, där vila och ro är centralt. Här handlar det om att skapa en avkopplande stämning med hjälp av kulörer. Monokroma färgsättningar är perfekta här med väggar, lister, dörrar och tak målade i samma kulör, men gärna i olika glansgrader.

Färgtrender 2022, beige neutraler

Enhetliga, monokroma kulörer fortsätter att prägla vår inredningsbild 2022. Här syns Lady 1876 Vitt Te. Foto: Jotun.

Vilka färger inreder du helst med just nu?

– Jag gillar verkligen varma och lite rustika kulörer. Mitt kök är målat i rödtonen Lady 20046 Savanna Sunset och Lady 20047 Blushing Peach, otroligt vackra kulörer. Nästa projekt blir att måla om sovrummet i Lady 1775 Fresh Pasta och hallen i Lady 12179 Embrace. Jag älskar verkligen kulörer!

Yvonne Karlsson, Colour designer på Alcro

Yvonne Karlsson på Alcro om färgtrenderna 2022

Yvonne Karlsson.

Vilka färger ser vi mycket av 2022?

– Om man ser trender som tendenser av den tid vi lever i just nu och inte kortsiktiga så tror jag att det är nu vi börjar inreda personligt på riktigt. De senaste åren har vi sett en ökad kulörglädje. Vi får se ett bredare färgspektrum, allt från nedtonade skalor med starkt kulörta detaljer till djupa färgstarka paletter. Det varma och naturnära, som grönt, grått, varmvitt och sandbeige får gärna agera bas.

Färgtrender 2022, neutrala färger

Naturnära neutraler med jordig känsla hos Alcro. Vägg i kulör 001 Stråhatt och skjutdörr i 008 Juniperus. Foto: Ragnar Ómarsson/Alcro.

Hur inreder vi med färg 2022?

– Det främsta ledordet idag är att välja kulörer utifrån vad du själv tycker om snarare än att följa trender. Förutom att måla väggar i annat än vitt och grått så målar vi även snickerier och tak i mer färgglada kulörer. Tak är lite av en glömd yta som kan göra mycket för upplevelsen av rummet och att måla snickerierna i matchande kulörer gör det mer ombonat.

Färgtrender 2022, målade tak

Målade tak är en tendens vi ser betydligt mer av 2022. Vägg i nyansen 708 Gron Granit och tak i 705 Klorofyll. Foto: Jonas Ingerstedt/Alcro.

Så målar vi 2022 – inspireras av fem stora färgtrender

Vilka färger inreder du helst med just nu?

– En ny kulörskala som vi sett träda fram under en tid är de violetta tonerna, det är ingen kulör som vi är vana att inreda med i Skandinavien men känns spännande och aktuell. Den är jag mycket inspirerad av just nu, gärna i kombination med dämpade salviagröna toner eller varma bruna nyanser. Jag har målat den i mitt kök tillsammans med teak, det blev jättesnyggt.